Filiz Gülsahin

Filiz Gülsahin

Üye
18.01.2005
Er
224
Hakkında

  • ödem nedir - vücutta ödem nedenleri - ödem hangi hastalık belirtisidir - ödem çeşitleri


    Ödem, vücutta sıvı birikmesidir ve yaygın karşılaşılan bir sorundur. Genellikle ciddi bir hastalığın belirtisidir. Belirtileri; göz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda şişme olmasıdır. Kişi yüzük takamaz veya ayakkabısını giyemez.

    Ödem Neden Olur ?

    Çok sayıda hastalık ödeme yol açar.

    Böbrek hastalıkları
    Karaciğer hastalıkları
    Kalp hastalıkları
    Hormonal hastalıklar
    Damar tıkanmaları
    Nedeni bilinmeyen (idiyopatik) ödem

    Ödemi olan hastalarda yukarıdaki hastalıklar araştırılmalıdır. Bu amaçla çeşitli laboratuvar incelemeleri gereklidir.

    İdiyopatik Ödem
    Bazı durumlarda ödeme yol açan bir hastalık saptanamaz. Bu durum idiyopatik ( nedeni bilinmeyen ) ödem olarak isimlendirilir. İdiyopatik ödem genellikle genç - orta yaşlı bayanlarda görülür. Adından da anlaşıldığı gibi nedeni belli değildir ancak gerginlik, fazla kilo, karbonhidrat tüketimi, bol tuzlu diyet gibi nedenler ödeme yol açabilir.

    İdiyopatik ödem korkulacak bir hastalık değildir. Hasta şişlikler nedeni ile rahatsızdır ve kendisinde ciddi bir hastalık olduğunu düşünür, bu nedenle gergin olabilir. İdiyopatik ödemin yıllarca sürmesi hastanın gerginliğini arttırır. İdiyopatik ödem tanısı, ödem yapan diğer hastalıkların ekarte edilmesi ile kolayca konur. Ödem tedavisine başlamadan önce ödeme yol açan hastalık araştırılır ve tedavi altta yatan hastalığa göre planlanır. Ödemli hastaların önemli bir kısmında tedavinin ilk şartı tuz kısıtlamasıdır. İdrar söktürücü ilaçlar şişlikleri azaltabilir ancak bu ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
#21.08.2005 13:01 1 0 0
  • Genel Bilgiler

    Kistler içi sıvı dolu keseciklerdir. Vücudun değişik bölgelerinde izlenebilir; böbrek de bunlardan birisidir. Kistler, hiç bir belirtiye yol açmayabileceği gibi;

    Yüksek tansiyon
    İltihap
    Taş
    Kanama
    Böbrek yetmezliği, gibi sorunlara da yol açabilirler.

    Nasıl Anlaşılır ?

    Böbrek kisti tanısı, ultrasonografi, tomografi gibi radyolojik yöntemlerle konur. Böbrek kistleri, böbrek kanseri ile karışabilir. Yapılan ultrasonografi, tomografi gibi incelemeler ile böbrek kisti, kanserden kolaylıkla ayrılır. Ailesel kistlerin bazılarının tanısında genetik çalışmalar da yararlıdır.
    Böbrek kistleri görülme yaşı, yerleşim yeri ve diğer belirtilerine göre sınıflandırılırlar.
    Basit kistler, zararsız ve en yaygın kist türüdür. Genellikle hiçbir belirtisi yoktur ve tedavi gerekmez. Yaşlandıkça basit kistlerin görülme sıklığı artar. Ailesel özellik gösteren kistler ise genellikle zararlıdır. Bu kistler;

    - Yüksek tansiyon
    - İltihap
    - Taş
    - Kanama
    - Böbrek yetmezliği, gibi sorunlara yol açabilirler.

    Böbrek Kistlerinde Tedavi

    Çok büyümediği sürece bu kistlere cerrahi müdahale gerekmez, eğer kistler, yüksek tansiyon, iltihap ve böbrek yetmezliğine neden olmuşsa tedavisi yapılır. Ailesel kistlerde yakın akrabalar da kist yönünden taramadan geçirilmelidir. Ailesel özellik gösteren bazı kistlerde yakın akraba evliliği mutlaka önlenmelidir.
#17.08.2005 17:29 1 0 0
  • Türkçesi "Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu" olarak ifade edilen AIDS i, çağımızın en korkunç hastalıklarından biri olarak nitelendirebiliriz. AIDS hastalığının etkeni bir virüs olup kısaca HIV olarak adlandırılmaktadır. Bu virüsün 2 tipi vardır; HIV - 1 dünyada en yaygın görülen AIDS etkeni virüsüdür. HIV - 2 ise daha nadir olarak görülür, ancak batı Afrika da sık rastlandığı bildirilmiştir.

    AIDS, kişiyi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sisteminin zayıflamasından dolayı ortaya çıkan hastalıklar kombinasyonu için kullanılan tıbbi bir tanımdır. Bağışıklık yetmezliği, HIV in neden olduğu enfeksiyon sonrası ortaya çıkar. Bu virüs insanın bağışıklık sistemini bozarak, vücudun normalde dirençli olduğu birçok hastalığa karşı kendini koruyamamasına neden olur. Bağışıklığını kaybetmiş olan insan vücudu, herhangi bir basit solunum yolu enfeksiyonuna, mantar enfeksiyonlarına ve benzerlerine kolayca yenik düşebilmektedir. AIDS, HIV enfeksiyonunun son safhasıdır.

    HIV / AIDS tüm dünyada hızla yayılmaktadır. Hastalığa ait özellikler;
    Kan yoluyla ve cinsel ilişkiyle hızla yayılabilmektedir.
    Kadınlarda ve erkeklerde, yani her iki cinste de görülebilmektedir
    Her yaştaki insanlarda görülebilir
    HIV / AIDS in kesin tedavisi halen yoktur
    HIV / AIDS in henüz koruyucu bir aşısı da mevcut değildir
    AIDS virüsünü kanında taşıyan kişi ya AIDS taşıyıcısı, ya da AIDS hastası konumundadır. AIDS taşıyıcısı olan bir kişi, hiç bir klinik belirti göstermeden toplum içinde yaşıyabilmektedir. Fakat, belli bir süre sonunda ( ortalama 2 -8 yıl ) taşıyıcı kişi, çeşitli klinik belirtiler göstererek AIDS hastası olmaktadır. AIDS hastasını bekleyen kesin son ise, ( tedavi edici bir ilaç bulunmadığı sürece ) ölümdür.

    HIV / AIDS in Bulaşma Yolları

    Cinsel ilişki, kanında HIV taşıyan kişiyle cinsel ilişkide ( vajinal, anal veya oral ) bulunmakla HIV bulaşabilir

    Kan yoluyla, HIV / AIDS li kişinin kan, kan ürünleri, doku veya organlarının nakliyle bulaşabilir

    HIV / AIDS li anneden gebeliği süresince veya doğum esnasında bebeğe HIV geçebilmektedir. Daha az oranda olmakla beraber annenin bebeği emzirmesiyle ( anne sütüyle ) bebeğe HIV bulaşabilir

    HIV Nasıl Bulaşmaz

    El sıkışma

    Sosyal öpüşme ( yanaktan yanağa )

    Kucaklaşma

    Başkasının giysisini giyme ile

    Tükrük, göz yaşı, ter, öksürük, aksırıkla

    HIV bulaşması söz konusu değildir. Yiyeceklerle, aynı tabak, çatal, kaşık, bardak, aynı tuvalet ve banyoyu kullanma, telefon ve benzerlerini kullanmakla HIV / AIDS bulaşmamaktadır.Toplu taşıma araçlarında olduğu gibi ortak ve kalabalık mekanlarda bulunmakla da HIV / AIDS bulaşmaz. Sivrisinek ve her türlü böceğin sokmasıyla da HIV in bulaşmadığı kanıtlanmıştır.
    Yapılan araştırmalarla, hekim ve hemşirelerin olduğu kadar HIV / AIDS li hasta ve hasta yakınlarının da bu konudaki bilgilerinin genelde yetersiz oldukları saptanmıştır. Sağlıkla ilgili her konuda yeterli düzeyde bilgi sahibi olması gereken hemşire ve yardımcı sağlık personeli yanında, hastalığın yayılmasında önemli rolleri olan taşıyıcıların da yayılma ve korunma yolları konusunda bilgi sahibi olması insani bir görev kabul edilmelidir.
#17.08.2005 17:23 1 0 0
  • [list]
    Her bir iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık olabilir, fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim.
    Kim iman ederek ve sevabını Allah'tan umarak ramazan orucunu tutarsa önceki günahları affedilir.
    Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki; oruçlunun ağız kokusu, Allah katında misk kokusundan daha hoştur: Allah der ki: Ağzı kokan şu kul şehvetini, yemesini, içmesini benim için terkediyor. Madem ki sırf benim için oruç tutmuş, o orucun ecrini ben veririm.
    Oruçlu için birisi iftar ettiği vakit, öteki Rabbi ile karşılaştığı vakit olmak üzere iki sevinç vardır.
    Oruç bir kalkandır.
    Oruç sabrın yarısıdır.
    Oruçlu iken vefat etmiş kimseye Allah kıyamete kadar oruç tutmuş sevabı yazar.
    Oruç tutun, sıhhat bulasınız.
    Oruçlunun uykusu ibadettir.
    Cennet'in bir kapısı var, adına "Reyyan" derler, oradan ancak oruçlular girebilir.
    Yemekten ve içmekten kesilmek oruç değildir. Oruç, çirkin söz söylemekten, kötü temastan, nefsin boyunduruğundan kurtulmak ve fena hareketlerden sakınmaktır.
    Yalanla, gıybetle zedelenmeyen oruç, fenalıklara siperdir.
    Oruçlu olan bir kimse, bir müminin aleyhinde dedikodu ve ona eziyet etmedikçe, iftar edinceye kadar ibadettedir.
    En makbul oru kardeşim Davud'un (a.s.) orucudur: Bir gün yer ve bir gün tutardı.
    [/list]
#17.08.2005 13:16 1 0 0
  • Namaza baslangiç tekbiri,
    Kabeye yöneltir herbiri,
    Atarak gururu kibiri,
    Diller söyler Allahüekber.

    Bel egilir bas rüku eder,
    Sen kadirsin ben acizim der,
    O'ndan gelenler O'na gider,
    Diller söyler Allahüekber.

    Gönül Rabb'de bas da secdede,
    Gözyasi vardir seccadede,
    Aydinlikta da gecede de,
    Diller söyler Allahüekber...



    Ekrem Sama
#17.08.2005 13:02 1 0 0
  • 1.Kendinize inanin ve güvenin. Sigarayi birakabileceginize inanin. Hayatinizda daha önce basardiginiz zor isleri düsünün. Sigarayi da birakabileceginiz düsünün.


    2.Bu listeyi okuduktan sonra, önerileri kendinize uyarlayin ve sigarayi birakmak için kendi planinizi yapin.


    3.Sigarayi birakma sebeplerinizi ve birakmakla kazanacaklarinizi yazin:
    Örnek: daha uzun yasamak, kendinizi daha iyi hissetmek, para biriktirmek, daha iyi kokmak. Sigara içen herkes bunun zararlarini bilir ve birakmak ister, siz bunu yazili hale getirin ve her gün okuyun.


    4.Ailenizden ve arkadaslarinizdan sigarayi birakma kararinizi desteklemelerini isteyin. Size yardimci olmalarini ama kesinlikle sizi suçlamamalari gerektigini söyleyin. Sigarayi biraktiginiz ilk günlerde zorlanacaginizi ve size anlayis göstermelerini rica edin.


    5.Sigarayi birakmak için bir gün belirleyin. Bugünün yeni hayatiniz için bir baslangiç oldugunu düsünün.


    6.Sigarayi birakmak için bir doktora danisabilirsiniz ve onun yardim ve önerileriniz alabilirisiniz.


    7.Kendinize bir egzersiz programi belirleyin. Spor yaparken sigara içmek aklina gelmeyecektir, üstelik sigara verimli egzersiz yapmanizi engelleyecektir. Spor yapmak stresinizi azaltacak ve sigaranin vücudunuz yillarca yaptigi zarari tamir etmesine yardimci olacaktir. Haftada 3-4 kere, 30-40 dakika spor yapin.


    8.Hergün 3-5 dakika nefes egzersizi yapin. Gözlerinizi kapatin. Burnunuzdan derin nefes alin, nefesinizi birkaç saniye tutun ve çok yavas bir sekilde agzinizdan verin. Nefes egzersizini yaparken, her seferinde daha temiz ve daha rahat nefes aldiginizi göreceksiniz.


    9.Birisi size sigara ikram ederse reddedin, kullanmiyorum diyin. Bu sizin kendinize olan güveninizi artiracaktir.


    10.Sigarayi tamamen birakacaginiz güne yaklastikça, sigara miktarini azaltin. Her gün kaç adet sigara içeceginizi planlayin, bu rakami her gün bir tane azaltin. Her gün baska bir marka sigara alin, bir önceki günden kalan paketi çöpe atin. Sigara paketinizi bir baskasina verin, böylece her sigara içmek istediginizden ondan istemek zorunda kalacaksiniz.


    11.Pek çok sigara tiryakisi, sigarayi yavas yavas birakamayacagini ancak bir seferde birakabilecegini düsünür. Hangi metodun size daha uygun olduguna karar verin.


    12.Sigarayi birakmayan isteyen bir arkadasiniz daha varsa bunu yapmak daha kolay olacaktir. Birbirinizi tesvik edici konusmalar yapin.


    13.Dislerinizi temizletin ve her zaman temiz tutun.


    14.Sigarayi biraktiktan sonra kendinize bir ödül verin.


    15.Çok fazla su için. Su her anlamda vücudunuz için faydalidir. Ne yazik ki, pek çok kisi yeterince su içmez. Vücudunuzdan nikotinin ve diger zararli kimyasal maddelerin atilmasina yardimci olacaktir. Sigaranin verdigi zararlari düzeltecektir. Ayrica, yemek yeme isteginizi de azaltacaktir.


    16.Sigarayi en çok ne zaman istediginizi düsünün, caniniz sikkin oldugunda, yemekten sonra, isten eve gelince, içki içerken vb. Sigara içmek yerine hosunuza giden baska bir sey yapin.


    17.Elinizdeki ve agzinizdaki bosluk hissini gidermek için bir sey bulun, örnegin: su için, sakiz çigneyin, leblebi yiyin vb.


    18.Sigarayi birakma konusunda düsüncelerinizi yazin. Bunu her gün okuyun.


    19.Yaninizda sizin için çok önemli birisinin resmini tasiyin, bir kagida sigarayi birakacagima söz veriyorum diye yazin, caniniz her sigara istediginde bu resme ve nota bakin.


    20.Caniniz sigara istediginde, bir sigara yakmak yerine hislerinizi bir günlüge yazin. Bu günlügü her zaman yaninizda tasiyin.


    Basarilar!
#17.08.2005 12:03 1 0 0