Bağa Bitkisinin Yararları

Son güncelleme: 10.04.2013 23:17
  • bağa bitkisi nasıl kullanılır - bağa bitkisi neye iyi gelir - bronşit çayıBağa esasen tüm nefes yolları organları hastalıklarına iyi gelir. Boğmaca, akciğer astımı ve tüberkülozu, şiddetli balgamlı öksürükte kullanılır. Bağa tüm çeşitleriyle, kökü, yaprağı, sapı ve tohumları ile yararlıdır. Tüm şifalı otların içinde kan, akciğer ve mide temizlemede birincidir. Zayıf akciğerleri ve böbrekleri olan, kanı az veya kötü olan, sarı benizli, zayıf ve öksürüklü insanların hepsine yarar. İyi bakıldığı halde yeterince gelişmeyen zayıf çocuklarda da çok faydalıdır.

    Akciğer ve bronşiyal astımı olanlara, aynı miktarda karıştırılmış Kekik ve Bağa iyi gelir. Bu çay, karaciğer ve mesane rahatsızlıkları için de çok faydalıdır.

    Bronşit, akciğer ve bronş astımında şu şekilde hazırlanan çay, çok iyi sonuçlar verir: Bir çay fincanı soğuk suya, bir dilim kabuksuz limon, bir tatlı kaşığı esmer şeker koyarak kaynatılır. Sonra ocaktan alınır, bir dolu tatlı kaşığı çay karışımı buna katılır. Yarım dakika demlenir, süzülür ve içilir. Ağır durumlarda bu çay günde dört ya da beş kere taze olarak hazırlanmalıdır. Yudum yudum ve mümkün olduğu kadar sıcak içilir.

    Günde 8 gram Bağa tohumu yenir ve beraberinde çayı da içilirse, böbrek ve safra taşları oluşumuna karşı iyi gelir. Bağa şurubu ise kanı tüm pisliklerden temizler. Altı hafta boyunca her gün, her öğün öncesi büyüklere birer yemek kaşığı, çocuklara birer tatlı kaşığı içirilmelidir.

    Bağa çok iyi bir yara iyileştiricidir. Taze yaprakları elde ezilerek kesiklerin, ısırıkların üstüne konulabilir. Hatta doktor yetişene kadar zehirli yılan yaralarına, köpek ısırıklarına, eşekarısı sokmalarına bile iyi gelir.

    Taze yaprakları iki elle ovalanıp ufalanır ve biraz tuz eklenerek boynun çevresine yapıştırılırsa, guatra çok faydalı olur. Yaprakları ayakkabıların içine yerleştirildiğinde, fazla ayakta durmaktan veya yürümekten ileri gelen tüm bereler yok olur. Hatta habis şiş ve şişkinlikler bile, üzerlerine taze yaprak yapıştırıldığında düzelebilir. Bu yapraklar habis salgı bezi hastalıklarında da hastalıklı bölgeye konulduğu zaman yardımcı olur. Bu gibi hallerde taze Mercan kökü (kurutulmuşu da olabilir) zeytinyağı ile karıştırılır.

    Mercan kökü bir litrelik şişeye doldurulup üstüne zeytinyağı eklenir, on gün sıcak bir yerde bekletilir. Elde edilen mercan yağı hasta guddelere sürülüp üzerine ezilmiş Bağanın yaprakları konularak bir bezle bağlanır. Kısa zamanda iyileşme sağlanır.

    Bağa Ayaklarında ihtiyarlıktan dolayı uzun süre açık yara taşıyanlar Bağanın yapraklarını lapa olarak kullanırlarsa, en kısa zamanda yaraları iyileşir ve kapanır. Kaç yaşında olunduğunun hiçbir önemi yoktur. Şişlik varsa, ayağa önce soğuk Ebegümeci veya sıcak Kırkkilit banyosu yapılır. Bunun ardından yaraların kenarına Portakal Nergisi kremi sürülür.Trombozlar için de Bağa yaprakları tavsiye edilir.


    BAĞANIN KULLANIMA HAZIRLANMASI
    Çay: Bir dolu tatlı kaşığı yaprak, ¼ litre su ile haşlanır ve bir dakika demlenir.

    Karışık Çay: Bir dolu tatlı kaşığı (aynı ölçü Kekik ve Bağa) karışım ¼ litre kaynar suda haşlanır ve bir dakika demlenir.

    Lapa: Taze Bağa yaprakları yıkanır ve tahta üzerinde oklava ile lapa haline gelinceye kadar ufalanır. Hastalıktan etkilen yere uygulanır.

    Şurup 1: İki avuç dolusu yaprak yıkanır. Kıyma makinesinden geçirilir. Bu bulamaca biraz su, 300 gram esmer şeker ve 250 gram bal ilave edilir. Hafifçe karıştırılarak kısık ateşte kaynatılır. Koyu bir şerbet meydana gelene kadar devam edilir. Şerbet sıcakken şişeye doldurularak ağzı sıkıca kapanır, buzdolabında muhafaza edilir.

    Şurup 2: Geniş ağızlı bir kavanoza veya bir kaba bir kat Bağa, bir kat esmer şeker konularak doldurulur. Sıkıca bastırılır, çökmesi beklenir ve dolana kadar bu işleme devam edilir.

    Bahçenin korunaklı bir köşesinde bir çukur açılır ve üstü 3-4 kat parşömen kağıtla kaplanmış kavanoz buraya yerleştirilir. Üstüne bir tahta ve taş konularak ağırlık sağlanır. Sonra üzeri toprakla örtülür. Tahta ve taş, görünür şekilde kalmalıdır. Topraktaki düzenli ısı yoluyla şeker ve yapraklar fermante olur. 3 ay sonra kavanoz dışarı çıkarılır ve su bir meyve sıkacağından (bezden değil) geçirilir, kaynatılır ve şişelenir.

    Eğer bu tür bir fermantasyon mümkün değilse, kavanoz güneşte veya sıcak bir köşede, şurup kavanozun dibine çökene kadar bekletilir. Bu su da bir kez kaynatılır.

    alıntı
#10.04.2013 23:17 0 0 0