USB'den Windows 7'yi Kurmak (Resimli Anlatım)

Son güncelleme: 01.12.2010 15:54
  • Windows 7'nin, XP'den sonra en çok tutulan Windows sürümü olacağı kesinleşmiş gözüküyor. Vista'nın Netbook'larda kullanılmasına engel olan ağır yapısı, en çok XP'nin ömrünün uzamasına yardımcı olmuştu. Microsoft, Windows'un son sürümünde dersine iyi çalışmış.

    Peki optik sürücüsü olmayan Netbook'larımıza Windows 7'yi nasıl yükleyeceğiz. Aslında Microsoft'un bu sorun için geliştirdiği Windows 7 USB/DVD Download Tool adında kullanılması basit bir aracı var. Ancak bu araç sadece Microsoft Store'dan satın aldığınız Windows 7 dijital kopyalarıyla çalışıyor. Windows 7'yi bu şekilde satın aldıysanız bu işlemi çok basit bir hale getiren bu araca göz atmanızı tavsiye ederiz. Windows 7'yi kutulu bir şekilde aldıysanız iki opsiyonunuz var, ya harici bir optik sürücü alacaksınız, ya da bu eğitimde anlatıldığı şekilde kendi USB Windows 7 yüklemenizi yaratacaksınız.

    Bu eğitimde çoğunlukla komut satırı ile çalışacağız, ilk başta karmaşık gelse de, aslında işlemlerin çok basit olduğunu göreceksiniz. Ayrıca Windows 7 kurulumu yaklaşık olarak 2,3GB yer tuttuğu için en az 4GB büyüklüğünde bir USB'ye ihtiyacınız olduğunu unutmayın.

    Ön Hazırlık

    İlk olarak eğitim boyunca komut satırına gireceğimiz komutlar için Windows 7 DVD'nizin takılı olduğu optik sürücünün ve kurulumu aktaracağınız USB hafızanın sürücü harflerini tam olarak bilmeniz gerekiyor. Bunu Bilgisayarım (Vista ve Windows 7 için Bilgisayar) penceresinden rahatlıkla görebilirsiniz Bu eğitimin yazıldığı makinede aşağıda görebileceğiniz gibi optik sürücünün sürücü harfi K:, USB hafıza ise L: olarak görünüyor.

    noimage

    Eğitim boyunca karışıklık yaşanmaması için USB hafızasının sürücü harfinin geçtiği yerde [u], optik sürücünün sürücü harfinin geçtiği yerde [O] kullanacağız. Sizin yapmanız gereken bunların yerine sisteminize uygun sürücü harflerini yazmak.

    Bu eğitimi uygulamak için Vista ve Windows 7'de yönetici haklarına sahip olmanız gerektiğini unutmayın.

    Uyarı: Bu işlemlerden sonra USB hafızanızda bulunan bütün bilgiler silinecektir. Eğer önemli bilgileriniz varsa yedeklemeyi unutmayın.

    USB Hafızanın Kurulum İçin Hazırlanması

    1) İlk olarak daha önce de belirttiğimiz gibi en az 4GB olması gereken USB hafızanın biçimlendirilmesi gerekiyor. Bunu Bilgisayarım penceresinde USB hafızanınızın üzerine sağ tıklayıp, Biçimlendir'i seçerek yapabilirsiniz. Eğer XP kullanıyorsanız dosya sistemini FAT32 olarak seçin, Vista ve Windows 7 kullanıcıları dosya sistemini direkt olarak NTFS olarak seçebildiklerinden, bu şekilde biçimlendirip bir sonraki adımı atlayabilirler. Hızlı Biçimlendir'ide seçtikten sonra Başlat düğmesine basın.

    noimage

    noimage

    2) Diskinizi NTFS olarak biçimlendirdiyseniz bu basamağı atlayın. XP kullanıcıları USB hafızaları NTFS olarak formatlayamadığı için dosya sistemini komut satırından NTFS'e dönüştüreceğiz. Başlat -> Tüm Programlar -> Donatılar -> Komut İstemi seçeneğinden komut satırını açtıktan aşağıdaki komutu yazın. Kısa bir süre bekledikten sonra USB hafızanız artık NTFS dosya sistemine sahip olacaktır.

    convert [u] /fs:ntfs ([u] yerine USB hafızanızın sisteminizdeki sürü harfinin gelmesi gerektiğini unutmayın ör. convert L: /fs:ntfs)

    noimage


    USB Hafızanın Kurulum İçin Hazırlanması Devam Ediyor...

    3) Eğer Vista ya da Windows 7 kullanıyorsanız A) adımını, Windows XP kullanıyorsanız B) adımını dikkate alın.

    A) Hafızanızı biçimlendirdikten sonra önyüklemenin başarılı olması için hafızadaki bölümü "Aktif" hale getirmeniz gerekiyor. Bunun için Windows'un içinde bulunan Diskpart aracını kullanacağız. Aşağıdaki komutları Başlat -> Tüm Programlar -> Donatılar -> Komut İstemi seçeneğinden açacağınız pencereye girin ve USB hafızanızın kimlik numarasını tespit edin.

    diskpart

    list disk

    noimage

    Bu örnekte USB hafızanın Disk 1 olduğunu görebilirsiniz. Disk numaranızı belirledikten sonra sırayla şu komutları girin:

    select disk X (x yerine USB hafızanın kimlik numarasını yazın, ör. select disk 1)

    list partition (bu komut seçili olan diskteki bölümleri listeler, USB hafızanızda özellikle birden fazla bölüm yaratmadıysanız sadece bir bölüm gözükecektir ve bunun kimliği Partition 1 olacaktır)

    select partition X (x yerine bölüm kimliğinizi girin, bu bir önceki adımda açıkladığımız gibi bu büyük ihtimalle 1 olacaktır)

    active

    noimage

    İşlemlerin sorunsuzca gerçekleştiğini gördükten sonra Exit yazıp Diskpart'tan çıkabilirsiniz.

    B) Windows XP sahipleri, işletim sistemleri ile gelen Diskpart versiyonu USB hafızaları desteklemediği için başka bir program kullanmak zorundalar. Bu örnekte Diskpart'a çok benzeyen ücretsiz bir program olan MBRWizard'ı kullanacağız. Programı indirdikten sonra paket içeriğini kolay ulaşabileceğiniz bir yere açın. Bu örnekte C: sürücüsünün altına yarattığımız mbrwiz klasörünü kullandık.
    noimage

    MBRWizard programını buradan indirebilirsiniz
    http://mbrwizard.com/download.php

    Başlat -> Tüm Programlar -> Donatılar -> Komut İstemi ile açtığımız komut penceresine aşağıdaki komutları girerek USB hafızanızın Windows'taki kimlik numarasını belirliyoruz.

    cd [mbrwiz paketini açtığınız yerin adresi]\mbrwiz (ör. bu paketi örnekte C: sürücüsünün altına açtığımız örnekte cd c:\mbrwiz olarak yazıyoruz)

    mbrwiz /list

    noimage

    USB hafızanızın kimlik numarasını belirledikten sonra yapmanız gereken tek şey aşağıdaki komutu girip güvenlik sorusuna evet (Y) cevabını vermek.
    mbrwiz /disk=X /active=1 (Burada X yerinde bir önceki adımda belirlediğimiz kimlik numarası gelecek ör. mbrwiz /disk=1 /active=1)

    noimage

    Önyüklemenin Hazırlanması ve Kurulum Dosyalarının Kopyalanması

    4) Bu adımda USB hafızamızı önyüklemeye hazır hale getireceğiz. Bu adımı uygulamak için Windows 7 kurulum diskinizin takılı olması gerekmektedir. Komut penceresine aşağıda ki kodları sırayla girin.

    [O]: ([O] yerine sisteminizdeki optik sürücünün harfini kullanmayı unutmayın ör. K

    cd boot

    bootsect /nt60 [u] ([u] yerine USB hafızanızın sisteminizde ki sürücü harfi gelecek ör. bootsect /nt60 L

    noimage

    5) Artık tek yapmamız gereken Windows 7 kurulum diskindeki bütün dosyaları USB hafızanıza kopyalamak. Bunu Explorer'dan rahatlıkla yapabilirsiniz.

    noimage

    noimage

    Kopyalama işlemi de tamamlandıktan sonra Windows 7 USB Kurulumunuz artık hazır.
#15.04.2010 05:51 0 0 0
  • teşekkür ederim
#28.09.2010 14:43 0 0 0
  • ya kardeş sadece ntfs ye çevirip direk kopyalayıp win 7 kursak nolur
#08.10.2010 22:16 0 0 0
  • acil cvp kardess
#08.10.2010 22:16 0 0 0
  • ellerinize emeğinize sağlık .harika anlatım harika paylaşım.bir çok yöntemi denedim olmadı.fakat bu yöntem çok sağlam. teşekkür ederim.

    desktop bilgisayarımın dvd sürücüsü bozuldu.xp kurulu laptop dan buradaki anlatılanları 8gb kingston usb ye uyguladım. sonra usb yi desktopa takıp, anakartın biosundan usb bellek takılıyken boot u usb seçeneğine getirdim ve sorunsuz win7 yi kurdum.şuan win7 x64 ten yazıyorum.bu arada usb takılı olmadan biosdaki boot ekranında usb seçeneğini göremezsiniz.

    kolay gelsin.
#30.10.2010 23:28 0 0 0
  • teşekkürler güzel paylasım olmus
#27.11.2010 13:25 0 0 0
  • USB hafızanızın kimlik numarasını belirledikten sonra yapmanız gereken tek şey aşağıdaki komutu girip güvenlik sorusuna evet (Y) cevabını vermek.
    mbrwiz /disk=X /active=1 (Burada X yerinde bir önceki adımda belirlediğimiz kimlik numarası gelecek ör. mbrwiz /disk=1 /active=1)
    bu bölümü yapınca error 105: Invalid or incomplete switch: /active=1 hatası veriyor :S
#01.12.2010 15:54 0 0 0