Arabaşı hamuru

Son güncelleme: 30.01.2009 13:48
  • arapaşı hamuru

    arapaşı çorbasını cRaYz çorbalar bölümünde verdiği için sadece hamurun tarifini yapacağım arap aşı denilince genelde çorbasıyla hamuru birlikte akla gelir bazı illerimizin yöresel yemeğidir(konya,yozgat vs) baklava dilimi şeklinde kesilen hamur kaşığa alınıp çorba kasesine batırılıp çorbayla birlikte yutularak yenir (çiğnenmez çiğneyene arapaşı yapma cezası verilirbuyukdis )8 kişiliktir afiyet olsun...

    noimage

    HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME

    1 Çorba kasesi un
    6 kase su
    yeterince kaşığı tuz

    HAMURUN HAZIRLANIŞI

    6 Kase suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kase su ise diğer bir tarafta bir kase un geniş bir kaba konularak bu üç kase su ile iyice karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür (Kevgirden süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir) Kaynayan suyun içerisine, kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan
    suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür, Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir, dikkat edilecek en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur topaklanır ve tam netice vermez. Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir, Bu soğumaya bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale gelmiş olur.

    Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir, Unun kaliteli olduğunu düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır, (Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır)
#26.01.2009 15:04 0 0 0
  • Eline saglık karakız ben hamurunu hiç yiyemiyorum.
#30.01.2009 00:44 0 0 0
  • Cok severim hamurun tutmasi icin biraz misir nisastasi konursa cok guzel oluyor hamur tam tutuyor o zaman.
    Yanliz zor yutarim kucuk kucuk
#30.01.2009 08:16 0 0 0
NaZ NaZ foto
  • Arabasi hamurunu tutturmasi gerçekten baya zor.

    Bende sadece çorbasini severim, hamurunu yemem.

    Ellerine saglik karakiz
#30.01.2009 13:29 0 0 0
  • Ben de yemem hamurunu ama güzel tuttururum ;)
#30.01.2009 13:35 0 0 0
  • çok güzel ellerine sağlıkk
#30.01.2009 13:48 0 0 0