Mucizeyi Nihat Gerçekleştirdi

Son güncelleme: 07.10.2008 09:53
  • noimageAvrupa basını, Çek Cumhuriyeti'ni 3-2 yenerek Euro 2008'de çeyrek finale çıkan Türkiye'nin, şampiyonanın en sansasyonel maçını çıkardığı görüşünde birleşti. İspanyol basını, son dakikalarda iki gol atan Nihat Kahveci'nin mucizeyi gerçekleştiren isim olduğunu yazdı.

    İspanyol basını, Villarreal'de forma giyen Nihat Kahveci'nin Çek Cumhuriyeti karşısında sergilediği performansı göklere çıkardı.

    "Avrupa Şampiyonası'nın ilk mucizesi" başlığını kullanan Marca, "Nihat çılgın bir maçta iki golle Türkiye'yi çeyrek finale taşıdı" ifadelerini kullandı.

    Marca, "maçın son çeyreğinde Çek Cumhuriyeti taraftarları galibiyet şarkıları söylerken Arda'nın attığı golle umutlanan Türkiye, Nihat'ın iki dakika arayla attığı iki muhteşem golle çeyrek final kapılarını açtı" cümlelerine yer verdi.

    AS gazetesi, "Mucizeyi Nihat gerçekleştirdi" başlığını kullanırken, milli takım kaptanı ve maçın yıldızı Nihat'ın son üç dakikaya iki gol sığdırarak Türkiye'yi çeyrek finale taşıdığını ve Çekleri eve gönderdiğini belirtti.

    Çek Cumhuriyeti'nin kendi hatalarının kurbanı olduğu yorumunu yapan gazete, "Nihat maçın sonucunu beklemeden galibiyet kutlamalarına başlayan Çek taraftarların heveslerini kursaklarında bıraktı" dedi.

    "Türk Çılgınlığı" başlığını kullanan Elmundo Deportivo, "tarihi karşılaşmada Villarreal'li Nihat Kahveci iki hayati gole imza atarak Osmanlıları çeyrek finale taşıyan isim oldu" ifadelerini kullanırken, Türkiye'nin hak ettiği galibiyete diş, tırnak ve tutkuyla ulaştıklarını vurguladı.

    "Türkiye'nin destansı zaferi" başlığını kullanan El Pais ise milli takımın galibiyetini şu sözlerle okurlarına duyurdu:

    "Bazen futbol heyacanını iliklerine kadar hissetmek için penaltıları beklemek gerekmez. Dün 90.dakikasında berabere olan bir maçta penaltıların çözümcü gücüne mahal bırakmamayan bir gece yaşandı. Bırakmadı çünkü Türkiye mağrur ve kendini güvenceye almış Çeklerin karşısında destansı bir zafere imza attı."

    Bild: "Sizin kadar sevindik"

    Alman basını, Türk milli takımının Çek Cumhuriyeti'ni yenerek çeyrek finale yükselmesinin, tutkusundan ve yüksek moralinden kaynaklandığını, Türkiye'nin heyecanlı bir maçtan sonra futbol mucizesi yarattığı görüşüne yer verdi.

    Bild, Türkçe olarak "Sizin kadar sevindik" başlığıyla yayımladığı haberde, Türklerin sevinç ve coşkularını yansıtan fotoğraflara geniş şekilde yer verdi.

    Berliner Morgenpost, "Türkiye olağanüstü dönüşü başardı" başlığıyla verdiği haberde, maçı anlatarak, Çek Cumhuriyeti defans oyuncusu Ujfalusi'nin, "defansımıza çok fazla güvendik. Bunun cezasını çektik" şeklinde konuştuğunu aktardı.

    B.Z gazetesi, "3-2, Nihat Cenevre'nin kahramanı" başlığıyla verdiği haberde, Nihat'ın maç sonrasında "tarih yazdık ve yazmaya devam edeceğiz. Sıra şimdi Hırvatistan'da ve bu takımı da yenebiliriz" dediğini bildirdi.

    Berliner Kurier, "İnanılmaz - Çekler 2-0 galip durumdayken pataklandılar" başlığıyla verdiği haberde, "böyle bir şey olamaz. Bu oyunun içerdiği dram, duygu ve çılgınlık, normal olarak tüm Avrupa Şampiyonası'na yeter" şeklinde görüş belirtti.

    Die Welt, "Türkiye olağanüstü moraliyle çeyrek finale yükseldi" başlığıyla verilen haberde, hiç kimsenin, maç sırasında 2-0 yenik duruma düşen Türk milli takımının yeniden canlanarak bu maçı kazanacağını tahmin etmediğini savundu.

    Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de maçı "Cech'in bir hatası, Nihat'ın iki golü" başlığıyla değerlendirdi.

    Almanya'da yaşayan Türklerin sevinç gösterilerine geniş şekilde yer veren Alman televizyonları ve radyoları da Türk milli takımının inanılmaz bir maç oynayarak, Avrupa Şampiyonası'nın en güzel karşılaşmasını sunduğu görüşüne yer verdi. Almanya'nın tüm şehirlerinde yaşayan Türkler sokaklara dökülürken, Berlin polisi, başkentte de yaklaşık 25 bin Türkün "Kudamm" adlı ana caddede sevinç gösterileri yaptıklarını, yaklaşık 500 aracın da bir konvoy oluşturduğunu bildirdi.

    L'Equipe: "Türkiye çok uzaktan geldi"

    Fransa ve Avrupa'nın önde gelen spor gazetesi L'Equipe, "Türkiye çok uzaktan geldi" başlığıyla verdiği haberde, "nefes nefese maç" ifadesini kullandı.

    "Türkiye'nin hiçbir zaman maçı bırakmadığını" yazan gazete, son dakikalarda gelen gol ile birlikte Türkiye'nin maçın penaltılara kalmasına izin vermediğini bildirdi.

    Fransız gazetesi, bir önceki maça da atıfta bulunarak, "Çekler'in, Türklerin maçı bırakmayacağı konusunda, İsviçre maçından ders almaları gerekirdi" ifadesini kullandı.

    Le Figaro, "Çılgın bir maç" başlığıyla verdiği haberde, "İsviçre'den sonra Türkiye'nin bir kez daha mucizeye imza attığı" yorumunu yaptı.

    Gazete, "Türk futbolcuların, zihinsel olarak olağanüstü güçlü olduğunu" yazarken, "Türkler inanılmazı gerçekleştirdi" dedi. Le Figaro, Türk oyuncuları, psikolojik baskı altında iyi oynamayı başaran bir takım olarak tanımladı.

    Daily Telegraph: "Türk Lokumu"

    İngiliz gazetesi Daily Telegraph, Türkiye'nin dün akşam 2-0 geriye düşmesine rağmen maçtan zaferle çıkarak hayal edilebilecek en dramatik sonuca imza attığını ve adeta tarih yazdığını bildirdi.

    Türkiye'nin, Koller ve Plasil'in golleriyle mağlup durumdayken oyunun bütün senaryosunu değiştirip üç golle unutulmaz bir final yaptığını kaydeden Telegraph, milli takımın bir ara kaleye Tuncay'ın geçmesine rağmen bile ayakta kalmaya devam ettiğini vurguladı.

    Telegraph'ın spor ekinin ilk sayfasındaki maç sonucu anonsu da "Türk Lokumu" klasik başlığıyla duyuruldu.

    Gazetenin internet sayfası ve spor ekinde yer alan iki ayrı yorumun bir yerinde Türkiye'nin 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nın "geri dönen kralı" olduğu da vurgulandı.

    Nihat'ın yanı sıra Tuncay'ın oyununu da öven Telegraph, ünlü futbolcunun turnuva boyunca gayretli bir tablo sergilediğini, Middlesbrough'da geçen sezon boyunca futbolunda gelişme olduğunu ortaya koyduğunu, özellikle de fiziksel güç açısından 12 ay öncesine göre çok daha etkili göründüğünü yazdı.

    Maçın öneminin VİP katılımcılarıyla da vurgulandığına işaret edilen maç yorumunda, bu son derece güzel karşılaşmayı dünya futbolunun en güçlü iki ismi Sepp Baltter ile Michael Platini'nin yanı sıra Türk hükümeti yetkilileri ve Kazım Kazım'ın ailesinden 20 kişinin izlediğine dikkat çekildi.

    The Times: "Müthiş geri dönüş"

    The Times gazetesi, Türkiye'nin dün akşam uluslararası futbol tarihinin "en müthiş geri dönüşlerinden birini" yaşadığını ve çeyrek finale taşındığını yazdı.

    Maçın 74. dakikasında Türkiye'nin 2-0 mağlup durumda olduğunu ve eve dönüşe hazırlandığını hatırlatan gazete, "89. dakikaya gelindiğinde ise 3-2 galiptiler ve Hırvatistan randevusu için Viyana'ya doğru yola çıkmışlardı" yorumunu yaptı.

    Spor ekinin kapağına Türk milli takımı oyuncularının bir gol sonrası sevinci fotoğrafına yer veren gazete, "Türk Lokumu" başlığını kullanırken, yorumunda Tuncay'ın bir ara eline kaleci eldivenlerini giymek zorunda bile kaldığına işaret edildi.

    Yorumda, dünyanın en iyi kalecisi kabul edilen Petr Cech'in ise beklenmeyen bir duruma düştüğüne dikkat çekildi.

    Oyunun bütününün "nefes kesici" olduğu belirtilen yorumda, kimsenin, özellikle de iki gollük üstünlük sağlayan Çekler'in bu dramanın 90 dakika boyunca süreceğini tasavvur edemediği kaydedildi.

    Times, 2-0'lık yenilginin ardından Türkler'in umutsuzca bastırmaya başladıklarını belirtirken, "ama Çekler'in çok deneyimli koçu Bruckner bir maçın yeniden kazanılmayacağı konusunda büyük bir güven taşıyordu" dedi.

    Bruckner gibi kimsenin sonuçta büyük bir değişiklik beklemediği vurgulanan Times'ın yorumunda, bu yazılmış senaryonun üst üste atılan gollerle bir anda değiştiği ve Türkiye'nin galip duruma geçtiği hatırlatıldı.

    Türkler'in bu aşamadan sonra da "gösteriyi sonlandırmadıkları", Volkan'ın yaptığı hatanın ardından Türk milli takımının son iki dakikayı Tuncay'ın kaleci Volkan'a vekaletiyle geçirmek zorunda kaldığı belirtilen yorumda, "Ama kurtarış yapmak zorunda kalmadı, bu da biraz hayal kırıcı oldu" denildi.

    The Guardian gazetesi, Nihat'ın Türkiye'nin mucizesini yarattığı, bunun Çek kaleci Cech'in ise felaketi olduğunu belirten bir başlıkla yayımladığı yorumda, bu sabah Nihat'ın damarlarında yoğun bir sevinç, başarı duyguları ve adrenalin gezdiği, bu duyguyu Türk milli takımının bütün oyuncularının yaşıyor olacağına dikkat çekti.

    The Independent, Nihat'ın çifte golünün Çekler üzerinde yarattığı şoku vurgulayan bir başlık kullandığı yorumunda, dün ÖSS'ye katılan üç Türk futbolcunun bu sınavda kazansalar da kaybetseler de dünü asla unutmayacakları belirtildi.

    Türk milli takımının maçın bitimine 15 dakika kalana kadar galip durumunda bulunan şaşırmış Çekler'den çeyrek final maçında Hırvatistan karşısındaki yeri son dakikada aldığı belirtilen yazıda, ilk yarıda Koller'in Türk futbolcuları adeta terörize ettiği kaydedildi.

    Maçın gollerinin detaylı biçimde aktarıldığı yorumda, Çekler'in ikinci golünün ardından aslında Türkler açısından "maçın bitmiş gibi algılanabileceği" belirtildi ve "ama Türkiye bir şekilde umutlarını canlı tutmayı becerdi ve bu maçı şaşkınlık verici biçimde kazandı" denildi
#07.07.2008 13:16 0 0 0
  • Osmanlıları çeyrek finale taşıyan isim oldu

    Osmanlı Değil Türkiye..
#07.07.2008 21:49 0 0 0
  • soyumuzu soyluyor yani orada arkadasimiz
#08.07.2008 07:48 0 0 0
  • Arkadaşlar Cevapladığınız için Teşekkür Ederim Size
#08.07.2008 08:36 0 0 0
  • güzel maçtı :D
#23.09.2008 18:17 0 0 0
  • eski osmanlilardan gelmeyizya ?
#24.09.2008 08:37 0 0 0
  • her başarıdan sonra nedense büyük bir düşüş yaşıyoruz...umarım yine aynısı olmaz.....
#07.10.2008 09:53 0 0 0