Gemerek Çat Köyü

Son güncelleme: 25.12.2010 16:13
  • Çat Köyü Gemerek - Sivas Gemerek Çat Köyü - Çat Köyü Resimleri - Çat Köyü Hakkında
    Köyün Tarihçesi
    Köyün tarihçesi hakkında yazılı kaynaklar bulunmamaktadır.
    Yaşlılardan edinilen bilgilere göre: Çat köyü 1890 yillarinda ağırlıklı Ermenilerin yaşadığı, az miktarda Rumlarin yaşadığı bir köydür. O yıllarda köyün hane sayısı 470 tir. Şu an köyün eski camisinin bulunduğu bina eski rum kilisesinden dönüştürülmüştür. Orman dairesinin bulundugu yerde Ermeni kilisesi mevcutmuş. Ermeni kilisesinden günümüze herhangi bir kalinti gelmemiştir.
    1915 yılındaki büyük göç hareketinde, önce Rumlar köyü terketmiş, daha sonra 1950 yılına kadar kısım kısım Ermeniler köyden ayrılmışlardır. 1927 yilindan sonra, Eşikli köyünden Köy Sakinleri Fota: Kadim Şan Çat köyüne göçler başlamıştır.
    Bu dönemde Çat köyü merkez köy özelligi taşımaktadır. Şu an köy statüsündeki 2 köy Çat'a Bağlı mezra statüsündeydiler.( Kızılcaova, Sığırkuyrugu,) Sonraki yıllarda yönetim Çerkezleri ve Bulgaristen göçmenlerini Çat köyüne iskan için yönlendirmiştir. Çerkezler köyde kalmayip başka bölgelere gitmişler, Bulgaristan göçmenlerinden 8-10 hane Çatta kalmiştir. Köy şu an 100 hanedir. Çatköyu Akasyalıev/ Fota: Kadim ŞanSon otuz yıldır hane sayısında % 20 azalma olmuºtur.. Köy dışarıya göç vermektedir. Avrupada isçi olarak çalısan aile sayısı çoğunluktadır.Bunun dışında sırayla ağırlıklı Istanbul olmak üzere, Kayseri, Adana, Antalya, Izmir ve Gebze'ye göç yaşanmıştır. Köyün eski sakinleri Ermeniler ise yine ağırlığı Istanbul olmak üzere, Amerika, Arjantin, Fransa, ve Israil'e göç etmişlerdir. Köyün geçim kaynağı Hayvancılık ve (Orman köyü olmasi sebebiyle) orman işçiliğidir.Kilise Yaylası /Foto:Kadim Şan
    Tarım tamamen hayvancılığa destek amaçlı yapılmaktadir. Orman işçiliği ise son yirmi yıldır köy sakinlerinin önemli geçim kaynaklarindan biri olmuştur.
    Ayrica, son yillarda bir tür mantar toplayıcılığı köye para girişi sağlamaktadır. Yerel ismi "devrebörk" olan mantarın ,latince adi:Morchelle'dir. Ihraç amaçlı toplanmaktadir.
    Köy orman köyü oldugu için çevre il ve ilçelerin sayfiye yeri olma özelliği taşımaktadır. Köyün çevresinde çok sayida düzenlenmiş piknik alanı mevcuttur. Cennetderesi, Ilikbuyduran, Uzun oluk, Kilisepınarı,
    Ulaşım: Kayseriden : Gemerek, Yeniçubuk, Sızır, Eşikli Çat güzergahı izlenebilir. (120 km)
    Sivas'tan: Şarkışla, Yeniçubuk, Sizir, Eşikli, Çat (160 km) Yozgat'tan: Çayiralan, Sizir, Eşikli, Çat

    Çat Kötünün Bir Kaç Resiminoimage

    noimage
#29.05.2009 10:54 0 0 0
  • daha Dedeoglu,birisi tanior`mu (Nisan Dede)
#25.12.2010 16:13 0 0 0