Kortizonlu Ilaçların Kullanımı

Son güncelleme: 08.08.2010 10:37
  • kortizon ilaçları - kortizon ilaçlarının yan etkileri - kortizonun zararları - kortizonlu ilaçlar hangi hastalıklarda kullanılır - kortizon grubu ilaçlar - kortizonlu ilaçların uzun süre kullanımı
    Kortizonlu ilaçların uzun süre ve yüksek dozda kullanımı, daha önce anlatılan Gushing sendromuna yol açar. Bu hastalar Cushing hastalığında anlatılan her kompikasyomı gösterebilirler. Böyle hastalar uzun süredir kullandıkları kortizonu ani olarak keserlerse Addison krizine benzer bir kriz geçirebilirler.

    Çünkü aldıkları kortizonla hipotalamusnhipofiz adrenal aksı baskı altına girmiş ve endojen ACTH eksikliğinden ötürü böbreküstü bezleri atrofiye uğramıştır.

    Bu hastalar gerilim yaratacak bir durumla karşılaştıklarında yine Addison krizine girebilirler. Böyle hastalar kortizonlu ilaçlan bıraktıktan 9 ay sonrasına kadar pratik olarak adrenal yetersizliği varmış gibi dikkatle izlenmelidir.

    Romatizma, astım, ekzema gibi kronik hastalıkları olanlar çoğu kez hekim tavsiyesi ve denetimi olmadan kortizonlu ilaçları kullanma eğilimi gösterirler. Ölümle s unlanabilecek yan etkileri nedeniyle kortizon kullanımı kesinlikle hekim denetiminde olmalıdır.

    Kortizon grubu ilaçlar ne zaman kullanılır
    Özel bir osteoporoz tipi olan kortizona bağlı osteoporoz, D vitamininin bir metabolizma ürünü olan 25-hidroksikolekalsiferolle tedavi edilebilir.

    Kortizona bağlı osteoporoz kortizonlu maddelerin sıklıkla kötü kullanılması nedeniyle oldukça yaygındır. Kortizon grubu ilaçlar romatoit artrit ya da bağdokusu hastalıkları, gibi bazı özel durumların tedavisinde etkili tek maddedir.

    Bu durumda, 25-hidroksikolekalsiferol gibi kortizon grubu ilaçların kemik üzerindeki yıkıcı etkilerini sınırlayan ya da yok eden ilaçların kullanılması gerekir.


    alıntı
#08.08.2010 10:37 0 0 0