8. Mersin Uluslararası Müzik Festivali

Son güncelleme: 29.04.2009 10:40
  • 8. Mersin Uluslararası Müzik festivali - Festival Günü

    8. Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 21 Mayıs-02 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleşecek.

    Bu yıl ilk kez, Mersin'in tarihi zenginlikleri arasında yer alan Kızkalesi, Fazıl Say'ın açılış konserine ev sahipliği yapacak. Mersinlilere müzik ziyafeti sunacak festivale; ülkemizin ve dünyanın saygın piyanistleri arasında yer alan Fazıl Say, gitar üstadı ve son 25 yıldır caz flamenko tarzıyla müzik dünyasında fırtına gibi esen Al Di Meola, ülkemizde bale sanatının dünyadaki sesi olan Ankara Devlet Opera Balesi'nin sahneleyeceği Carmina Burana bale temsili, dünyanın en ünlü müzik saraylarında konserler veren 17. ve 18 yüzyıl müziğinin dünyadaki en başarılı yorumcu topluluğu 'Europa Galante' ve ünlü İngiliz Akapella topluluğu 'Swingle Singers' katılacak. Kapanış konserinde gelenek devam ettirilerek Tarsus St. Paulus Müzesi'nde ünlü keman sanatçısı Fabio Biondi'nin vereceği konserle festival etkinlikleri son bulacak. Festival kapsamında ayrıca yerel etkinlikler de sahne alarak ücretsiz halk konseri ve gösterileri sunulacak.

    Destek veren kurumlar arasında Mersin Üniversitesi'nin de yer aldığı Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin sekizincisinin tanıtım toplantısı dün Mersin Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi.

    Toplantıya Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, Rektörümüz Prof. Dr. Suha Aydın, Festival Yürütme Kurulu Üyesi ve Başkan Vekili Rektör Yardımcımız Prof. Berika İpekbayrak, MTSO Meclis Başkanı ve Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi, Festival Sanat Danışma Kurulu Başkanı Devlet Sanatçısı Prof. Nevit Kodallı, Festival Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı, belediye ve oda başkanları ile basın mensupları katıldı.

    Merkezi Brüksel'de bulunan Avrupa Festivaller Birliği'ne (EFA) geçen yıl üyeliğe kabul edilen Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin bu yılki tanıtım toplantısı Üniversitemiz Devlet Konservatuvarı Nefesli Çalgılar Üçlüsü'nün verdiği mini konserle başladı.

    8. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin basın toplantısında söz alan Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, festivali Mersin'in sanata ve kültüre verdiği önemi ortaya koyan ve Mersin'in aydınlık yüzünü yansıtan bir etkinlik olarak tanımladı. Vali Aksoy konuşmasında Mersin'in tarihsel değerleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra sosyal ve kültürel özelliklerine de dikkat çekti. Vali Aksoy, ayrıca festivalin her yıl biraz daha zenginleştiğini ve uluslar arası boyutunun arttığını belirtti.

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ise "Bir kentin gelişmesi için kültür, sanat ve spor önemlidir. Bu çalışmalar Mersin'e büyük bir ivme kazandırıyor, kentin Türkiye ve dünyada tanınması için önem arz ediyor" dedi ve festivale desteklerinin süreceğini belirtti.

    Devlet Sanatçısı Prof. Nevit Kodallı, "Festival dünyaya açılan penceremizdir. Bunun Çukurova'ya yayılmasını istiyorum" diyerek bu festivalle büyük bir iş yapıldığını ve dünyanın ayağımıza geldiğini vurguladı. Sanatçı Kodallı ayrıca "Müzik bir alışkanlık işidir. Onun için gençleri şimdiden alıştırmak lazım" şeklinde konuştu.

    Festival Yürütme Kurulu Başkanı Faik Burakgazi ise şunları kaydetti: "Bu coğrafya, bu topraklar bünyesinde binlerce yıllık kültürel mirası barındırmakta. Mersin'in pek çok kenti kıskandıran bu zenginliğini bugün de yaşamaktayız. Festivalimizle çok sesli evrensel müziği kenttaşlarımızla buluşturuyoruz." Burakgazi konuşmasında ayrıca emeği geçenlere ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ile Festivalin Yürütme Kurulu üyelerinden Rektör Yardımcımız Prof. Berika İpekbayrak'a da teşekkürlerini sundu.
#29.04.2009 10:40 0 0 0