Nevşehir'in Coğrafi Konumu

Son güncelleme: 07.01.2008 18:24
  • Nevşehir'in Coğrafi Konumu

    Nevşehir ili; İç Anadolu Bölgesinde, 38 ve 39 derece kuzey enlemleri ile 34 ve 35 derece doğu boylamları arasında yer almaktadır. Matematiksel konum olarak, Türkiye'nin ve bulunduğu bölgenin tam ortasında yer almaktadır. Derinkuyu ilçesi hariç, ilin tamamı Orta Kızılırmak havzasında yer almaktadır. İlin yüzölçümü 5467km 2 dir. İl merkezinin rakımı 1150 m dir. İl,
    Kızılırmak vadisinin güney yamacında kurulmuştur. İl alanı, doğudan Kayseri'nin Yeşilhisar, İncesu ve Merkez, kuzeydoğudan Yozgat'ın Boğazlıyan ve Şefaatli, güney, güneybatı ve bastıdan Niğde, Aksaray, Merkez ve Ortaköy ilçesi ile çevrilidir. Yüzey şekilleri bakımından ilin doğusunda Hodul dağı ve uzantıları, kuzeyinde Delice ırmak vadileri, güney ve güneybatısında Erdaş dağı ve uzantıları vardır.
    Nevşehir ili, Göre Çayı vadisinin doğuya bakan yamaçlarında kurulmuştur. Kahveci Dağı eteklerine doğru gelişmiştir.
    Kale ile Göre Çayı vadi tabanı arasında kalan kısımlar; Acıgöl yolu çevresi, Gülşehir ve Nar yolu dolayları, Uçhisar yolu çevresi, Nevşehir'in büyük mahalleleri durumuna gelmiştir.Nevşehir, İç Anadolu Bölgesinde; Kayseri, Kırşehir, Niğde, Yozgat ve Aksaray illeri ile sınır komşusu bir ildir. Kapadokya, Nevşehir ilinin tamamı ile sözü edilen komşu illerin sınırları içine giren bazı yerleşim terlerini de kapsamaktadır.
    Tarih içerisinde de bu iller birbirlerine bağlı yerleşim yerleri halinde olabilmiş veya bölünerek yeni idari üniteler içerisinde bulunmaktadır.Roma İmparatoru Augustus zamanında; Antik dönem yazarlarından Strabon, 17 kitaplık GEOGRAPHİKA adlı kitabında, Kapadokya bölgesinin sınırlarını; güneyde Toros Dağları, batıda Aksaray, doğuda Malatya ve kuzeyde Doğu Karadeniz kıyılarına kadar uzanan geniş bir bölge olarak belirtir. Bugünkü Kapadokya Bölgesi; Nevşehir, Aksaray, Niğde, Kayseri ve Kırşehir illerinin kapladığı alandır. Daha dar bir alan olan kayalık Kapadokya ise; Uçhisar, Göreme, Avanos, Ürgüp, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara ve çevresinden ibarettir.Nevşehir il merkezinin komşu illerin merkezlerine olan karayolu uzaklıkları şöyledir: Nevşehir'e karayolu ile en yakın ulaşılabilen iller Aksaray ve Niğde'dir. (75 - 77 km ). Komşu iller arasında en uzak mesafede olan il merkezi ise Yozgat'tır. ( 204 km )
#25.08.2007 12:44 0 0 0
  • ellerine sagliik ustaaa
#07.01.2008 18:24 0 0 0