Havucu Çiğ Tüketin

Son güncelleme: 02.02.2008 13:52
  • Havuçta bulunan kimyasal bir maddenin bağırsak kanserini engelleyebildiği tespit edildi.

    Danimarkalı araştırmacılar havuçta bulunan kimyasal bir maddenin bağırsak kanserini engelleyebildiğini tespit etti.

    Bilim adamları havucun yanı sıra kereviz ve maydanozda da aynı maddenin olduğunu belirledi.Araştırma grubun başkanı Morten Kobæk Larsen, ` Daha fazla araştırmayla birlikte insanların hergün kaç tane havuç yemeleri gerektiğini söyleyebileceğiz.` dedi. Larsen, işlenmemiş havuçların daha yararlı olduğunu belirterek havucun kaynatılması halinde bu maddenin kaybolduğunu ifade etti. Öte yandan uzmanlar, havuçtaki beta-karotenin de gözleri, yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruduğunu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini vurgulayarak, havuçların soyulmaması gerektiğini, sadece yıkamanın yeterli olduğunu belirtiyor.
#01.02.2008 09:53 0 0 0
  • Nerqish Paylaşımın için teşekürler
    arkadaşlar o maddenin adı:falcarinol

    noimage

    'Havuç, kanserin ilerlemesini önleyebilir'
    New Castle Upon Tyne Üniversitesi'nden bir grup araştırmacıya göre, havuçta bulunan doğal falcarinol maddesi, deney yapılan farelerin üçte birinde kanserin gelişimini durdurdu.

    Bulguların kansere karşı geliştirilecek olan yeni tür ilaçların üretilmesine yol açacağı umuluyor.

    Ayrıntılar Tarım ve Besin Kimyası Dergisi'nin son sayısında yayımlandı.

    Falcarinol maddesi, havuçları, ürünün depolanması sırasında sebzenin köklerinde kararmaya neden olan mantar hastalıklarından koruyor.

    Bilimadamları incelemeye daha önce yayınlanan bir makalede yer alan ''falcarinolun kanserin gelişimi önleyebileceği'' varsayımından hareketle başladılar.

    Araştırma ekibi, vücutlarında tümör bulunan 24 fare üzerinde test uyguladı.

    18 hafta sonra beslenmeleri sırasında normal gıdayla birlikte havuç yiyen farelerle; falcarinol maddesiyle ve normal gıdayla beslenen farelerde tümörün büyümesi, sadece normal gıdayla beslenen farelerden daha az düzeyde oldu.

    Araştırmacı Dr. Kirsten Brandt, ''Biz havucun insan sağlığı için yararlı olduğunu ve kanser riskini azalttığını biliyorduk. Ancak şu ana kadar havuçtaki hangi maddenin bu özelliklere sahip olduğunu bilmiyorduk'' dedi.

    Brand, çalışmalarını şimdi bir adım ileriye götürerek kanserin ilerlemesini önleyebilmek için ne kadar falcanirol maddesi gerektiğini, ve çok sayıda havuç türünün bulunduğu dikkate alındığında hangi havuç türünün bu konuda daha yararlı olduğunu ve şekil, renk ya da büyüklüklerinin belirleyici olup olmadığını araştıracaklarını söyledi.

    Brandt, araştırmanın diğer sebze türlerini de kapsayabileceğini de vurguladı.

    Brandt, yakın zamanda, tüketicilere genel olarak sebze ya da meyve yemelerini önermek yerine, hangi sebze ya da meyveyi ne kadar ölçüde yerlerse yararlı olabileceğini söyleyebilecek duruma gelinebileceğini söyledi.

    Kristen Brandt'in dikkat çektiği bir nokta da, araştırmanın havuç yetiştiricilerine hangi yöntemleri kullanacakları konusunda da tavsiyelerde bulunmalarını sağlayabilecek olması.

    Deneyde çiğ havuç kullanıldı. Araştırmalar haşlanmış havucun ya da havuç suyu içmenin aynı etkiyi yaratıp yaratmayacağını henüz bilmiyor.

    Dr. Brandt, tüketicilere diğer sebze ve meyvelerle birlikte günde bir küçük havuç yemelerini öneriyor.

    Falcarinol büyük oranlarda kullanıldığında zehirli bir madde. Ancak öldürücü doza ancak bir seferde 400 kilogram havuç yenildiğinde ulaşılıyor.

    Bilimadamları, bu maddenin vücutta kanserle mücadele eden mekanizmaları harekete geçirdiğini düşünüyor.

    İngiltere'de Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden Hazel Nunn, sebze ve meyvelerin kanser riskini düşürdüğü yolunda çok sayıda kanıt bulunduğunu, ancak bunun nedeninin hala net olmadığını söylüyor.

    Nunn şöyle devam ediyor:

    ''İnsanlar günde bir havuç yemekle hamburger ve çikolatanın etkilerinin geçersiz kılınacağını düşünmemeli. Kanser ve diğer ciddi hastalık risklerini azaltmak için bizim tavsiyemiz, insanların sağlıklı ve dengeli bir diyetin bir parçası olarak günde en az beş porsiyon sebze ve meyve yemeleridir.''


#01.02.2008 10:26 0 0 0
  • Paylaşımlarınız için teşekkürler.havucun faydalarını biliyorum sık tüketirim.
#01.02.2008 15:43 0 0 0
  • teşekkürler arkadaşlar ellerinize saglık
#01.02.2008 23:30 0 0 0
  • cok severım ya ve cıg yerım zaten baska turlu yemem ki
#02.02.2008 13:52 0 0 0