Charles Baudelaire

Son güncelleme: 26.07.2009 17:18
  • Charles Baudelaire Kimdir - Charles Baudelaire Resimleri - Charles Baudelaire Biyografisi - Charles Baudelaire Hakkında

    Charles Baudelaire (9 Nisan, 1821 - 31 Ağustos, 1867) 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden.

    noimage

    1821'de Paris'de doğdu. Mutsuz bir çocukluk geçirdi. Babası 1827'de öldü. 1839'da okuduğu okuldan disiplinsizlik yüzünden atıldı. Hukuk öğrenimi görmeye zorlanan Baudelaire, buna başkaldırarak Quartier Latin'de bohem bir hayatı seçti. Burada Frengiye yakalandı. 20 Yaşında Hindistan'a gitmek üzere yola çıktı. 1842'de Fransa'ya döndü. Sonradan metresi olan Jeanne Duval ile tanıştı. Babasının mirasını aldı ancak bu parayı hesapsızca harcadığı için ailesi miras hakkını geri aldı.


    1846'dan sonra Kötülük Çiçekleri kitabına girecek şiirlerini yazmaya başladı. 1847'de Edgar Allan Poe'yı keşfetti ve eserlerini Fransızcaya çevirmeye başladı. 1848'de devrimcilerin yanında yer aldı. 1857'de Les Fleurs du Mal (Kötülük Çiçekleri) (Elem Çiçekleri) kitap olarak yayınlandı, içindeki altı şiir kamu ahlâkına aykırı bulunduğu için Baudelaire hakkında dâvâ açıldı.
    1860'da Yapay Cennetleri yayınladı. Bu eserde de uçlarda gezinen bir kişilik sergiledi. Bir tür otobiyografi olan Çırılçıplak Soyulan Yüreğim üzerine çalıştığı ve 1862'de "Paris Sıkıntısı" adıyla düzyazı şiirlerini yayımladığı sırada frenginin yan etkileri giderek kendini daha fazla hissettirmeye başladı. İki yıl kaldığı Belçika'dan dönüşünde felç olan sanatçı 31 Ağustos 1867 tarihinde Paris'te 46 yaşındayken öldü.


    Mezarı Paris Cimetière du Montparnasse'dadır.


    Yaşadığı dönemde kurulmakta olan modern Paris'in metropol yaşantısı üzerine inşa ettiği edebiyatı ve eleştiri yazıları modernist estetiğin habercisi sayılır. Şiirlerini derlediği Kötülük Çiçekleri (Les Fleurs du Mal-1857) ve Paris Sıkıntısı (Le Spleen de Paris-1869), Rimbaud'dan Mallarmé'ye, Yahya Kemal ve Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar pek çok şairin çarpıldığı, 20. yüzyıl edebiyatının en etkili kılavuzları olur. Gerek klasik geleneğe, gerekse egemen çağdaş zihniyetlere karşı isyanı ve gerçekliğe kafa tuttuğu imgelemi, zamanında şiirlerinin yasaklanmasına kadar varan düşmanlıklar uyandırır. Sonradan bu başkaldırı ve imgelem, avangard sanat ve edebiyatın çekirdeğini oluşturacaktır.


    Yaşamın gerçek anlamını araştıran Baude laire, şiirlerinde yapmacıktan kaçınmış, Ro mantik Akım'ın yapaylıklarını reddetmiştir.


    Şiirlerinde genellikle iç gözlemlere yer verir. Simgelerin şiirsel gücünün duyumsandığı ya pıtlarıyla 20. yüzyıl şairlerini çok etkilemiştir .

    Aynı zamanda resim konusunda da yazılar yazan Baudelaire, modern resmin özellikleri ne ilişkin yeni bir görüş geliştirmiştir. Müzikle resim arasında paralellik kurarak, renklerin doğanın ezgileri olduğunu öne sürmüştür.

    Öykülerini Fransızca'ya çevirerek, Fransız okurlara Edgar Allan Poe'yu tanıtan Baude-laire'dir. 1852-65 arasında Poe'nun çeşitli öykülerini, yazdığı önsözlerle birlikte, yayım lattı. Ayrıca esrar ve afyonun etkilerini ince leyen Les Paradis arüficiels (1860; "Yapay Cennetler") adlı bir araştırması vardır.

    ALBATROS

    Sık sık, eğlenmek için, acımasız tayfalar
    Yakalar kanadından bu deniz kuşlarını,
    Ürkütücü sularda gemileri izleyen
    Yolcuların yıllardır dost arkadaşlarını.

    Gökten inen tasasız, bu utangaç krallar
    Güvertelerin üstüne kondukları zaman
    Geniş kanatlarını sofuca bırakırlar,
    Yorgun kürekler gibi, sular üstünde kayan.

    Sen ey kanatlı yolcu, bir zaman ne güzeldin !
    Bak gaganı dürtüyor hoyrat tayfanın biri,
    Ya öteki, bilir mi bu hale nasıl geldin,
    Topallayıp öykünüyor uçtuğun günleri.

    Ozan, ey bulutlardan toprağa sürgün ece,
    Oklara göğüs geren, dostu fırtınaların,
    Yuhlarlar yeryüzünde, seni de, gündüz gece
    Uçmana engel olur, ağır dev kanatların.


    Charles BAUDELAIRE
#26.07.2009 17:08 0 0 0
  • çok başarılı bi sembolist kendime çok yakın buluyorum yazdıklarını her yöne çekebilir aradağınız herşeyi bulabilirsiniz tabi belli bi kapalılık içinde veriyo bunları güzel yanı da bu
    zaten
#26.07.2009 17:18 0 0 0