Uzmanlar, yiyecek katkı maddesi olarak bilinen MSG’nin insan sağlığı açısından büyük bir tehlike oluşturduğu görüşünü savunuyor. Peki yiyeceklere katıldığında, tadının güzel algılanmasını sağlayan MSG nasıl bir madde ve neden olduğu tehlikeler neler?
Mono Sodyum Glutamat. Yani MSG. Yiyeceklere katıldığında, o yiyeceğin tadının beyin tarafından güzel olarak algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu, acı fark etmiyor. Hangi yiyeceğe katılırsa lezzetliymiş gibi geliyor. O yüzden gıda üreticilerinin birçoğu MSG'yi karlı olduğu için kullanıyorlar.

[COLOR="deepskyblue"]Peki MSG zararlı mı?

Uzmanlar su sorunun cevabını şöyle açıklıyor: “Bu madde Nörotoksin. Sinir hücrelerine zarar veriyor. Merkezi sinir sistemi tahribatı ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, Sara (Epilepsi), Retinal dejenerasyon (Göz retina tabakası hasarı), yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obezite, büyüme hormonu baskılanması, Pankreas hasarı, insülinde artış, ve buna bağlı diyabet, Böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlar. Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçebiliyor, anne karnındaki bebek de aynı tahribatlara maruz kalıyor.”

[COLOR="deepskyblue"]Cips ve hazık köfte harçlarına dikkat

Özellikle çocukların hatta büyüklerin de çok severek yediği CİPS'lerde MSG çok kullanılıyor. Hazır köfte harçları, et suyu tabletleri, hazır çorbalar, dondurmalar, renkli yoğurtlar ve benzeri birçok üründe de MSG var.

Küresel ticaret devleri merhamet duygusuyla çalışmaz

“Peki bu madde bu kadar zararlıysa neden kullanılıyor?” sorusunun cevabı ise uzmanlara göre şöyle: “Küreselleşen dünyada, ticaret de küreselleşti. Küresel ticaret devleri insaf, merhamet gibi duygularla asla çalışmaz. Onların amacı çok kar etmek, çok daha büyümektir. Bu mamuller, albenisi olan renklerde ve janjanlı ambalajlarda sunulur. Televizyon, gazete ve duvar reklamlarında onlara sıkça rastlarsınız. Sadece maddesel tadıyla değil, görsel yollar ile de beyinlerimize kazınır adeta.”

[COLOR="deepskyblue"]Paralarımızı nerelere harcıyoruz?

Uzmanlar bunun basit bir hesaplamasını da yaparak, aslında ucuz olarak gördüğümüz MSG’li ürünlere nasıl para akıttığımızı da gözler önüne seriyor. İşte bir örnek: “Mesela Cips. Semt pazarlarında 3 kg. patatesi 1 ytl.ye alabilirsiniz. Oysa ki 50 gram CİPS 1 liradır. Yani 1 kg. Cipsi, 20 ytl.den tükettiğimizin farkında bile değiliz. Olumsuz etkileri de cabası. Ya bu mamulleri üretenler. Kendi ürettiklerini asla yemezler, içmezler. Onların gıdaları organik ve doğaldır.”

[COLOR="deepskyblue"]Hastalıkları üretenler ilaçlarını da ihmal etmediler

Peki MSG’nin kaynaklandığı düşünülen hastalıkların son 25 yıllık bilançosu nedir? MSG’nin genel sağlık boyutunu ise uzmanlar şöyle açıklıyor: “Son 25 yıla dikkatle göz atacak olursak, çocuk yaşta diyaliz cihazına bağlı yaşamaya mahkum edilenler, çok küçük yaşta şeker hastalığı ile tanışan çocuklar, obez çocuklar, asabi çocuklar, 9-10 yaşında buluğ çağına girenler, çeşitli nedenlerle engelli doğanlar ve bu sayının ülke nüfusunun yüzde 12'sine çıkması ve benzerleri. Ve akıllara gelebilecek yeni hastalıklar. Hastalıkları üretenler, ilaçlarını da ihmal etmediler. Bu da madalyonun diğer karlı yüzüdür.”

“Karbondioksitli meşrubatlardan, sakıncalı hazır gıdalara varana kadar bir çok yerde çeşitli uyarılar yazıldı, çizildi. Peki durumun ciddiyetini anlayabilenimiz var mı?”

Durumun ciddiyetini anlayan var mı?

Uzmanlara göre bu sorunun cevabı, tüketim miktarı. “Şimdiki eğitim sistemimiz endüstri, tarım, genel kültür alanında yetersiz kaldığından, yeni nesiller tehlikenin farkında değildirler. Emperyalist devletler, egemen olmak istedikleri toplumun eğitimli olmasını istemezler. Onlar için önemli olan kendi halkları ve elde edeceği yeni sömürü kaynaklarıdır. Her yıl eskiyen, yaşam kaynakları azalan, küresel ısınma ile kuraklık tehlikesi yaklaşan bir dünyada, küresel güç olan emperyalist devletlerin acımasızlığının arttığı bir dünyada, dengelerin ve haritaların değiştirilmek istendiği bir dünyada yaşadığımızı asla unutmamalıyız.”



Beğeniler: 0
Favoriler: 0
İzlenmeler: 333
favori
like
share