Nevşehir Karaburna

Son güncelleme: 24.08.2007 19:56
  • Abbasilerin yıkılması, Selçukul devletinin kurulması ve 1071 Malazgirt savaşından sonra, Irak ve Suriye'deki Türmenler, Anadolu içlerine göç etmeye başlamışlardır.
    Her iki Türkmenleri Halep yakınında kendi isimleri ile, bir köy oluşturmalarına rağmen, Herikli boyunnun bir bülümü Urga'nın Hilvan yakınında Fırat vadisine yerleşerek, Hasük, Döğer, Kovalık, Döllük diye adlandırılan köyler kurmuştur.
    Aşıret ağalarından Yakup ağa ile Lomen ağa arasında, arzu isminde bir kızın yüzünden kavga çıkar.
    Bu nedenle, Lomen ağa taraftarları kayıklarla fıratı geçip, Sivas'ın uzun yaylaya geçmişlerdir.
    Daha sonra kışlak bulmak için Kızılırmak vadisindeki örenlere yerleşirlerken, Yaylak olarak da Malya ovasını kullanmışlardır.
    Daha sonra Konup, göçmeyi bırakıp yerleşik hayata geçmişlerdir.
    a.) Malya ovasındaki Herikli Köyleri: Abdi, Kayaaltı, Kızılağıl, Köşektaş, Cağşak, Gerce, Kalcik, Karayağlak
    b.) Kızılırmak (Bucak) vadisindeki Herikli köyleri: Karaburç, Karahöyük, Kırıklı (Şahinler), Kazıklı (Yeşilli), Hacılar, Sığırlı (Yeşilyurt), Yüksekli, Karaburna.
    Karaburna'mıza gelip yerleşen ilk kişinin, Körce Memiş Ağa diye bir zat olduğu bilinmekte.
    Şimdiki Kaletepe olarak adlandırdığımız ve üzerinde Hititlerden kalma yazıtların bulunduğu yer, Karaburun olarak adlandırıldığından, Beldemizin adı da Karaburna olarak kalmıştır.
    Karaburna Belediyesi, 11 Aralık 1991 yılında Belediye olmuştur. Hacıbektaş'a bağlı olup, uzaklığı 12 km. Dir. İl'e (Nevşehir) uzaklığı 45 km. dir. Köyden beldeye ve Muhtarlıktan Belediye ye geçişin en güzel örneğini sergilendiği bir yöremizdir, muhtarlığı ve başkanlığı döneminde Türkiye'nin en genç ve başarılı yöneticisi olma vasıflarını taşıyan değerli Karaburna Belediyesi Başkanımız sayın Yusuf Koçak, ekibi ile birlikte Karaburna kasabasına hizmet için çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
#24.08.2007 19:56 0 0 0