Güneşin Çocuklardaki Etkisi

Son güncelleme: 04.08.2009 17:45
  • Güneşin Çocuklardaki Etkisi Nedir - Güneşin Çocuklara Zarar Ve Faydaları - Güneşin Çocuklar İçin Etkisi

    Canbebe Medikal Danışmanı ve Pediatrik Dermotoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ümit Ukşal, yaz aylarında güneş ışınlarının çocuk gelişiminde önemini vurgulayarak uyarıyor:
    "Çocukları güneşten doğru giysi ve ürünlerle korumak, güneş yanığı ve çarpmasına karşı tüm tedbirleri almak gerekir. Tüm tedbirlerin yanında; çocuğun, rol model olarak anne-babasını seçeceğini unutmadan, ebeveynlerin de güneşten korunurken örnek bir tavır içinde olması gerekir."

    Güneşten yeryüzüne ulaşan ısı ve ultraviyole ışınları, dünyadaki bütün canlıların yaşaması için gereklidir. Güneş ışınları, çocuklarda kemik gelişimi ve genel sağlık için gerekli olan D vitamininin oluşumunu ve vücudun dirençli olmasını sağlar. Bilinçsizce güneş ışınlarına maruz kalmak ise büyük zarar verir. Bu nedenle anne-babalar, çocukları için nasıl ve ne kadar güneşlenmenin yararlı olduğunu iyi bilmeli, güneş ışınlarından korunma konusu hakkında da bilgi sahibi olmalıdır.
    Güneş ışınları ve aşırı güneş banyosunun zararları nelerdir?
    Güneşte fazla kalmak, erken dönemde güneş yanıkları ve güneş çarpması olarak bilinen tehlikeli durumlara neden olur. Deride kızarma, içi su dolu kabarcıklar, şişme, kaşıntı ve ağrı ortaya çıkar. Etkilenen alan genişse bilinç kaybı, yüksek ateş, bulantı, kusma, sıvı kaybına bağlı hayati tehlike dahi olabilir. Bu tehlike, küçük çocuk ve bebekler için daha da büyüktür. Böyle durumlarda hemen doktora başvurmak gerekir.

    Tekrarlayan güneş yanıkları ise, deride erken yaşlanma ve deri kanserine davetiye çıkarır, son derece tehlikelidir. Deri kanserlerinden korunmak için güneş yanıklarından ve aşırı güneşte kalmaktan korunmak gerekir.
    Çocuklar güneşten nasıl korunmalıdır?
    Çocukların derisi, yetişkinlere göre daha ince ve daha açık renklidir, yağ salgısı çok az olduğu için daha kurudur. Güneş yanığı daha kolay ve çabuk olur. Açık renk saç ve göz rengi, güneşe karşı daha hassas deri tipini gösterir.

    Özellikle kızıl saç-açık mavi veya yeşil göz-çilli derisi olanlar güneşten en çok zarar gören kişilerdir. Çocuklarda da açık renk gözlüler güneşten daha fazla etkilenir.

    Çocuklarda güneşten korunma için şartlar şöyle sıralanabilir:

    1. 11.00-16.00 saatleri arasında çocuklar gölgede olmalıdır.
    2. Güneş banyoları sabah veya öğleden sonra belirtilen saatlerin dışında yapılmalıdır.
    3. Güneşte kalma süresi, bebekler için 10 dakika, büyük çocuklar için 20 dakikayı geçmemelidir.
    4. Çocuğun başı siperlikli bir şapka ile korunmalı, mümkünse uygun bir güneş gözlüğü takılmalıdır.
    5. Deniz, kum ve beton zeminden yansıyan güneş ışınları da güneş yanığına sebep olabileceği için, çocuk geniş şemsiye altı veya tam gölge alanlarda oynamalı, dinlenmelidir.
    6. Bulutlu havalarda ultraviyole ışınları bulutlardan geçerek yanık yapabilir, bu nedenle yazın öğle saatlerinde hava bulutlu dahi olsa, çocuklar açıkta uzun süre kalmamalıdır.
    7. Bebek arabalarında geniş tenteli olanlar seçilmelidir.
    8. En etkili koruma, şapka ve giysilerle olur, öğle saatlerinde çocuklar giyimli olmalıdır.
    9. Giysiler, pamuklu, sık dokumalı olmalıdır. Gözenekli kumaşlardan geçen güneş ışınları yanık yapabilir. Islak giysiler güneş ışınlarını geçirir. Bu nedenle ıslak tişörtle çocuğun denize-havuza girmesi güneş yanığına sebep olur.

    10. Uygun güneş kremleri kullanılmalıdır.
    Çocuklar için uygun güneş kremi nasıl olmalı ve nasıl uygulanmalıdır?
    Çocuklar için kullanılacak güneş koruyucu kremler şöyle olmalıdır:

    1. Renksiz, kokusuz ve çocuk cildine uygun (pediatrik) olmalıdır.

    2. +50 SPF etiketi olmalıdır. Bu rakam koruma faktörünü ifade eder.

    3. Güneş kremi, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce ince tabaka olarak sürülmeli ve 2-3 saatte bir tekrar sürülmelidir. Çünkü koruma etkisi 2-3 saatte biter. Terleme, denize-havuza girme ve duş sonrası kremin uygulanması tekrarlanmalıdır.

    4. Güneş kremleri göz etrafına sürülmez. Göze değerse tahriş eder. Güneş kremi göz çevresi hariç tüm yüze, ense ve kulakların dış kısmına sürülmelidir. Kulakların üst kısmı özellikle güneşten çok etkilenir.

    5. Akşamüzeri uyku saati öncesi ılık bir duş yapılarak ter ve güneş kremi yıkanmalı ve bebek losyonu ile cilt rahatlatılmalıdır.
    Güneş yanıklarında nasıl bir tedavi uygulanır?
    Çocukta sık soluk alıp verme, bulantı-kusma, ateş, yaygın kızarıklık ve içi su dolu kabarcıklar varsa hemen doktora başvurmak gerekir.

    Genel durum iyi ise, sadece kızarıklık varsa, ılık duş sonrası serin su ile önce kollara sonra bacaklara daha sonra gövdeye yaş pansuman yapılır. Pansuman, tüm vücut alanına yapılmaz, vücut ısısında ani düşme tehlikelidir. Pansuman musluk suyu ile ve bölüm bölüm yapılır. Buzlu su kullanılmaz. Soğuk su ile ıslatılmış gazlı bez veya tülbent yanık alana serilir, 3-5 dakikada bir yeniden ıslatılıp sıkılarak soğutma 15-20 dakika yapılır. Önce kollar, sonra bacaklar ve gerekiyorsa diğer kısımlar ayrı ayrı serinletilir. Pansuman sonrası hafifçe çocuk pudrası sürülebilir. Kolonya, salça, yoğurt, diş macunu gibi ürünler kesinlikle sürülmez!!!

    Bebek aspirini hem yanığı azaltır, hem de ağrı ve ateş için yararlıdır. Bu nedenle diğer ateş düşürücüler yerine aspirin tercih edilir.

    Güneşin zararlarından korunma ve gerektiği şekilde yararlanmak için anne- babalara ve diğer büyüklere tavsiyeler:

    Çocuklar, rol model olarak anne-baba ve evdeki büyükleri örnek aldıkları için; büyüklerin de güneş banyoları yaparken bilinçli ve ölçülü olması gerekir.

    Ebeveynleri saatlerce güneş altında bronzlaşma çabası içindeki bir çocuk, kaçınılmaz olarak onları örnek alacaktır.

    Solaryum ile gerçekleşen bronzlaşmaların deri kanserine yol açtığı bilinmektedir. Bu nedenle aşırı bronz bir cildin sağlık göstergesi değil, deri kanserine yatkınlık olduğunu gençlere anlatmak ve her yaşta güneşten korunmanın önemini vurgulamak, ailelerin ve tüm eğitimcilerin görevidir.
#04.08.2009 17:45 0 0 0