ctfmon.exe nedir, neden çalışır ve nasıl durdurulur?

Son güncelleme: 22.03.2011 04:21
  • ctfmon.exe nedir, neden çalışır ve nasıl durdurulur?Nedir bu ctfmon.exe?nasıl kaldırılır?

    Nedir bu ctfmon.exe?

    Ctfmon.exe işlemi bilgisayarınızı çalıştırdığınızda arka planda otomatik olarak çalışmaya başlayan bir Microsoft hizmetidir. Microsoft Office dil çubuğunu ve Farklı Kullanıcı Giriş Türü Metin Giriş İşlemcisi'ni (TIP) çalıştırmaya yarayan bir yazılımdır. Bu yazılım etkin pencereleri izleyerek konuşma tanıma, el yazısı tanıma, klavye, çeviri ve diğer alternatif kullanıcı girişi teknolojileri için metin girişi hizmeti sağlar. Bu tanımlar Microsoft'a ait tanımlar ve biraz karışık gelmiş olabilir :). Daha net anlaşılması için ctfmon.exe'nin pratikteki işlevlerini sıralayacak olursak; ses ve el yazısı tanıma (örneğin tablet pc kullanımı) ya da asya dilleri için sanal klavye desteği sağlama özelliklerini söyleyebiliriz.
    noimage
    noimage

    Windows XP'de varsayılan olarak çalıştırılan bu servis (sisteminizi ilk kez kurduğunuzda dahi çalıştırılıyor), Vista ve Windows 7'de bulunmasına rağmen kullanılmıyor. Microsoft çeşitli üçüncü parti yazılımların uyumluluk problemi yaşamaması için ctfmon.exe'yi bu iki işletim sistemine dahil etmiş olabilir. Windows 7 ve Vista'da yaptığımız sanal klavye kullanımı (el yazısı tanıma), Microsoft Office kullanımı gibi denemelerde de bu servisin çalıştırılmadığını gördük. Buradan çıkarılacak sonuç ise Microsoft'un daha yeni işletim sistemlerinde alternatif kullanıcı girişi gibi hizmetleri başka bir yazılım kanalıyla veriyor oluşu. Yaptığımız araştırmaya karşın bu yönde bir bilgi edinemedik ancak görev yöneticisinde değişik bir çalıştırılabilir dosya ile karşılaşmadığımıza göre hizmetin, o anda kullanılan programın çalıştırılabilir dosyası yardımıyla dinamik bağlı kütüphaneler kanalıyla veriliyor olması yüksek ihtimal (msimtf.dll, msctf.dll)
    Peki nasıl kaldırılır?

    Fazla sistem kaynağı kullanmıyor olmasına karşın ctfmon.exe'nin çalıştırılmasını istemiyor olabilirsiniz. Sistem kaynaklarını sömürmese bile hiç kullanmadığınız bir hizmetin açılışta çalıştırılması kaydıyla -az da olsa- zaman kaybediyor olmak da rahatsızlık verici bir durum olabilir sizin için. Birçok kullanıcının günlük kullanımında bu tarz hizmetlere hiç başvurmadığı da göz önüne alınırsa ctfmon.exe'yi kapatmak mantıklı görünüyor. Bu işlem için çeşitli yöntemler olmasına karşın en sağlıklı olanlar denetim masasından gelişmiş metin hizmetlerini kapatmak veya komut satırını kullanmak.

    Gelişmiş metin hizmetlerini kapatmak için öncelikle denetim masasına erişmelisiniz. Denetim masasında ise Bölge ve Dil Seçenekleri'ne girmelisiniz.
    noimage

    Bölge ve Dil Seçenekleri menüsünden ise Diller sekmesi altındaki Ayrıntılar düğmesini kullanmalısınız.

    noimage

    Karşınıza gelen Metin Hizmetleri ve Giriş Dilleri menüsünden ise gelişmiş sekmesi altındaki "Gelişmiş metin hizmetleri kapansın" seçeneğini aktif hale getirerek ayarlarınızı kaydettiğinizde ctfmon.exe servisi kalıcı olarak durdurulacaktır.

    Alternatif olarak ise komut satırına erişerek

    Regsvr32.exe /u msimtf.dll

    Regsvr32.exe /u msctf.dll

    komutlarını yazabilirsiniz. Bu durumda ctfmon.exe'nin kullandığı bu iki kütüphanenin çalıştırılma kayıtları kaldırılacaktır.

    Tekrar çalıştırmak için ise;

    Regsvr32.exe msimtf.dll

    Regsvr32.exe msctf.dll

    yazabilirsiniz.

    Servisi kalıcı olarak durdurduktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatarak ctfmon.exe hizmetinin çalıştırılmadığını gözlemleyebilirsiniz.

    not: Sistem yapılandırması ayarlarından (Başlangıç sekmesi) ctfmon.exe'yi kaldırarak hizmeti durdurmanız söz konusu değildir. Komut satırından veya denetim masasını kullanarak hizmeti durdurmadan bu işlemi yapmanız halinde servis başlangıç kaydının üzerine yazarak yeniden başlatmanız sonrasında tekrar çalışacaktır.

    Kaynak
#22.03.2011 04:21 0 0 0