Beynimize Faydalı Besinler

Son güncelleme: 13.08.2006 22:16
  • Beynimize faydalı besinler

    Beynimiz, vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan
    enerjinin yüzde yirmisini harcıyor. İşte onu daha sağlıklı ve faydalı
    beslemenin yolları..


    Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi arttırıyor daha verimli yapıyor,
    daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi vermemizi sağlıyor.
    Reklamların ışıltılı dünyasından olmayan!.. yan etkilerden uzak, doğal, tabi
    katkısız olan besinlerin sınırsız faydalarından istifade etmek isteyenler
    için bitkilerin gizemli dünyasına bir göz atalım.
    Sağlıklı beslenmek isteyenler için de bazı küçük önerilerimiz olacak!.
    Yediğimiz besinlerin beyin fonksiyonları üzerinde etkileri olduğunu biliyor
    musunuz?

    Belleğini kuvvetlendirmek isteyenler!


    HAVUÇ'u öneriyoruz. Öncelikle hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü havuç
    beyin metabolizmasını canlandırıyor. Bir şey ezberlerken bir ufak tabak sıvı
    yağlı havuç salatası yiyin.


    ANANAS: Sanatçılarının ihtiyacı olan bir meyvedir. Örneğin uzun bir metin
    ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine ihtiyaç vardır. Ayrıca
    önemli bir eser halinde element olan mangan da içerir.


    AVOKADO: Kısa süreli bellek içindir (Örneğin alışveriş listesini yaparken,
    yarım avokado yemek yeterlidir.


    Mutluluk için


    KIRMIZI BİBER: Ne kadar acı olursa o kadar iyidir. Aroma maddeleri vücudun
    kendi mutluluk hormonu endorphinin salgılanmasını hareketlendiriyor. En
    iyisi çiğ yenmeli.


    ÇİLEK: Stresi gideriyor. lifli maddesi mutluluk veriyor Dozu en az 150 gram
    olmalı.


    MUZ: Sırrı serotonin. Bu maddeye beynimizin mutlu olması için ihtiyacı var.


    Öğrenme güçlüğü çekenler


    LAHANA: Lahana sinirliliği giderir. Örneğin sınav öncesi bol bol yemelisiniz



    LİMON: C vitamininden dolayı canlandırıyor, algılama yeteneğini artırıyor
    Dil öğrenme kursundan önce 1 bardak limon suyu içmelisiniz.


    YABAN MERSİNİ: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyve... Beynin kanla
    daha iyi beslenmesini sağlıyor.


    Dikkat güçlüğü çekenler


    SOĞAN: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı iyi gelir, böylece kanı
    sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır


    CEVİZ, FINDIK, FISTIK: Konferanslarda, konserlerde, uzun araba
    yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, beyindeki haber alma
    maddelerinin oluşumunu hareketlendiriyor.
    Sanata eğilimi olanlar


    ZENCEFİL: İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler üretmesini sağlıyor. Kan
    sulandığı için vücutta daha serbest akar böylece beyin oksijenle beslenir


    KİMYON: İnsanın aklına birden bir fikir getirtir. Aniden bir fikre, bir
    buluşa ihtiyacı olan bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon koyarak bu
    çayı içmeliler.


    Sinirli olanlar ise;
    Kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ay çiçeği çekirdeği, et balık ve
    koyu yeşil sebzeler yemeliler...

    10 adımda sağlıklı beslenme


    1- Çeşitli besinler tüketin: Hiçbir besin tek başına vücudumuzun ihtiyacı
    olan besin ögelerini içermez. İhtiyacımız olan besinleri almak için her
    öğünde 4 ana besin gurubundan önerilen miktarlarda almaya özen göstermelidir
    Yeterli ve dengeli beslenmek için gereken protein, yağ, karbonhidrat
    vitamin ve mineral gibi besin guruplarından bize gereken kadar
    kullanılmalıdır.
    2- Boyunuza uygun vücut ağırlığınızı koruyun.
    Bunun için enerji alımını enerji harcamanıza eşit olacak şekilde ayarlayın.
    3- Besinleri kayıpları önleyecek şekilde hazırlayın, pişirin ve saklayın.
    4- Kuru baklagiller, tam tahıllar, meyve ve sebze tüketimini artırın.
    Kuru baklagiller protein açısından zengindir. Tam tahıl ürünleri, sebze
    meyveler ise, vitamin mineral, posa gibi sağlık ögeleri içerir. Ayrıca
    birçok sebze ve meyve hipertansiyon, kalp hastalığı ve kansere karşı
    koruyucu özelliklere de sahiptir.
    5- Beslenmenizde şeker miktarını azaltın. Saf şeker dişlerimizin çürümesine
    neden olur. Kalp hastalıkları ve şeker hastalıkları riskini artırır.
    Özellikle kalp hastalığına yatkın kişilerin diyetlerindeki şeker miktarını
    minimum düzeyde tutmaları tavsiye edilir.
    6- Günlük tuz tüketiminde aşırıya kaçmayın. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon
    kemik erimesi ve mide kanseri riskini artırır. Tuz yerine, lezzet verici
    olarak baharat ve çeşitli otları kullanmayı deneyin.
    7- Sigara kullanmayın.
    8- Su tüketiminizi artırın. Her gün ortalama 8- 10 bardak su içmelidir.
    9- Öğün atlamamaya özen gösterin.
    10-Doymuş yağ ve kolesterol tüketimini azaltın.
#13.08.2006 13:58 0 0 0
  • olmayan seyi beslesek nolur beslemesek nolur
#13.08.2006 18:58 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler
#13.08.2006 19:22 0 0 0
  • cilek,havuc onlari cok sveiyorum valla
    ama sinirli olunca neyapcam bilemiyorum hepsinden tuketsemde gecmiyo
#13.08.2006 21:37 0 0 0
  • ayy çok yararlı bilgiler bunlar yaaa havuç yemem gerekio benim bu aralar yaa hafızam çok zayıfladı

    hemşo bilgiler için teşekkürler
#13.08.2006 22:14 0 0 0
  • ye valla ozlem kiz,cok fardasi var
#13.08.2006 22:16 0 0 0