Sinekkapan Bitkisi

Son güncelleme: 01.06.2009 09:24
  • Sinekkapan Bitkisi - Sinekkapan Hakkında - Sinekkapan
    noimage

    Sinekkapan Bitkisi (Dionaea muscipula) "Venüs Sinek Kapanı" adıyla da anılan, ABD'nin güneydoğusundaki turbalıklarda yetişen böcekçil bitkidir.

    Sinekkapan'ın rozet biçiminde yayılmış 4 ile 8 yaprağı ve şemsiyemsi beyaz çiçeklerle son bulan bir sapı vardır. Her yaprağın ayası uca doğru ip gibi uzar; bunun iki yanında bir menteşenin iki kanadı gibi bakışımlı ve yassı iki lop bulunur. Lopların kenarları kıllarla çevrilidir. Üst yüzlerinin ortasına doğru en küçük temasa bile duyarlı, üç sert kıl bulunur; bir böcek bunlara dokunur dokunmaz menteşemsi iki kanadı harekete geçerek üst üste gelir ve kenardaki kıllar birbirine girerek hayvanı içeriye hapseder. Yaprağın üzerinde bulunan çok sayıda küçük salgı bezi, proteolitik, asitli bir özsu salgılar ve bu sıvı, böceği öldürerek yumuşak kısımlarını eritir, bitki bu erime ürününü soğurur ve tuzak birkac gün sonra kurumaya baslar ve ölür o kapanın bitkiye zarar vermemesi icin kuruyan kapan kesilir.Her kapanın sadece bir kerelik ömrü vardır daha sonra kuruyan kapanın yerine yenisi gelmektedir.

    Bitkinin üzerinde geliştiği turbalı toprakların azot eksikliğini gidermek üzere bu şekilde elde edilen azotlu besinleri kullandığı sanılmaktadır, ama bu kesin bir olgu değildir.
#01.06.2009 09:24 0 0 0