Yolbulan Köyü Ergani Diyarbakır

Son güncelleme: 27.02.2010 14:10
  • Yolbulan Köyü Ergani -Yolbulan Köyü Hakkında - Yolbulan Köyü Tanıtımı - Yolbulan Köyü Resimleri



    Diyarbakır
    Bilgiler
    Nüfus 793 (2000)
    Koordinatlar
    Posta Kodu 21950
    Alan Kodu 0412
    Yönetim
    Coğrafi Bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi
    İl Diyarbakır
    İlçe Ergani
    Web Sitesi

    Yolbulan, Diyarbakır ilinin Ergani ilçesine bağlı bir köydür.



    Tarihi

    Ergani-Çermik Karayolunun 1.9 km kadar kuzeyindeki yeşil bir vadiye kuruludur. Köy üç dağ arasındaki güzel bir vadiye kuruludur. Siyasur Dağında eski bir kilise ile aynı adla anılır. Siyasur dağında Ermeni ya da başka hiristiyan bir toplumun yaşadığı sanılmaktadır. Dağın kuzey yamacı üzüm bağları, güney yamacında ise toprağa gömülü büyük çömlekler bulunmuştur. Son yıllara kadar kalıntıları mevcut olan çömlekler şarap imalatı için kullanıldıkları tahmin edilmektedir. Tarihi höyükler mevcut olup ilk çağlardan kalma mağaralar ve çömlekler bulunur. Yolbulan köyü Kürt kökenli Hasoviler tarafından 1800 yılların başında yerleşime açılmış daha sonraları gazolu denen kavim yerleşmiştir.konar göçer bir topluluk olan kolikler ise 1938 yılında mecburi iskan ile köye yerleştirilmiş.günümüzde tamamen ulusal bir görünüm ve birlik görüntüsü hakimdir.tipik bir kürt köyü olma özelliği vardır.geçmişi kadar meşhur öküzleri artık yoktur
    Coğrafya

    Yolbulan köyü karasal iklim etki alanında olmasına rağmen seraları vardır. Diyarbakır iline 71 km, Ergani ilçesine 14 km uzaklıktadır. Şehirle bağlantıyı sağlayan yol üstünde çalışan köy minibüsleri mevcuttur. Köy, Ergani Çermik karayolunun 2 km kuzeyinde, 3 dağın arasında küçük yeşil bir boğaza kuruludur ve önü geniş bir ova ile çevrilidir. Köyün sağında (?) Dağarası solunda (?) Salihli bulunur. Domuzlar Geçidi civarında pınarlar ve höyükler bulunur. Köyün ormanları korunup çoğaltılmaktadır
    İklim ve Bitki Örtüsü

    Köyün iklimi, karasal bir iklime sahiptir. Meşe ormanları geniş yer kaplar. Giderek yok olan ormanlar, son yıllarda dağıtılan kömürler,sıkı denetimlerle giderek artmasını sağlamıştır. Kaçak olarak kullanılan elektriğin mutfak ve ısınmada odun yerine kullanmasının da bunda önemli katkı sağladığını da eklemek gerekir.Meyve ve sebze bahçeleri köyün her tarafına dağılmıştır.

    130'dan fazla haneye sahip köyde, minareli bir cami mevcuttur.
    Ekonomi
    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde su sorunu bulunmaktadır bundan dolayı köyün genelinde kuru tarım yapılır ve köyde hemen hemen her evde kuyu mevcuttur. Kuru tarımın yanında su sorunu olmayan köylüler sebze yetiştirir ve şehir merkezine satarlar.

    Köy Karasal iklim alanında olmasına rağmen köyde seralar vardır. Köyün dağları aynı zamanda üzüm bağları ile örülüdür. Köyde su kuyuları açmak için sondaj çalışmaları yapılmakta olup olumlu sonuçlar alnmaktadır. Köyde elektrik, duvar, alçı ve dekorasyon ustalığı gibi meslek erbabı yetişmektedir. Bunlar büyük şehirlerde çalışmakta ve köye nakit akışı sağlamaktadırlar. Köyde birer tane de market ve kahvehane vardır.
    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Yakup cebe
    2004 - Yakup Cebe
    1983 - Hüseyin Ağa Koçyiğit//Selda Koçyiğit
    1994 - Zübeyir güçlü
    1989 - Zübeyir güçlü
    1984 - Zübeyir güçlü

    hayırlısı olsun
    Altyapı bilgileri

    Köy, 1951 yılında kurulan bir ilköğretim okuluyla Türkiye'nin çoğu köyünden önce okula kavuşmuştur. Ancak 6, 7, 8. sınıflar için eğitim taşımalı olarak Ergani şehir merkezinde yapılmaktadır. Eğitim-öğretim seviyesi son derece yüksek bir köydür. Başta öğretmen olmak üzere, doktor, avukat ve bir çok meslek dalında çalışan insan yetişmiştir. Burda Dicle öğretmen lisesi'nin katkısı büyüktür. Köyün içme suyu şebekesi 1986 yılında yapılmış ancak bu şebeke köyün içine 1998 yılında dağıtılmıştır. Ancak şu anda köyün içme suyu kuyu ve köyun ortasındaki zehirlidir uyarısı yapılan ceşmeden gideriliyor. kanalizasyon şebekesi bazı yerlerde vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı 1980 yılında kullanıma hazır hale getirilmiştir ancak bugün hizmet vermemektedir. Sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol nihayet 2009 yılında asfaltlanmıştır.Köye elektrik 1981 yılında bağlanmıştır. Köyde sabit telefon vardır.


    Kaynak :Vikipedi, özgür ansiklopedi
    Kaynak : Yerel Net
    Köyünüze Ait Bilgi ve Resimleri Bu Konu Altında Paylaşabilirsiniz.
#27.02.2010 14:10 0 0 0