AĞRAZ

AĞRAZ

Üye
02.01.2012
Albay
57.155
Hakkında

  • bebeklerde ateşlenme ve tedavisi - bebeğinizin ateşi varsa - ateşi düşürmek için
    Aileye yeni bir bireyin katılması heyecan katmaktadır; lakin bununla beraber sorumluluklarda da artış görülür. Anne ve baba özellikle bebeğin sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir.


    Bebeklerde yüksek ateş anne ve baba için korkutucu bir semptom olabilir. Ateşleme bir rahatsızlık değildir. Sadece bebeğinizin soğuk algınlığı veya viral enfeksiyon geçirdiğini gösteren bir semptomdur. Ayrıca bebekler aşıya karşı reaksiyon olarak da ateşlenebilir.


    Yüksek ateşin en önemli belirtilerinden biri alın ısısında artış görülmesidir. Buna rağmen alın ısısı tek başına bir yüksek ateş belirtisi değildir. Bebeğin uyku düzeni ve yeme alışkanlıklarında değişiklik, oyun oynama isteğinde azalma da ateşlenme belirtilerinden bazıları olabilir.


    Bebeğin ateşi rektuma, ağza, kulak arkasına veya koltuk altına yerleştirilen termometre ile ölçülebilir. Rektum termometresi en doğru sonucu verir. Rektum termometresini kullanmadan önce termometrenin temiz olduğundan emin olun. Termometreyi sabun ile iyice yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın. Bebeğinizi karın üstü yatırın ve üzerine kayganlaştırıcı jel sürdüğünüz termometrenin uç kısmını bebeğiniz rektumuna yerleştin. Bip sesini duyana kadar termometreyi çıkarmayın.


    Ateşi çıkan bebeğinizi rahatlatmak için ılık suda banyo yaptırın. Bebeğinize bol bol su verin. Doktorunuzun onay vermesi halinde bebeğinize parasetamol ve ibuprofen verebilirsiniz; fakat verilecek doz konusunda mutlaka doktorunuza danışın. Reye sendromuna yol açma ihtimali bulunduğu için bebeğinize aspirin vermekten kaçının.

    idealdiyet.com alıntı
#03.02.2013 21:42 2 0 0
  • sürrealist kelime anlamı - sürrealizm akımı - sürrealist nedir - sürrealist sözlük anlamı - sürrealist kelime anlamı
    Sürrealizm (Gerçeküstücülük). 20. yy.’ın başlarında Avrupa’da ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Şair ve ressamlar I. Dünya Savaşı’nın yol açtığı yıkım karşısında, dehşete kapılmış, akılcı tutuma karşı tavır alarak, bilinç dışının düşsel dünyasına yönelmeye başlamışlardı. 1924’te yayımladıkları Gerçeküstücülük Bildirgesi’nde düşüncenin aklın denetimi olmadan ve ahlâk gibi engelleri hiçe sayarak, ortaya konmasını savundular. Yapıtlarında nesneleri alışılmamış biçimlerde betimleyen Gerçeküstücü sanatçılar, çoğunlukla düşlerin gizli dünyasını dile getirmeye çalıştılar. Bazen de nesneleri kendi doğal ortamlarından çıkartarak şaşırtıcı, düşsel bir ortama taşıdılar.

    Gerçeküstücülük Akımı’nın kurucusu olan Fransız Şairi André Breton hastalarına psikanaliz yöntemini uygulayan Sigmund Freud’dan büyük ölçüde etkilenerek, şiirlerinde alışılagelmişin dışında mantığa uygun bir sıra izlemeyen sözcükler ve düşsel imgeler kullandı. Gerçeküstücülük Akımı’nın gelişmesinde 1910’larda ortaya çıkan soyut ve tüm kuralları reddeden Dadacılık Akımı’nın yanı sıra Hieronymus Bosch (1450-1516) ve Francisco Goya gibi daha eski dönemlerin ressamlarının da etkisi oldu. Gerçeküstücü ressamlar insanların ruhsal durumlarını ve davranışlarını akıl, mantık, töre, din ve toplumsal baskılardan özgür kılarak tuvale yansıttılar. Daha önce Almanya’da bir genel tuvalette açtığı Dada sergisiyle olay yaratan Max Ernst (1891-1876), 1922’de Pari’e yerleşti. Kolaj denilen yapıştırma tekniğiyle resimler yapıyordu. Paris’te Paul Eluard, Louis Aragon gibi yazarların bulunduğu Gerçeküstücü gruba katıldı. Bu gruptaki arkadaşlarını “Dostların Buluşması” adlı tabloda Dostoyevsky ve Raffaello ile yan yana çizdi.

    Gerçeküstücülük Akımı’nın Belçika’daki en önemli temsilcisi olan René Magritte (1898-1967) akıl ile akıl dışı arasındaki çizgiyi yok eden resimler yaptı. Bacakları kadın, üstü balık bir denizkızı; kartal tepeli bir buzul, eğik Pizza Kulesi’ni destekleyen bir kuş tüyü çarpıcı tablolarında yer alan ilgi çekici görüntülerdendir. 1920’den başlayarak, Gerçeküstücülerle ilişki kuran İspanyol ressamı Ruan Miro (1893-1983) beklenmedik biçimler ve renkler kullandı. Resimlerinde yer alan kadın, kuş, yıldız gibi kendine özgü biçimlerdeki motiflerle düşsel görüntüler yarattı. Bu büyülü motiflerle çocuksu bir dünya kurdu. Gerçeküstücülük Akımı’yla neredeyse özdeşleşen, Salvador Dali’nin (1904-1989) anılarından ve düşlerinden esinlenerek yaptığı resimlerinde eriyip akan saatler, gövdesinde çekmeceler taşıyan insanlar, boşlukta uçan eşyalar yer alır. Paul Klee, Yves Tanguy ve Giorgia De Chirico da Gerçeküstücülük Akımı’nın önde gelen ressamlarındandır. Bu akımın sinema alanındaki en önemli temsilcisi ise Luis Bunuel’dir.

    Gerçeküstücülük hiçbir ortak kuram ya da birlik olmaksızın, sanatçıların bireysel tavırları doğrultusunda kendi kendine gelişen bir sanat akımı olmuştur.


    Kaynaklar: Ana Britannica, Hayat Ansiklopedisi
#10.09.2013 13:20 1 0 0