KİBRİN KÖTÜ ESERLERİ....

Son güncelleme: 12.05.2007 09:02
  • BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM
    Esselamu `aleykum ve rahmetullahi ve berakatuh!

    rabbim celle ve ala bizleri kibirden riyadan uzak etsin....aaamiiiin!

    Kibir sahibi, insanların kendisinden yüz çevirdiklerini, kendisinden hoşnut olmadıklarını görünce, onların kendisi için kölecikler olduğunu zanneder, hasedinin ateşi kalbinden suratına taşar ve haset okları kalbinden suratına çıkar. Bu yüzden onun suratı asık halde yüz çevirdiğini görürsün.

    İşte bundandır ki, Allah hasetten ve hasetçilerden sığınmayı, kibirden ve kibirlilerden sığınmayı emrettiği gibi emretmiştir;

    hased ettiği zaman hasedcilerin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım.(Felak 4)

    KİBRİN KÖTÜ ESERLERİ Buğz ve Hased;
    Bil ki, buğz(kin) ve hased(kıskançlık), kibrin sebep olduğu kötülüklerdendir. Zira kardeşine karşı büyüklenen, onların iyi olmasını istemez. Kibir sahibinin övülmeye hakkı yoktur ve övülmez de. Bunun için kibir sahibi ancak zarar görür.
    Şair ne güzel söylemiş;
    İnsanlara surat asarak gururlanmayı bırak, Zira surat asmak ahmaklığın başıdır Dostuna, her düşmanlık istediğinde Dostluğa yönelmiş olana düşman olursun. Kibir sahibi, insanların kendisinden yüz çevirdiklerini, kendisinden hoşnut olmadıklarını görünce, onların kendisi için kölecikler olduğunu zanneder, hasedinin ateşi kalbinden suratına taşar ve haset okları kalbinden suratına çıkar. Bu yüzden onun suratı asık halde yüz çevirdiğini görürsün. İşte bundandır ki, Allah hasetten ve hasetçilerden sığınmayı, kibirden ve kibirlilerden sığınmayı emrettiği gibi emretmiştir;
    hased ettiği zaman hasedcilerin şerrinden, tan yerini ağartan Rabbe sığınırım.(Felak 4)
    Taşkınlık;
    Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki; Şüphesiz Allah bana tevazu sahibi olmanızı, ta ki kimsenin kimseye taşkınlık ve zulüm yapmamasını vahyetti.[1]Böylece bilindi ki; kibir, taşkınlığa sebep olan övünme ile neticeleniyor.
    Kötü Tuzak;
    Kibir sahibi, kulları zilleti düşürmek için ve içine düşüp bir daha kalkamamaları için gece gündüz tuzak döşer. Bu sebeple kibir sahiplerini, tilki gibi hile ve tuzak peşinde görürsün.
    Allah Teala buyuruyor ki; Kendilerine bir uyarıcı gelince, ümmetler içinde en doğru yolda gidenlerden biri olacaklarına, and olsun ki, bütün güçleriyle Allah'a yemin etmişlerdi; fakat kendilerine uyarıcının gelmesi, yeryüzünde büyüklük taslamak ve kotu düzen kurmak ile uğraştıklarından sadece nefretlerini arttırdı. Oysa pis pis kurulan kötü tuzağa ancak sahibi düşer. Öncekilere uygulana gelen yasayı görmezler mi? Sen Allahın yasasında bir değişiklik bulamazsın. Sen Allahın yasasında bir başkalaşma da bulamazsın.(Fatır 42-43)
    O zayıf düşürülenler de o büyüklük taslayanlara: "Hayır, (işiniz) gece, gündüz hilekârlıktı. Çünkü siz bize Allah'ı inkâr etmemizi ve O'na eş koşmamızı emrediyordunuz." derler. Bunlar azabı gördükleri zaman içlerinden pişmanlık getirmektedirler. Biz de o kâfirlerin boyunlarına demir halkalar geçirmişizdir. Onlar sadece yaptıklarının cezasını çekiyorlardır.(Sebe 33)
    Kibir, birbirini takip eden halkalar zinciri olduğundan; Kendini beğenmek, güzellikleri yıkar denilmiştir.
    [1] Müslim(17/200-Nevevi) Iyaz Bin Hımar r.a.den.

    Ve ahiri da`vana `anil hamdulillahi rabbil `alemin

    Vesselamu `aleykum!
#23.05.2006 20:59 0 0 0
  • AbdalWahid kardeşim değerli paylaşım için sağol.
#24.05.2006 15:07 0 0 0
  • PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER EMEĞİNE SAĞLIK
#06.06.2006 23:46 0 0 0
  • TEŞEKKÜRLER
#17.06.2006 17:03 0 0 0
  • Allah razı olsun
#12.05.2007 09:02 0 0 0