Selülit ve siz

Son güncelleme: 28.11.2005 08:14
  • noimage

    Selülit nedir?



    Tıptaki adı hidrolipodistrofi olan selülit, derinin alt tabakasındaki yağ dokusunun bağ dokular arasında sıkışması sonucunda derinin üst kısmının portakal kabuğu görüntüsü almasıdır. Ciddi bir problem olan selülit, sanılanın aksine sadece kilolu bayanlarda görülmez. Zayıf ya da şişman her kadının korkulu rüyasıdır. Selülit, daha çok bayanların kalça, basen, dizin ve bileğin iç kısımları, baldırların arkası ve üst bacak bölgelerinde yoğunlaşır.

    Beslenme, genetik faktörler, hormonal özellikler ve spor yapmama gibi etkenlerin neden olduğu selülitten % 100 kurtulmak imkansız olsa da çeşitli yollarla azaltmanız ve büyük değişiklikler görmeniz mümkün. Ancak yine de hemen sonuç almayı ve her şeyin bir anda değişmesini beklemeyin.

    Üstelik selülit, yaşlandıkça cildin gerginliğini yitirmesi, incelmesi yüzünden daha da belirginleşir ve hatta kalıcı bir hal alabilir. Bu arada en merak edilen konulardan biri de erkeklerde neden selülitin olmayışı... Bunun nedeni kadın ve erkeğin farklı hormonlara sahip olmasıdır. Selülitin kadınlarda daha fazla görülmesinin en önemli sebebi östrojen hormonudur. Östrojen hormonunun aşırı salgılanması vücutta normalden fazla su ve yağ tutulmasına neden olur. Bu nedenle ergenlik öncesi, menopoz öncesi ve sonrası selülit oluşumunun en yoğun ortaya çıktığı dönemlerdir. Bunun yanısıra erkeklerin cildi daha kalın ve sıkıdır.



    Selülit nedenleri...



    Selülit genellikle ergenlik, hamilelik ve menapoz gibi hormonların daha çok değişime uğradığı dönemlerde ortaya çıkıyor olmasına rağmen, kişinin genetik yapısı, metabolizma hızı, dolaşım sistemi, sindirim ve boşaltımda yaşadığı sorunlar, doğum kontrol hapları, alınan hormon ilaçları, dengesiz ve düzensiz beslenme, aşırı hareketsizlik, stres, sigara ve alkol tüketimi de selülit oluşumunda etken faktörlerdir.

    noimage

    Selülitiniz olduğunu nasıl anlarsınız?


    Eğer selülitleriniz varsa ki bunu üst bacak dokunuzu parmaklarınız arasında sıkıştırdığınız zaman rahatça görebilirsiniz. Sıkıştırma işlemini yaptığınızda doku eğer altında birçok tanecikler varmış gibi girintili çıkıntılı bir görüntü alıyorsa selülitleriniz var demektir. Bunların sizi asla üzmesine izin vermeyin.

    Çünkü bazı ayrıntılara dikkat ederseniz sevinecek taraf siz olacaksınız. Yapılması gereken ilk işlem daha çok kalça, üst bacak, bacak içleri, diz, karın ve üst kollarda oluşma eğiliminde olan selülitin derecesini belirlemek ve kişide selülitle beraber aynı zamanda lokal ya da genel kilo fazlalığı olup olmadığını tespit etmektir.

    Selülit kaç gruba ayrılır?



    Görünüm açısından 1., 2., 3. ve 4. derece olmak üzere 4 gruba ayırabiliriz.

    1.ve 2 derece selülitler yeni oluşmaya başladığı için yapılan işlemlere kısa sürede cevap verir.

    3.ve 4.grup selülitler ise uzun süreden beri oluşumunu tamamladığı için biraz daha sabır gerektirmektedir.

#27.11.2005 18:41 0 0 0
  • teşekkürler bu güzel bilgilere
#27.11.2005 19:49 0 0 0
  • cok sagolasin bilgilerin icin bidenem
#28.11.2005 00:29 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler
#28.11.2005 08:14 0 0 0