Kiliste MERC-İ DABIK ZAFERİ

Son güncelleme: 27.08.2007 18:26
  • MERC-İ DABIK ZAFERİ (24 AĞUSTOS 1516)

    Yavuz sultan Selim

    Fatih Sultan Mehmed devrinden kalan anlaşmazlık ve İran Seferi, Mısırlıların ve Safeviler'in ittifak yapmalarına neden oldu. Yavuz Sultan Selim, bu ittifakın yapılacağını öğrenince Mısır seferine karar verdi. Yavuz Sultan Selim, 5 Haziran 1516'da Mısır seferine çıktı. 27 Temmuz günü Osmanlı Ordusu, Mısır sınırına dayanmıştı. Mısır Sultanlığı'na bağlı Antep (18 ağustos 1516) ve Besni (19 Ağustos 1516) kaleleri birer gün arayla teslim oldular. Ancak, asıl savaş, 24 Ağustos 1516'da Merc-i Dabık'ta oldu. Mısır Ordusu, Osmanlılar'ın ezici top ateşi karşısında fazla dayanamadı. Mısır hükümdarı Gansu Gavri, ölü olarak bulundu. Kazanılan Merc-i dabık Zaferi sonunda Suriye'nin kapıları Osmanlılar'a açılmış oldu.





    MERC-İ DABIK OLAYININ SONUÇLARI

    Merc-i Dabık Savaşının Osmanlı Devleti ve Kilis açısından önemli sonuçları oldu.
    Osmanlı Devleti Açısından:

    1) Doğu Anadolu'da iki büyük tehlikeden biri daha ortadan kalktı.

    2) Bundan sonra Suriye, Filistin, Mısır topraklarında, dört yüz yıl sürecek Osmanlı egemenliği kuruldu.

    3) Anadolu-Doğu Anadolu- Güney Doğu Anadolu'nun birlik ve bütünlüğü sağlandı. Şimdiki yerinde Kilis, köy-kent olmaktan çıkmış 16.yüzyıl boyunca hızla kentleşmiş, bayındır eser lerle donanmıştır.
    Kilis Açýsýndan Önemi

    Kilis'in kentleşmesi Merc-i Dabık'la başlamıştır. Azez ve Halep'te Osmanlı topraklarına katılmıştı. Halep'te Yavuz'un eline iki üç yüz okkadan fazla altın bir o kadar mücevherat, geğerli kumaşlar ve kürkler geçmişti. Burada 19 gün kalmış, yönetim düzenlemesi ile uğraşmıştı. Halep Valiliğine Karaca Paşa, Kadılığına da Çömlekçizade Kemal Çelebi getirildi. Zaferden sonra ilk Cuma namazı Halep'te 29 Ağustos ta "Ulu Cami"de kılındı. Minberde hatip Yavuz'dan "Hakim-ül Haremeyn" diye söz edince, Yavuz yerinden "Hadim-ül Harameyn" diye düzeltti. (Mekke ve Medine'nin hakimi değil hizmetkarı) Bunun üzerine hatip; "Hadim-ül Harameyn-i şerefeyn" diye düzeltmiş, Yavuz bin altın değerindeki kaftanını hatibe armağan etmiştir.

#27.08.2007 18:26 0 0 0