Nevşehir Kalaba

Son güncelleme: 24.08.2007 19:55
  • Tarihi
    Kasabamız tahmini olarak 200 yıl önce kurulmuştur. Kalaba ismini ise bölgemizde bulunan su kaynağından almıştır. Kasabamız Ankara-Kayseri Devlet Karayolunun kasabamız içerisinden geçmesi vesesiyle hızlıbir şekilde kalkınmıştır.
    Kasabamızın kurusucu olan Kara Yusuf 3 hane ile Kalabaya yerleşmiş olup aslen kendisi Haymanalıdır hatta kasabamız uzun yıllar Kara Yusuf adıyla anılmıştır. Daha sonra Sivas Güründen ve Kars dan gelen ailelerle şu anki bulunduğumuz yer yerleşim haline getirilmiştir.

    İklimi
    kalaba yazları sıcak ve kurak, kaşları ise soğuk ve yağışlı geçen tipik bir karasal iklime sahiptir. Kasabamızda 1980-1997 yılları arasında yapılan ölçümlerde elde edilen bilgilere göre ortalama sıcaklık değeri 10,6 derecedir. Kalaba'da don mevsiminin başlanğıcı en erken 24 Eylül en geç 1 Aralık ve ortalama 26 Ekim olarak tespit edilmiştir.
    Kasabamızda en yüksek sıcaklık değeri 18 Temmuz 1962 de 38 derece olarak ölçülmüştür en düşük sıcaklık değeri ise 1960 tarihinde -24 derece olarak tespit edilmiştir.
    Kasabamıza ortalama yıllık yağış 429 kg/m3 dür. Genel olarak ele alındığında bahar aylarında yüksek yağış, yaz aylarında düşük yağış görülmektedir.
    Kış ve bahar aylarında güney ve batı rüzgarları yaz aylarında ise kuzey ve doğu rüzgarları bölgemize kakimdir.

    Toprak Yapısı ve Bitki Örtüsü
    Kasabamızın toprak yapısı geçirger bir nitelik taşımaktadır. Kasabamızın toprak yapısı genellikle üstte organik madde altta ise kireç birikimi görülür, kireçsiz kahverengi topraklarımız ise kalın bir üst tabaka ve kil birikimli bir alt tabakadar oluşur.
    Karasal bir iklime sahip olan kasabamızın hakim bitki örtüsü bozkır bitkilerinden oluşmaktadır. ilk baharın getirdiği yağışlarla yeşeren bozkır bitkileri hazirandan itibaren kurumaya başlar. Bu bitkilerin başlıcaları geven, kekik, üzerlik, sığır kuyruğu, çayır otları, sütleğen, diken ve kuşburnu gibi çalımsı bitkilerdir. Kasabamızda geniş ve verimli orman bulunmamaktadır. Bunların yani sıra Söğüt, kavak, ceviz, badem, elma, armut, kayısı, ayva, gibi ağaç türleri bulunmaktadır.

    Turizm ve Turistik Değerler
    Kasabamızda şu an Turizm ve Kültür Bakanlığının SİT alanı içerisine aldığı İlk Bronz Çağdan kaldığı söylenilen Kara Yusuf Höyüğü bulunmaktadır.
    Bunun dışında Turizm alanında kasabamızda tarihi bir yapı bulunmamaktadır.
#24.08.2007 19:55 0 0 0