Crp Yüksekliği

Son güncelleme: 31.07.2009 18:33
  • Crp Yüksekliği - Crp Yüksekliği Nedir - CRP - C-RP - C-Reaktif Protein

    CRP hangi durumda kullanılır?

    İnfalamtura barsak hastalıkları
    Artritler
    Otoimmun hastalıklar
    Pelvik inflamatuar hastalık

    Sağlıklı görünen kimdelerde koroner arter hastalığını ve kadriyovasküler hastalıkları anlamak için hs-CRP (high sensitivity- CRP) kullanılır.

    CRP herhangi bir hastalığı teşhis etmek için yeterli bir test olmamakla beraber, enfeksiyon ve inflamasyon için genel bir göstergedir. Hekimi daha ileri testler için uyarır.


    Ne zaman istenir?

    Akut engfeksiyonun söz konusu olabileceği durumlarda , örneğin cerrahi sonrası bir enfeksiyonun tespit ederken kullanılabilir. Romatoid artrit, lupus hastalıkları, crohn hastalığı gibi durumlarda hastalık aktivitesini değerlendirmede kullanılır. Özellikle infalmasyon yatışırken CRP nin düşmesi anlamlıdır.

    Yara iyileşmesinin takibinde, cerrahi yaraların, organ nakli hastalarının ve yanık hastalarının enfeksiyon geliştirip geliştirmedikleinin erken göstergesi olarak kullanılabilir.

    Pozitif Test sonucu ne anlama gelir?

    Yükserk veya artan CRP akut bir enfeksiyon veya inflamasyon göstergesidir. Eğer CRP seviyesi giderek düşmekte ise bu da enfeksiyonun yatışmaya başladığını göstermektedir.


    Değerlendirmede dikkat edilecek noktalar nelerdir?

    CRP gebeliğin geç dönemlerinde, obezlerde ve oral kontraseptif kullananlarda yüksek olabilir.

    ESR yani eritrosit sedimantasyon oranı da inflamasyon vardlığında yükselir. Ancak yükselme ve düşme hızı CRP de daha hızlıdır. Yani infeksiyon veya artrit atağı iyileştiğinde CRP düşmüş, ESR hala yüksek görünüyor olabilir.


    Regüler CRP testi ile hs-CRP testi arasındaki fark nedir?

    Regüler CRP, enfeksiyon ve kronik inflamatuar hastalıklarda istenir, 10 to 1000 mg/L. Aralığını ölçer. hs-CRP ise 0.5 to 10 mg/L. Arası değerleri, normal görünümlü kişilerde kalp hastalığı riskini ölçmek için kullanılır.
#31.07.2009 18:33 0 0 0