Ramazan Sabır Ayıdır

Son güncelleme: 25.09.2007 22:58
  • Ramazan ve oruç hakkında - oruca sabretmek - Ramazan ayı

    Zaten ramazan, yanmak demektir. Çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar, yok olur. İslâmın beş şartından dördüncüsü, mübarek ramazan ayında, her gün oruç tutmaktır.

    Peygamber efendimiz buyurdu ki;
    "Ey Müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece ki, bu Kadir Gecesidir, bin aydan daha faydalıdır. Allahü teâlâ, bu ayda, her gün oruç tutulmasını emretti. Bu ayda, geceleri teravih namazı kılmak da sünnettir.

    Bu ayda, Allah için ufak bir iyilik yapmak, başka aylarda farz yapmış gibidir. Bu ayda, bir farz yapmak, başka ayda yetmiş farz yapmak gibidir.

    Müminlerin rızkı artar
    Bu ay, sabır ayıdır. Sabredenin gideceği yer cennettir. Bu ay, iyi geçinmek ayıdır.
    Bu ayda müminlerin rızkı artar. Bir kimse, bu ayda, bir oruçluya iftar verirse, günahları affolur. Hak teâlâ, onu cehennem ateşinden azad eder. O oruçlunun sevabı kadar, ona sevab verilir."

    "Bu ay, öyle bir aydır ki, ilk günleri rahmet, ortası af ve magfiret ve sonu cehennemden azad olmaktır. Bu ayda, emri altında olanların, yani işçinin, memurun, askerin ve talebenin vazifesini hafifletenleri Allahü teâlâ affedip, cehennem ateşinden kurtarır."

    "Bu ayda dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allahü teâlâ çok sever. Bunlar, Kelime-i şehadet söylemek ve istigfar etmektir. İkisini de, zaten her zaman yapmanız lazımdır. Bunlar da Allahü teâlâdan cenneti istemek ve cehennem ateşinden Ona sığınmaktır. Bu ayda, bir oruçluya su veren bir kimse, Kıyamet günü susuz kalmayacaktır."

    Ramazân-ı şerîfte, hurma ile iftâr etmek sünnettir. Güneşin battığı iyi anlaşılınca, önce E'ûzü ve Besmele okuyup "Allahümme yâ vâsi'al-magfireh igfirli ve li- vâlideyye ve li-üstâziyye ve lil mü'minîne vel mü'minât yevme yekûmülhisâb" denir.

    Bir iki lokma iftârlık yiyip, "Zehebezzama' vebtelletil urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ" duâsını okumak sünnettir. Bundan sonra yemeğe başlanır... (Duânın başındaki "Z" peltek olan "Zel" harfidir. Zama'daki ise "Zı" harfidir. Sebe'deki "S" ise peltek "Se" dir.)

    Ramazan ayında yapılan ibadetlere, diğer aylarda yapılan ibadetlerden kat kat fazla sevap verilir. Bunun için bu ayı çok iyi değerlendirmek lazımdır. Allahü teâlâ, ramazan orucunu farz, gecelerini ihya etmeyi de sünnet eyledi. Ramazana mahsus olan teravih namazı ihmal edilmemelidir.

    Vitir namazı, yalnız ramazan ayında cemaatle kılınır. Teravih namazı, vitirden önce ve yatsının son sünnetinden sonra kılınır. Teravih namazını, iki rekatte bir selam vermek suretiyle kılmak daha iyidir. Dört rekatte bir selam vermek de olur.

    Teravih namazı, evde yalnız olarak da kılınabilir, günah olmaz. Fakat camideki cemaat sevabından mahrum kalınır. Evde, birkaç kişi ile cemaatle kılınırsa, yalnız kılmaktan yirmiyedi kat fazla sevap kazanılır.

    Teravihin
    sünnet olması
    Peygamber efendimiz, 3-4 gün teravihi cemaatle kıldırdı, daha sonra evden çıkmadı. Sebebi sorulunca, "Teravih namazının size farz olacağından korktuğum için evden çıkmadım" buyurdu. (Buhari)

    Teravihin 20 rekat oluşu ve cemaatle kılınması hadis-i şerifle bildirilmiştir. Sünnet olduğu icma ile sabittir. Peygamber efendimiz, teravihi, 8, 12 ve 20 rekat olarak da kılmıştır. İbni Abbas hazretleri bildiriyor ki, Resulullah, yatsıdan sonra, vitirden önce, 20 rekat namaz kıldıktan sonra, "Ramazanda 20 rekat teravih namazı kılanın, yirmi bin günahı affolur" buyurdu.

    Allahü teâlâ mübarek ramazan ayını gönderip, ona hususî bir kıymet verince, Hazreti Ömer, bu büyük nimetin şükrünü eda etmek için, yirmi rekat namaz kılmayı kendisine vazife bildi.

    Eshab-ı kiram da bunu beğendiler. Durumu Peygamber efendimize bildirdiler. O da beğendi. Cebrail aleyhisselam gelip, Peygamber efendimize bildirdi ki:
    - Allahü teâlâ, Ömer'in ve eshabının yaptığı bu ibadeti kabul eyledi. Onda hatim okuyanları cennete koyacağına, onlardan razı olacağına söz verdi.

    Müekked sünnet olan teravihi ihmal etmemelidir! Hadis-i şerifte, "Ramazanda inanarak ve sevabını umarak teravih namazı kılanın, geçmiş günahları affolur" buyuruldu.


    mehmet Oruç
#17.09.2007 10:04 0 0 0
  • Allah (c.c) razı olsun
#17.09.2007 21:25 0 0 0
  • Allah (c.c) razı olsun.
#18.09.2007 09:17 0 0 0
  • ellerine sağlık Allah razı olsun
#20.09.2007 22:21 0 0 0
  • Allah razı olsun ellerine sağlık.
#25.09.2007 22:58 0 0 0