Trajan Çeşmesi Efes

Son güncelleme: 29.09.2008 10:54
  • Trajan Çeşmesi Efes (Ephesos)




    Kuretler Caddesinin kuzeyinde Skolastikia hamamlarının sonundaki yan sokaktan 40 m. sonra yer alan bu yapı, 5,20x11,90 m. ölçüsündeki büyük havuzu üç yanından çeviren iki katlı bir çeşmedir. Alt katta kompozit, üst katta ise Korinth düzenindeki sütun başlıkları kullanılmıştır. Yapının ortadaki bölümünde, suyun havuza aktığı yerde, imparator Trajanın çeşmenin iki katı boyunca yükselen büyük heykeli durmaktadır.

    Trajan Çeşmesini geçtikten sonra Herakles kabartmaları ile bezeli kaide kalıntıları, M.S. 4. veya 5. yüzyılda inşa edilmiş bir giriş kapısına aittir. Kuretler Caddesinin kuzeyinde Sullanın torunlarından biri olan Memmius adına, Geç Hellenistik Dönemde dikilmiş bir anıt bulunmaktadır. Memmius Anıtının kuzeybatısındaki bitişik yapı, bir yazıta göre hydreon yani çeşmedir.

    Çeşme, Domitian Tapınağının sokağında Marnas su kemerini inşa etmiş olan C. Sextilius Pollio onuruna dikilmiştir. Yazıtına göre anıt, C. Ofillius Proculos adlı biri tarafından Augustus Döneminde diktirilmiş ve M.S. 93 yılında da apsisli bir çeşme ve heykeller ile zenginleştirilmiştir. Çeşmenin alınlığında Polyphemos Grubuna ait heykeller yer almaktadır.
#29.09.2008 10:54 0 0 0