Bebekle Seyahat İçin Pratik Öneriler

Son güncelleme: 19.07.2007 03:18
  • Tatil planlarını yapmaya başladınız. Belki de bu, bebeğinizle birlikte çıkacağınız ilk tatil olacak ve yolculuk boyunca nelere dikkat etmeniz gerektiğini, nelere ihtiyaç duyabileceğinizi merak ediyorsunuz. İşte size birkaç küçük öneri:

    " Esnek olun ve tatil programınızı bebeğinizin çeşitli ihtiyaç ve durumlarına göre değiştirilebilir biçimde hazırlayın. Bir gün içerisine birden fazla aktivite koymamaya çalışın. Böylelikle bebeğiniz yorgun ya da herhangi bir aktiviteye katılamayacak durumda olduğunda son dakika ayarlamalarını yapmanız daha kolay olur.
    " Küçük çocukların uyum sağlayabileceği ve eğleneceği bir tatil mekanı seçmeye özen gösterin. Örneğin çocuklara yönelik çeşitli özel imkanları, aktiviteleri olan otel veya tatil köylerini tercih edebilirsiniz. Unutmayınki çok yoğun gezi programı olan turlar, aşırı kalabalık ve sıcak mekanlar bebeğinizin sağlığı için zararlı olabilir.
    " Yanınızda sürekli su ve çocuğunuz acıktığında atıştırabileceği yiyecekler bulundurun. Özellikle otobüs ya da uçak yolculukları esnasında küçük çocuklar susadıklarında ya da acıktıklarında servis saatlerini beklemekte zorlanabilirler.
    " Çocuğunuzu yolculuk boyunca oyalamak ve canının sıkılmasını engellemek için yanınıza oyuncak, boyama kitabı gibi şeyler alın.
    " Çocuğunuzu uzun mesafeli yolculuklara hazırlamak için önceden pratik yapmanız faydalı olabilir. Büyük seyahatin öncesinde kısa süreli küçük yolculuklar veya haftasonu yolculukları planlayarak çocuğunuzun seyahat şartlarına nasıl adapte olduğunu, yaşadığı sorunları önceden öğrenebilirsiniz.
    " Araba yolculuklarında düzenli molalar vermeniz faydalı olabilir.
    " Uçak yolculuklarında;
    - Uçuş saatinizi yoğun saatlerin dışında seçmeye çalışın
    - Kalkış ve inişler esnasında kendi emniyet kemerinizi takarak bebeğinizi kucağınıza alın. Emniyet kemerini bebeğe takmayı denemeyin.
    - Kabindeki hava basıncı değişikliklerine bağlı olarak bebeğiniz kulaklarıyla ilgili rahatsızlık hissedebilir. Bunu engellemek için hava basıncı değişikliği hissettiğiniz durumlarda bebeğinizi beslemeyi deneyebilirsiniz, çünkü yutkunmak hava basıncını dengeler. Bu durumlarda küçük çocuklara da sakız ya da benzeri çiğneyebilecekleri birşey vermek faydalı olabilir.
    - Uçuş için yanınıza ihtiyacınız olabilecek miktarda bebek bezi, bebeğiniz ve kendiniz için yedek giysi,ıslak mendil veya havlu, birkaç küçük oyuncak almayı unutmayın.
#27.05.2006 13:52 0 0 0
  • ahhh, biz bi seyahate cikabilsek , bu pratik önerileri dikkate alacagim
#27.05.2006 16:03 0 0 0
  • EVDEN CIKAMIYORUMKI SEYAHATE NASIL CIKIIIIIIIIIIM?????

    BIR BEBEGIM OLSAYDI ÖNCE KENDIMI DÜSÜNÜRDÜM
    CÜNKÜüüüüü....ANNE RAHAT BEBEKDE RAHAT...

    nereye ve ne sekilde giderseniz gidin
    bence tabi..sizi bilemem
#28.05.2006 14:01 0 0 0
  • bilgiler için sağol SU PERİSİ
    gerçekten bebekli anneler için çok faydalı
#29.05.2006 15:43 0 0 0
  • Yazın tatile giderken yetişkinler kadar bebeklerin bavulunu da özenle hazırlamak gerekiyor.

    Bavula ilk konulacaklar arasında yüksek koruma faktörlü bir güneş ürünü yer alıyor. Çünkü bebekleri hem güneşten gelen, hem de denizden yansıyan ışınlara karşı korumak gerekiyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kaya, "Bebeklerin ve çocukların vücuduna evden çıkmadan önce 50 faktör güneş koruyucu sürün" dedi.

    Bebekler ve çocukların cildi büyük insanlarınkinden daha hassas. Bu nedenle alerjenlere ve güneş ışınlarının zararlarına daha açık. Yetişkin insanlar günde yarım saat veya 40 dakika güneşte kalabiliyor. Ancak bebeklerin ve çocukların cildinin hassaslığını düşünerek, güneş ürününü sürmeye evden çıkar çıkmaz başlamak gerekiyor. Anneler daha çok bebeklerini deniz kenarına götürdüklerinde güneş ürünü sürüyor. Bu nedenle güneşlenme süresini evden çıkılan saat olarak hesaplamak lazım. Bebeklerin ve çocukların, güneşlenme süresini her gün beşer dakika artırmak mümkün. Bu arada bebek ve çocukların, güneşe çıkarıldıkları zaman dilimi de çok önemli. En uygun saatler, sabah 10:00 ve 10:30 olabileceği gibi, saat 16:00-17:00 arası da tercih edilebilir.

    Güneş koruyucu, kemik gelişimini engellemiyor

    Anneler güneş koruyucular konusunda en çok da 50 faktör ve üzeri ürünlerin kemik gelişimini engelleyip engellemediğini soruyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, "Yüksek faktörlü güneş koruyucular, D vitamininin ciltten sentezlenmesine ve kemik gelişimine engel olmuyor. Bu ürünleri sürseniz de bebeğin vücuduna bu vitamin giriyor" dedi. Bebeklerde alerji yapmayan, kaşıntıya yol açmayan ve kolay uygulanabilen ürünlerin seçilmesini öneren Dr. Okan, "Ürünü her dört saatte bir yenilemek gerekiyor. Güneş koruyucuların kullanılmasına ne kadar erken başlanırsa, gelecek yıllarda güneşin zararlı etkileri de o kadar azaltılmış olur" diye konuştu. Bu arada bebeklerin plajda güneşlenirken, güneş koruyucu ürün kullanılsa bile mayolarıyla oturtulmaması, üzerlerine pamuklu, açık renk, bol bir kıyafet giydirilmesi gerekiyor.

    Bebeklerin bavulunda neler olmalı?

    Annelere tatile çıkmadan önce bebek bavuluna neler konulması gerektiği konusunda mini öneri paketi hazırlayan Dr. Ali Kaya, şunları söyledi:

    - Tatil için güneye gidiyorsanız 50 faktör, İstanbul ve çevresindeki iller ile, Karadeniz Bölgesi gibi güneş ışınlarının daha eğik geldiği bölgelerde 30 faktör güneş ürünü kullanabilirsiniz.

    - Bebeklere ateş düşürücü şurup, böcek sokmalarına karşı ve şişlikleri önleyici kremi unutmayın.

    - Oluşabilecek yaraların bakımı için batikon solüsyon, gazlı bez, şapka, bol ve açık renkli, ince, ter tutmayan, pamuklu giysiler alın.

    - Bebeklere sindirimi kolay, sulu gıdalar, püre tarzı yiyecekler vermeye özen gösterin. Yazın su kaybı fazla olacağından bebeğinizi susuz bırakmayın.

    - Eğer dişleri çıkmak üzereyse, yanınızda ateş düşürücü, ağrı kesici bir ilacı doktora danışarak bulundurun. Damaklara sürülen jeller, masajla yedirildiğinde faydalı olabiliyor. Bebeğin damak kaşıntısını önlüyor.

    - Havuzlu tatil köylerinde ishaller olabiliyor. İshal olmaması için bolca su içirmek, terletmemeye özen göstermek önemli. Eğer ishal başladıysa, ateşi 37-37.5 civarındaysa, kusma da eşlik ediyorsa, ağızdan beslenemiyorsa en kısa zamanda doktora başvurun.

    - Böcek ve arı sokmalarına karşı kullanacağınız kremleri ilk 5 dakikada sürmeye özen gösterin. Çünkü bu kremler geç sürüldüğünde etki etmiyor.

    - Sinek kovucuları bebeğin cildi hassas olduğu için sürmeyin.

    - Gece uyurken, tablet şeklindeki sinek kovucuları kullanın ve asla aeresol tarzı sinek öldürücüler tercih etmeyin. Odaya sinek öldürücü ilaç sıkmayın.

    - Havuz temizliğinde kullanılan klor, yüksek oranda atıldığında bebeklere zarar veriyor, gözlerini tahriş ediyor. Doktora başvurup tahrişi önleyen merhem ya da göz damlası kullanabilirsiniz. Gözü temiz suyla yıkamak da çok önemli.

    - Çocukları yalnız havuza sokmayın. Havuzun dibinde filtreler var. Bunlar çok hızlı çalışıyor, çocuklar bu filtrelere kapılıp zarar görebilir. Çocuklarınızın kolluksuz havuza ve denize girmesine izin vermeyin.
#11.07.2007 10:31 0 0 0
  • Canım Bu Biraz Abartılmış :D Annelere Ayıp Olcak Şimdi
#11.07.2007 12:03 0 0 0
  • sag olasin, bizde cuma günü tatile türkiyeye gigiyoruz iyi bir hatirlatma oldu emegine saglik
#11.07.2007 17:49 0 0 0
  • Bence pek bir abarti yok

    Ozelliklede yurtdisinda yasayipda Turkiyeye tatile gidecek olan anneler icin guzel bi bilgi. Ne de olsa en buyuk karsilasilan sorun hava degisikli ve bastan onlem alinirsada tatil zehir olmaz diye dusunuyorum
#12.07.2007 10:10 0 0 0
  • tesekkurler ellerinize saglik
#19.07.2007 03:18 0 0 0