Dudak Çatlamasına Ne İyi Gelir

Son güncelleme: 14.04.2011 10:51
  • bakım - kadın - güzellik - dudak çatlaması
    noimage
    Özellikle de kadınlar unutmamalı ki çok hassas ve cildi ince olduğu için özel bir bakım istiyor. Tıpkı gözlerimiz gibi. Dudaklar aşırı rüzgar, soğuk ve sıcaktan korunmalı, kuruması ve çatlaması önlenmeli. Bunun için bayanlar çantalarında her zaman bir nemlendirici dudak kremi (lipstick) bulundurmalı. Vazelin veya zeytinyağıyla dudaklarımızı nemlendirerek bakımını yapabiliriz. Ayrıca soğuk havalarda dudaklarınız çok çatlıyorsa kakao yağı kullanabilir ve cildiniz için kullandığınız nemlendirici ile dudaklarınızı da nemlendirmeyi ihmal etmeyin.
    Makyaja başladığınızda dudaklarınız çatlak olmamalı; çünkü bunu bir anda gideremezsiniz. Ayrıca özellikle kışın, ruj seçiminizi dudak koruyuculu olanlardan yapmalısınız. Dudakların alt ve üst bölgesinde cilt en az yağ dokusuna sahip olduğu için bu bölgeler kırışıklıklarla daha önce karşılaşıyor.
    Uzmanlara göre birçok kozmetik ürün içeriklerindeki aktif maddelerle oluşabilecek ilk kırışıklıkları gerginleştirebilir. Ayrıca güneşin zararlı ışınlarından dudakları korumak için güneş korumalı dudak ürünleri de daha çok yazın tercih edilmeli. Kozmetik ürünlerinin bir kısmı aynı anda hem göz hem de dudak çevresinde kullanılabiliyor. Bunun sebebi her iki bölgede de cilt tipinin birbirine çok benzer özellikler taşıyor olması. Yüzümüze veya gözümüze günde iki kez krem sürmek yeterli; ancak dudaklarımızı kremlerle sık sık bakıma almamız gerekiyor.
    Özellikle dışarıya çıkmadan önce mutlaka bir nemlendirici veya koruyucu ürün kullanmalı. Kullanacağınız ürünlerin içeriklerine dikkat etmeli ve e vitamini, papatya, üzüm ekstreleri ve kakao olmasına dikkat ederseniz dudaklarınızı daha iyi bir şekilde koruma altına almış olursunuz
#04.11.2009 09:44 0 0 0
  • Dudaklarda ter ve yağ bezlerinin olmamasından dolayı kuru ve çatlar. Kış ayının mevsim normalleri soğuk olması ise dudak çatlaklarını artırır. Önüne geçilmez ise yaz aylarında bu çatlaklıklar susuzluk ile hızlanabilir.

    Kuruyan ve Çatlayan Dudaklar

    Dudaklar yapısı itibari ile ince ve koruyucu bir tabakadan yoksundur. Dudakları sıkça yalamak dudakları nemlendirdiğinin aksine, tükürük dudaklardan buharlaşarak dudağı daha kuru hale getirir. Ayrıca tükürüğün bileşiminde yemekleri parçalayan enzimler bulunur. Bu enzimlerin dudakla teması dudaklardaki sindirim mekanizmasını hızlandırır ve dudak kuruluğunu hızlandırır. Peki dudağınız sıkça kuruyorsa ne yapacaksınız?

    Dudak kuruluğu ve çatlaklığının en önemli sorunu demir eksikliğidir. Ayrıca demir eksiliğine bağlı olarak; yorgunluk, bitkinlik, baş ağrısı, hassaslaşma ve konsanstrasyon bozuklukları oluşabilir. Yeterli ve dengeli beslenerek öğünlerinizde demir içeren gıdalar tüketerek (örneğin: kırmızı et, kuru fasulye, yumurta, deniz ürünleri, tahıllar) ve gerekirse ilaç takviyesi ile demir eksikliği probleminden kurtulabilirsiniz. Demirin yanısıra B12 vitaminin eksikliğide dudak çatlamasına neden olabilir. Bağışıklığı desteklemek için B vitamini bakımından zengin yiyecekler tüketmeli ya da yine ilaç ile B vitamini takviyesi yapabilirsiniz.

    Dudağınızın yapısına uygun bir dudak balzamına sahip olmalısınız. Balzamın içeriğinde balmumu, fenol ve saf vazelin bulunması önemlidir. Eğer dudak kuruluğu ile birlikte acı hissi var ise balzam içeriğinde kamfor ve mentol içermesi bu acı hissini en az seviyeye indirmeye yardımcı olabilir. Dudak balzamını her gece yatmadan evvel sürerek dudağınızı güne hazırlayabilirsiniz.

    Eğer dudakların birleştiği yerin çatlaması, iltihaplanma, kızarıklık ya da ağrı veren yaraların oluşumu var ise mutlaka uzman hekim tarafından tedavi edilmelidir. Bu belirtiler tedavi edilmediğinde ağız içi ya da diş eti problemlerine yol açarak ciddi sonuçlar doğurabilir.
#14.04.2011 10:51 0 0 0