canturk87

canturk87

Üye
05.05.2005
Çavuş
1.444
Hakkında

  • Babaannem bize şöyle bir öğütte bulunudu:

    Ayağını sıcak tut,
    Başını serin,
    Az yemek ye,
    Az uyu,
    Düşünme derin derin.

    İşte bunların nekadar doğru olduğunu şimdi anlıyorum.
#05.06.2005 01:25 2 0 0
  • Havaların ısınmasıyla beslenme alışkanlıkları da değişmeli. Memorial Hastanesi Beslenme Uzmanı Seçil Kenar yazın nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattı.

    * Yazın ideal beslenme programı nasıl olmalıdır?
    Özellikle yaz aylarında meyvesebze çeşidindeki artışlardan yararlanmak gerekir. Başta kanser, kalp hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın önlenmesinde, kan şekerinin düzenlenmesinde, kabızlık gibi hastalıkların engellenmesinde meyve ve sebzeler büyük rol oynamaktadır. Ayrıca yine bu aylarda antioksidanlardan zengin meyve ve sebzelerin tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Yeşil biber, maydanoz, çilek, erik gibi meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunan C vitamini de antioksidandır. Yumurta, süt ve türevleri, havuç, kayısı gibi besinlerde bulunun A vitamini ve tahin, kuru baklagiller, fındık, badem gibi yağlı tohumlarda bol miktarda bulunan E vitamini antioksidandır.

    * Yazın ne kadar sıvı almalıyız?
    Yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte vücuttan ter ile öncelikle sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineral kaybedilir. Yazın, sıcakların da etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2.5-3 litre su içilmelidir.

    * Spor yapanların yazın daha fazla su içmesi gerekir değil mi?
    Egzersize başlamadan 15 dakika önce 1-1.5 bardak, egzersiz sırasında ise 10-15 dakikada bir yarım bardak su içilmesini tavsiye ediyoruz.
#12.06.2005 00:53 1 0 0
  • Cambridge Üniversitesi'nde Prof. Dr. Alan Howard'ın geliştirdiği ve 'kısa zamanda kilo vermenin en sağlıklı yolu' olarak tanımlanan 'Cambridge Diyeti'ne göre çikolata zayıflatıyor. Ama her çikolata değil tabii. Cambridge Slim tarafından geliştirilen, bir öğünün yerini alabilecek çikolatalı barlar zayıflamayı sağlıyor. Bu çikolata, bir bardak suyla bir öğünlük temel gıdayı karşılıyor. Sadece 173 kalorilik bu öğün tok tuttuğu gibi vücudun bir öğünde alması gereken tüm protein, vitamin ve mineral ihtiyacını da karşılıyor. 25 yıldır 29 ülkede 31 milyon kişi tarafından kullanılan 'Cambridge Diyeti' vücudun günlük ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerden oluşan konsantre yiyeceklerle düşük kalorili bir rejim uygulaması. Cambridge diyetinde ne kadar zamanda ne kadar hızla kilo vereceği, diyet yapanın kendi isteği doğrultusunda programlanıyor. Ayrıca 408 kaloriden 1500 kaloriye kadar uygulanabilecek program alternatifleri var.
#12.06.2005 00:51 1 0 0
#05.06.2005 12:32 1 0 0
  • Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, çok zayıf olmanın da hastalık sebebi olduğunu söylüyor. Vücut yağının kadınlarda 8 kilonun, erkeklerde ise 7 kilonun altına düşmesi, artık zayıflığın tehlikeli duruma geldiğinin bir göstergesi. Peki, ne yapmalı da sağlıklı bir şekilde kilo almalı?

    Podyumlarda, televizyonlarda adeta kemikleri sayılan mankenleri gördükçe, hepimizi bir telaştır aldı. İster formda olsun, isterse şişman, herkes incelmenin peşinde. Ancak, öyle bir grup var ki, onlar bir dirhem etin peşinde. Çünkü onlar ne yaparlarsa yapsınlar, kilo alamıyor, giydiğini yakıştıramamaktan, çabuk yorulmaktan, çabuk hastalanmaktan şikâyet ediyor. Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli, zayıflamak kadar şişmanlamaya çalışmanın da kuralları olduğunu açıklıyor...

    * Tıp dünyası kimleri 'çok zayıf' kabul ediyor? Kg/boykare olarak hesaplanan vücut kitle endeksinde 18,5- 25 arası normal olarak kabul ediliyor. Tıp dünyasının zayıf kabul ettiği kişiler ise, vücut kitle endeksi yüzde 18,5'in altında olan kişiler. Bir de vücuttaki yağ oranı çok önemli. Kadınlarda vücut yağının sekiz kilonun, erkeklerde ise yedi kilonun altına düşmesi, artık zayıflığın tehlikeli duruma geldiğinin bir göstergesidir.

    YORGUNLUK SEBEBİ

    * Aşırı zayıflığın riskleri neler? Vücudumuzdaki yağ dokusu bizi dış etkenlere, çarpmalara karşı korur. Çok zayıf olunduğunda, vücut dış dünyaya karşı savunmasını kaybediyor. Hastalıklara yakalanma riski artıyor. Kadınlarda adet düzensizlikleri oluşabiliyor. Kalp kasında ve buna benzer bazı kaslarda, yağ oranı düştüğü için yine zayıflamalar oluşuyor, ani ataklar, krizler görülebiliyor. En önemlisi, küçük bir rahatsızlıkta bile vücudun savunma sistemi olmadığından, hayatta kalma riski azalıyor. Ayrıca, bunların dışında kansızlık, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi şikâyetler de görülebiliyor.

    * Kilo alamamanın sorumlusu neler olabilir? Birincisi, hormonlara bağlı nedenler olabilir. İkincisi, vücutta parazit olabilir. Üçüncüsü, şeker hastalığı veya aşırı tiroit çalışması gibi nedenler olabilir. Dördüncüsü, genetik faktörlerle çocukluğunuzdan beri size yansıyan bazal metabolizma hızı ile ilgili olabilir. Bir de, bazı vitamin ve minerallerin vücutta az emilmesine bağlı olarak, yağ metabolizmasında sorunlar olabilir. Bağırsak paraziti, mide ülseri, ince bağırsak ülseri ve kanser kilo almayı engelleyen hastalıklardır.

    * Kilo alamamaktan yakınan kişi hangi testleri yaptırmalı? Kişi kilo alamama probleminden yakınıyorsa, öncelikle vücudunda parazit olup olmadığını anlamak için gaita testi, tiroit testleri, açlık kan şekeri, HbA1C, şeker problemi olup olmadığını anlamak için insülin testi ve hormon tahlilleri yaptırmalıdır. Mide rahatsızlığı olup olmadığını anlamak için ise, endoskopi çektirmelidir.

    * Bu kişiler nasıl beslenmeli? Öncelikle kişinin nasıl beslendiğini iyi algılamamız gerekir. Bu nedenle, ondan bir beslenme çizelgesi isteriz ki, bize gelene kadar nasıl beslendiğini iyi bir şekilde anlayabilelim. Sonrasında, vücut genel analizi için tahliller isteriz. Beslenme hikâyesi ile vücut bulgularını karşılaştırarak, aralarında bir paralellik olup olmadığına bakarız. Eğer kişi her şeyi yediği halde kilo alamıyorsa ve vücut bulgularında bir bağırsak paraziti çıktıysa, zaten sorunun cevabı çıkmış olur. Oysa, nasıl beslendiğini gördüğümüzde bulgularda en ufak bir problem yoksa, bu kez yavaş yavaş tüm besin gruplarından aldıklarını artırmaya başlarız. Bu arada kilo alımının hemen olmayacağını, uzun bir süreç olduğunu da sürekli vurgulamak gerekir.
#05.06.2005 03:37 1 0 0