Beynimiz, vücudumuzun küçük bir bölümünü oluştursa da, yiyeceklerle alınan
enerjinin yüzde yirmisini harcıyor. İşte onu daha sağlıklı ve faydalı
beslemenin yolları..
Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi arttırıyor daha verimli yapıyor,
daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi vermemizi sağlıyor.
Reklamların ışıltılı dünyasından olmayan!.. yan etkilerden uzak, doğal, tabi
katkısız olan besinlerin sınırsız faydalarından istifade etmek isteyenler
için bitkilerin gizemli dünyasına bir göz atalım.
Sağlıklı beslenmek isteyenler için de bazı küçük önerilerimiz olacak!.
Yediğimiz besinlerin beyin fonksiyonları üzerinde etkileri olduğunu biliyor
musunuz?
Belleğini kuvvetlendirmek isteyenler!
HAVUÇ'u öneriyoruz. Öncelikle hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü havuç
beyin metabolizmasını canlandırıyor. Bir şey ezberlerken bir ufak tabak sıvı
yağlı havuç salatası yiyin.
ANANAS: Sanatçılarının ihtiyacı olan bir meyvedir. Örneğin uzun bir metin
ezberleyebilmek için fazla miktarda C vitaminine ihtiyaç vardır. Ayrıca
önemli bir eser halinde element olan mangan da içerir.
AVOKADO: Kısa süreli bellek içindir (Örneğin alışveriş listesini yaparken,
yarım avokado yemek yeterlidir.
Mutluluk için
KIRMIZI BİBER: Ne kadar acı olursa o kadar iyidir. Aroma maddeleri vücudun
kendi mutluluk hormonu endorphinin salgılanmasını hareketlendiriyor. En
iyisi çiğ yenmeli.
ÇİLEK: Stresi gideriyor. lifli maddesi mutluluk veriyor Dozu en az 150 gram
olmalı.
MUZ: Sırrı serotonin. Bu maddeye beynimizin mutlu olması için ihtiyacı var.
Öğrenme güçlüğü çekenler
LAHANA: Lahana sinirliliği giderir. Örneğin sınav öncesi bol bol yemelisiniz
LİMON: C vitamininden dolayı canlandırıyor, algılama yeteneğini artırıyor
Dil öğrenme kursundan önce 1 bardak limon suyu içmelisiniz.
YABAN MERSİNİ: Uzun süreli bir öğrenmede ideal bir meyve... Beynin kanla
daha iyi beslenmesini sağlıyor.
Dikkat güçlüğü çekenler
SOĞAN: Aşırı yıpranmaya, fiziksel yorgunluğa karşı iyi gelir, böylece kanı
sulandırır, beyin oksijeni daha iyi alır
CEVİZ, FINDIK, FISTIK: Konferanslarda, konserlerde, uzun araba
yolculuklarında, sinirleri kuvvetlendirirken, beyindeki haber alma
maddelerinin oluşumunu hareketlendiriyor.
Sanata eğilimi olanlar
ZENCEFİL: İçerdiği maddeler beynin yeni fikirler üretmesini sağlıyor. Kan
sulandığı için vücutta daha serbest akar böylece beyin oksijenle beslenir
KİMYON: İnsanın aklına birden bir fikir getirtir. Aniden bir fikre, bir
buluşa ihtiyacı olan bir fincana iki tatlı kaşığı dolusu kimyon koyarak bu
çayı içmeliler.
Sinirli olanlar ise;
Kepek, çavdar, baklagiller, bal kabağı ve ay çiçeği çekirdeği, et balık ve
koyu yeşil sebzeler yemeliler...
10 adımda sağlıklı beslenme
1- Çeşitli besinler tüketin: Hiçbir besin tek başına vücudumuzun ihtiyacı
olan besin ögelerini içermez. İhtiyacımız olan besinleri almak için her
öğünde 4 ana besin gurubundan önerilen miktarlarda almaya özen göstermelidir
Yeterli ve dengeli beslenmek için gereken protein, yağ, karbonhidrat
vitamin ve mineral gibi besin guruplarından bize gereken kadar
kullanılmalıdır.
2- Boyunuza uygun vücut ağırlığınızı koruyun.
Bunun için enerji alımını enerji harcamanıza eşit olacak şekilde ayarlayın.
3- Besinleri kayıpları önleyecek şekilde hazırlayın, pişirin ve saklayın.
4- Kuru baklagiller, tam tahıllar, meyve ve sebze tüketimini artırın.
Kuru baklagiller protein açısından zengindir. Tam tahıl ürünleri, sebze
meyveler ise, vitamin mineral, posa gibi sağlık ögeleri içerir. Ayrıca
birçok sebze ve meyve hipertansiyon, kalp hastalığı ve kansere karşı
koruyucu özelliklere de sahiptir.
5- Beslenmenizde şeker miktarını azaltın. Saf şeker dişlerimizin çürümesine
neden olur. Kalp hastalıkları ve şeker hastalıkları riskini artırır.
Özellikle kalp hastalığına yatkın kişilerin diyetlerindeki şeker miktarını
minimum düzeyde tutmaları tavsiye edilir.
6- Günlük tuz tüketiminde aşırıya kaçmayın. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon
kemik erimesi ve mide kanseri riskini artırır. Tuz yerine, lezzet verici
olarak baharat ve çeşitli otları kullanmayı deneyin.
7- Sigara kullanmayın.
8- Su tüketiminizi artırın. Her gün ortalama 8- 10 bardak su içmelidir.
9- Öğün atlamamaya özen gösterin.
10-Doymuş yağ ve kolesterol tüketimini azaltın.