Kültür Başkenti İstanbul

Son güncelleme: 26.04.2009 15:19
  • Bahariye Sanat Galerisi 16-28 Nisan 2009 tarihleri arasında yarışmalı ve ödüllü bir karma sergiye ev sahipliği yapacak.

    Tarih : 16-28 Nisan 2009
    Yer : Bahariye Sanat Galerisi
    Şehir : İstanbul Anadolu


    Serginin konsepti 'Kültür Başkenti İstanbul'. Sergiye ve dolayısı ile yarışmaya katılacak olan eserler ilk günden son güne kadar izleyiciler tarafından oylanacak. En çok oyu alan eser ödüle hak kazanacak.Tüm sanatseverleri sergimizi izlemeye ve oy kullanmaya davet ediyoruz.
    Katılan sanatçılar(Alfabetik sıraya göre) : Ayla Yakıcı, Ayşe Gülay Ünlü, Fatma Atik, Fatma Sevda Oktay, Hayriye Kuran, İpek Tekil, Merih Güldür, Nehir Erişmen, Seyhan Demir, Tülay Gürses, Zeynep Nuray Atasagun

    Kültür Şehri İstanbul

    "Bu şehri İstanbul ki
    Mülkü pahadır.
    Bir sengine yekpare
    Acem mülkü fedadır."

    Şair Nedim, İstanbul'u haklı olarak yere göğe sığdıramıyor ve bu şehrin tek bir taşının bile bütün Acem diyarına eşdeğer olduğunu, hatta daha değerli olduğunu belirtiyordu. İstanbul, eskinin bütün görkemli tarihini, sanatsal birikimini ve hümanist karakterini ne derece yaşıyor, taşıyor ve aktarıyor, bilinmez ama; bilinen Yahya Kemal'e kadar İstanbul'un gerçek bir kültür başkenti özelliğini taşıdığıdır. Yine Yahya Kemal'in

    " Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul
    Gezmediğim, görmediğim, bilmediğim hiçbir yer
    Ömrüm oldukça gönül tahtıma keyfince kurul
    Sade bir semtini sevmek bile bir ömre bedel" şiirini hepimiz biliriz. Bu şiir gerçek bir İstanbul aşkı üzerine kurulmuştur.

    Oysa İstanbul aynı zamanda eleştirilerin de merkezini oluşturur. Enis Batur ona; "Dünya taşrasının başkenti" diyerek alaysar. İstanbul bu sergi dolayısıyla da kah hicvin, kah kültür başkenti olmaya yaraşır gerçekliğinin özgün kimliği olarak yansımıştır. Her bir sanatçı kendi özgünlüğü içinde onu ele alırken, ister dünya taşrasının başkenti olsun, ister tek taşına ülkeler feda edilsin, sonuçta önemli ve merkezi bir dünya kenti olduğunun bilinciyle hareket etmiştir.

    Ümit Gezgin
    Sanat Eleştirmeni

    Tarih: 16-28 Nisan 2009
    Yer: Bahariye Sanat Galerisi
    Adres: Caferağa Mahallesi Kadife Sk. Kızıltunç Apt. No:1/1
    Kadıköy İstanbul
    Tel: (216) 414 55 06
#26.04.2009 15:19 0 0 0