Sivas Divriği İlçesi ve Köyleri

Son güncelleme: 26.06.2009 16:45
  • Sivas-Divriği-Güneş Köyü
    Güneş, Sivas ilinin Divriği ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Güneş köyü adını mensubu olduğu Beğdili oymağının güneç obasından alır. Büyük Türkmen göçleri sırasında yeni il (Sivas, Malatya) bölgesine dağılan ve oymağından kopan Türkmenler, Yellice ve civarına yayılmış, kabilelerden bir grup bugün Garip Musa Tekkesi'nin alt kısmında bulunan yaylaya yerleşmiş Garip Musa'nın öğretisiyle genişlemiş çoğalmış ve bölgede alan köyünü meydana getirmiştir. Şah İsmail'in yanında Osmanlı'ya cephe alan halk, büyük Türkmen sürgünleri zamanında Rakka'ya sürülmüş, obanın bir kısmı sürgün yerlerine gidip süreç boyunca izole olmuş, bir kısmı da yolda kaçarak eski köylerinin alt kısmında derelerde saklanarak yaşamaya devam etmiştir. Kültürlerini korumaya çalışmış, zamanla burada Güneş Köyü'nü meydana getirmiştir. Bugün Güneş Köyü, Sivas'ın Divrigi ilçesine bağlı şirin bir köydür.

    Kültür

    GÜNEŞ halkı öteden beri adet ve ananelere fazla bağlıdır. Bunu Güneş'in kuruluşu kadar eski halkının yaşayışında görüldüğü gibi, bu günde yakından müşahade edebiliriz. birçok değişikliklere uğramakla beraber hala eski adet ve ananeler yaşamaktadır.

    Coğrafya

    Sivas iline 220 km, Divriği ilçesine 50 km uzaklıktadır. Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Aşağı Güneş ve istasyon yerleşiminden oluşan şirin bir köydür. Meliköy, Kürtbeyaz, Bizevi, Eşke ve Çamşıhı yöresi köylerinin ortasında, Çaltı Çayı vadisinde uzanan topraklarıyla Güneş tarihte dini ocak merkezliğinden, nahiyeliğe varan süreci yaşamış,göçlerle nüfusu azalarak bugüne gelmiş bir köydür.

    İklim

    Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus
    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 118
    1997 106

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde turunçgil hariç her türden meyve ve sebze yetiştirilebiliyor.Elma, armut, kayısı, erik, vişne, şeftali, dut, çilek, ceviz en çok yetişen meyvelerden. Tahıl ürünlerinden buğday, arpa, nohut, mercimek yetişebildiği gibi domatesi çevre köylerde nam salmıştır.Köyün bol otlu yazılarından aşağıya doğru madenli kıraç yamaçlarla çevrili olmasına karşın köy içi ve bahçeleri bol ağaçlıdır. Çam ağacından ardıcına,fundalığından meşe ve kayınına kadar pek çok ağaç türü bulunmakla beraber söğüt, selvi, kavak, akasya ve karaağaç yoğunluktadır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2004 - A. Naki Gürsoy
    1999 - A. Naki Gürsoy
    1994 - A. Naki Gürsoy
    1989 - Ali Demirel
    1984 - Veli Culha

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Bir ilkokul bir ortaokul vardır ancak ikisi de kapalıdır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Tren yolunun köy içinden geçmesi hayati öneme sahip bir faktör. İnsanlara daha ucuz ve doğrudan ulaşım imkanı veren demiryolları şu anda köyün en önemli ulaşım kaynağı. Eskiden geçim kaynağı da olan demiryolu Divriği, Sivas, Ankara, İstanbul gibi köylülerimizin yoğun olarak yerleştiği şehirlere doğrudan ulaşım sunuyor. Höbek ve Çamşıhı'dan köye inen iki karayolu seçeneği de olan Güneş, yollardaki altyapı noksanlığından dolayı bu seçenekleri fazla kullanamıyor.
#26.06.2009 16:45 0 0 0