arapaşı çorbasını cRaYz çorbalar bölümünde verdiği için sadece hamurun tarifini yapacağım arap aşı denilince genelde çorbasıyla hamuru birlikte akla gelir bazı illerimizin yöresel yemeğidir(konya,yozgat vs) baklava dilimi şeklinde kesilen hamur kaşığa alınıp çorba kasesine batırılıp çorbayla birlikte yutularak yenir (çiğnenmez çiğneyene arapaşı yapma cezası verilirbuyukdis )8 kişiliktir afiyet olsun...
HAMUR İÇİN GEREKLİ MALZEME
1 Çorba kasesi un
6 kase su
yeterince kaşığı tuz
HAMURUN HAZIRLANIŞI
6 Kase suyun 3 kasesi tencereye konulur ve 1 tatlı kaşığı tuz atılarak kaynamaya bırakılır. Diğer 3 kase su ise diğer bir tarafta bir kase un geniş bir kaba konularak bu üç kase su ile iyice karıştırılarak sıvı hale getirilerek kevgirden süzülür (Kevgirden süzülmesinin nedeni unun topak kalmaması içindir) Kaynayan suyun içerisine, kevgirden süzdüğümüz bu karışımı kaynayan
suyun içerisine iyice karıştırılarak yavaş yavaş karışım dökülür, Karıştırma ise işlem bitene kadar devam etmelidir, dikkat edilecek en önemli husus ise karışımı dökerken hızlı daha sonrada normal ve aralıksız karıştırmaya devam etmeliyiz. Karıştırma tam olmazsa hamur topaklanır ve tam netice vermez. Kaynadıktan sonra ocağı kapatıp bekletmeden su ile ıslattığımız tepsiye bu hamur dökülerek soğumaya bırakılır. Tepsiyi ıslatmamızda amaç ise hamurun tepsiye yapışmaması içindir, Bu soğumaya bıraktığımız hamur yaklaşık 4- 5 saat sonra servise hazır hale gelmiş olur.
Not: Arabaşıda unun kalitesi çok önemlidir, Unun kaliteli olduğunu düşünerek eğer hamur tepsiyi bırakıyorsa tam netice almışınızdır, (Arabaşı genelde kış mevsiminde yapılır)