Bademcik iltihabı eklem romatizmasına neden oluyor

Son güncelleme: 20.08.2008 10:19
  • noimage


    DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Akşık, bademcik iltihabının eklem romatizmasına neden olduğunu söyledi.

    Çocuklarda görülen romatizmaların büyük çoğunluğunun bademcik iltihabına yol açan A grubu beta hemolitik streptokok enfeksiyonlarına bağlı meydana geldiğini, bu mikroba halk arasında beta mikrobu adı verildiğini belirten Uz.Dr. Hasan Akşık, "Beta mikrobuyla geçirilen bademcik iltihabı 1-2 hafta sonrasında ayak bileği, diz, dirsek, el bileği gibi büyük eklemlerde son derece ağrılı, şiş ve kızarık eklem iltihabına yol açar. Ayak eklemlerinde oluşan iltihap çocuğun üzerine basamayacağı kadar ağrılıdır. Eklem iltihabına ateş de eşlik eder. Yeterli ilaç tedavisi yapıldığında hiçbir hasar bırakmadan tamamen iyileşir" dedi. Eklem romatizması sırasında kalp romatizması da oluşabileceğini anlatan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Akşık, eklem romatizmasının mutlaka doktor kontrolü altında hastane de yatırılarak tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Hastalık iyileştikten sonra tekrarlamaması için 20 yaşına kadar düzenli koruyucu antibiyotik tedavisi uygulanması gerektiğini ifade eden Akşık, sözlerini şöyle tamamladı: "Eklem romatizmasında esas korkulan durum kalp romatizmasıdır. Eklem romatizması tamamen iyileşmesine rağmen kalp romatizmasında kalp kapakçıklarında hasar oluşma ihtimali çok fazla ve ilerleyen yıllarda kalp hastalıklarına yol açmaktadır."
#19.08.2008 16:21 0 0 0
  • Bademcik iltihabının önemsenmesi gereken önemli bir hastalık , basit bir iltihaplanmanın bile eklem romatizması veya kalp romatizması gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor.
#20.08.2008 07:55 0 0 0
  • küçüklüğümden beri sık sık bademciklerim düşer yaz kış farketmez
    hastalanırım ama en çok kış... şimdi ise hastalandığımda kalbimbe ağrı, ağılık,nefes alıp verirken rahatsızlık duyuyorum kollarımda uyuşma oluyor en kısa zamanda ameliyat olmayı düşünüyorum...
#20.08.2008 10:19 0 0 0