Çocuklarda Kuru Öksürük

Son güncelleme: 29.04.2009 16:12
  • Çocuklarda Kuru Öksürük - Öksürüğün sebebi nedir

    noimage

    Çocuklarda Öksürük
    Çocuk öksürüğü aileleri en çok rahatsız eden hastalık belirtilerinden biridir. Çocuğu yorar, aileyi üzer ve uykuları böler.Ancak çocukta öksürüğe sebep olan birçok hastalık çok ciddi değil, sadece can sıkıcıdır.Öksürük sadece ciğerleri bakteriler, virüsler ve birtakım yabancı cisimlerin zararlı etkilerinden koruyan bir savunma mekanizmasıdır.

    Öksürüğün sebebi nedir?
    Normal koşullarda burundan başlayarak akciğerlere kadar uzanan solunum yolunun üst tabakası toz, bakteri, virüs ve diğer yabancı cisimleri yakalayan ince bir mukus tabakası ile kaplıdır. Çocuklarda yaklaşık olarak günde 0,5 litre mukus yapılır.Cilia adı verilen çok küçük tüy gibi yapılar bu mukusu korumaya çalışır ve solunum yollarına giren yabancı içeriği küçük süpürgeler gibi hareket ederek dışarıya atar.Çocukta solunum yolu enfeksiyonu başladığında ciliaların bu doğal temizleme hareketleri ortadan kalkar.Solunum yolları da kendisini etkileyecek yabancı cisimlerden korunmak için daha da kalın bir mukus tabakası oluşturmaya başlar.İşte öksürük ciliaların hareketlerinin bozulduğu bu ortamda solunum yollarının temizliğini sağlamak için ortaya çıkar.Ciliaların hareketlerini yeniden düzenleyebilmek için enfeksiyon geçtikten haftalar sonrasına kadar çocukta öksürük sürebilir.Öksürüğün sebebini bulmak bazı durumlarda zor olabilmektedir. Çocuklar çoğunlukla hastalık belirtilerini anlatamazlar, bazen muayene ile de bir şey bulunamaz ve bu durumlarda akciğer fonksiyon testleri gibi bir takım laboratuvar testleri yapmak gerekebilir. Aileden alınacak küçük bilgiler ısrarlı öksürüklerin sebebinin bulunmasında yardımcı olacaktır.Örneğin sürekli sigara dumanına maruz kalma, evdeki toz ve akarlar gibi allerjen maddeler, evcil hayvanlar bu türlü ısrarcı öksürüklerin sebebi olabilir.Öksürükle birlikte sarı,yeşil burun akıntısı, baş ve boğaz ağrısı, nefesin kötü kokması da varsa genellikle sinüzit düşünülür.Solunum yollarına çekirdek, fındık vs. yabancı cisim kaçması sonucu da öksürük ortaya çıkabilir.

    Astım, soğuk algınlığı, sigara dumanı da muhtemel öksürük sebeplerindendir.Öksürük sesi bazen tanıda yardımcı olur. Kısa, kuru ve hırıltılı öksürük astım, bronşit veya zatürrede ortaya çıkar.Balgamlı öksürükler ise genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ile oluşur.Boğmaca ve krup ta da kendine özgü öksürük sesi vardır. Soğuk algınlığında veya sinüzitlerde öksürük genellikle yatarken ( mukus sürekli boğaz gerisine akmaktadır) artar.Çocuk sabah kalktığında şiddetli öksürerek ve bazen de kusarak bu mukusu temizlemeye çalışır. Israrcı öksürükler ise bronşit, zatürre veya astımda görülür, pzisyonla ilgisi yoktur, gece veya gündüz oluşabilir, egzersizle artar.Çığlık atmak, bağırmak veya gülmek ile şiddetli bir öksürük atağı oluşabilir.Bebeklik yaşlarında zatürre ve bronşiolit hastalıkları oldukça ciddi hastalıklardır. 1 yaşın altındaki bebeklerde havayolları henüz çok küçüktür. Bazı virüsler bu küçük hava tüpleri (bronşioller) in zarar görmesine sebep olurlar.Aldıkları hava yetersiz gelmeye başlar, nefes almakta güçlük çekerler ve acil müdahaleye gereksini duyarlar. Astım uzun süreli öksürüklerde en çok görülen sebeplerden biridir. Genellikle öksürük dışında başka belirti yoktur.Dinlemekle göğüste tipik solunum sesleri duyulur.Ne yapmalıyız ?Öncelikle evde kesinlikle sigara içmemelidir. sigara dumanı ciliaların hareketlerini felce uğrettığı gibi mukus salınımını da arttırır.İkinci önlemimiz ise mukus salgısını inceltmek ve irritasyonu yumuşatmak için çocuğumuza bol su veya benzer sıvılar içirmek olmalıdır. Üçüncü önlemimizde havayı nemlendirici cihazlar kullanmak olabilir.

    Ne zaman endişelenmeliyim, çocuğumu mutlaka doktora göstermeliyim ?
    Çocuğunuz 3 aylıktan küçük 38 derece üzeri ateşli ve öksürüğü varsa
    Çocuğunuzun öksürük nöbetleri ile birlikteaşağıdakilerden biri de varsa:
    Nefes almakta güçlük,
    Nefes alıp verirken hırıldama
    Dudaklarında veya tırnaklarında morarma
    Ağlarken veya konuşurken nefes kesilmesi
    Nefes alıp verirken göğüsünde gözle görülebilen çökmeler
    Katılmalar, öksürük esnasında 15 sn den fazla süren nefessiz kalmalar.
    Nefes alma esnasında ses gelmesi
    Bebeğiniz öksürük nedeniyle ememiyor veya biberonla beslenemiyorsa.(öncelikle burnunun tıkalı olup olmadığını kontrol edin)
    Bebeğiniz öksürük aralarında rahatlıkla emebiliyor veya biberonla beslenebiliyorsa
    Çocuğunuzda öksürükle birlikte hızlı soluk alıp verme varsa:
    2 aydan küçük bebeklerde dakikada 60 solunumdan fazla ise
    2-12 aylık arası dakikada 50 solunumdan fazla ise
    1-5 yaş arası dakikada 40 solunumdan fazla ise
    Öksüren çocuğunuzda dehidratasyon (vücutta aşırı su kaybı) belirtileri varsa
    Öksüren çocuğunuzun yüzü korkulu ve endişeli bir hal aldı ise
    Öksüren çocuğunuz öksürük aralarında da göğüs ağrısı çekiyorsa
    Öksürük solunum yoluna yabancı cisim kaçması ile oluştu ise
    Öksüren çocukta verilen ilaçlara rağmen ateş düşmüyorsa
    Öksürükle kan tükürüyorsa
    Çocuğunuz çok hasta görünüyor ve siz onun bu durumundan aşırı endişeleniyorsanız.



    kaynak.Dr.Serap Parmak
#29.04.2009 16:12 0 0 0