VEDA HUTBESİ

Son güncelleme: 26.03.2007 15:27
  • noimage

    noimage

    Bismillahirrahmanirrahim

    * Ey insanlar !
    Sözümü iyi dinleyiniz. Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebedi olarak bir daha buluşamayacağım.

    * Ey insanlar !
    Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz nasıl mukaddes bir şehir ise; canlarınız, mallarınız, ırzlarınız da öyle mukaddestir, her türlü saldırıdan emindir.

    * Ashabım !
    Yarın Rabbinize kavuşacaksınız ve bugünkü her hal ve hareketinizden sorulacaksınız. Sakın benden sonra eski dalaletlere dönüp birbirinizin boynunu vurmayınız. Bu vasiyetimi burada bulunanlar bulunmayanlara bildirsin. Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup da işitenlerden daha iyi anlayarak muhafaza etmiş olur.

    * Ey ashabım !
    Kimin yanında bir emanet varsa onu sahibine vesin. Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Lakin borcunuzun aslını vermek gerekir. Ne zulmediniz ve ne de zulme uğrayınız. Allahın emriyle faizcilik artık yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin adetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmuttalip oğlu amcam Abbasın faizidir.

    * Ashabım !
    Cahiliyet döneminde güdülen kan davaları da tamamen ortadan kaldırılmıştır. İlk kaldırdığım kan davası da Abdulmuttalibin torunu yeğenim Rebianın kan davasıdır.

    * Ey insanlar !
    Bugün şeytan şu topraklarınızda yeniden nüfuz ve saltanat gücünü kaybetmiştir. Fakat bu kaldırdığım şeyler haricinde küçük gördüğünüz işlerde de ona uyarsanız bu da onu memnun edecektir. Dininizi korumak için bunlardan sakınınız.

    * Ey insanlar !
    Kadınların haklarına riayet etmenizi ve bu hususta Allahtan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allahın emaneti olarak aldınız. Ve onların namuslarını ve ismetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız aile şerefinizi korumalar ve evlerinizi sizin hoşlanmadığınız hiç kimseye açmamaları, çiğnetmemeleridir. Eğer onlar razı olmadığınız herhangi bir kimseyi evinize alrlarsa onları hafif bir şekilde dövebilir, azarlayabilirsiniz. Kadınların da sizin üzerinizdeki hakları örfe göre her türlü giyim ve yiyeceklerini temin etmenizdir.

    * Ey müminler !
    Size bir emanet bırakıyorum ki siz ona sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiçbir zaman şaşırmazsınız. O emanet Allahın kitabı Kurandır.

    * Ey müminler !
    Sözümü iyi dinleyiniz ve muhafaza ediniz. Müslüman müslümanın kardeşidir ve bütün Müslümanlar kardeştir. Din kardeşinize ait olan herhangi bir hakka tecavüz, başkasına helal değildir. Ancak gönül hoşluğuyla verilen başka.

    * Ashabım !
    Nefsinize de zulmetmeyiniz. Nefsinizin de üzerinizde hakkı vardır.

    * Ey insanlar !
    Cenabı Hak her hak sahibine hakkını vermiştir. Varis için vasiyete gerek yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zinakar için mahrumiyet cezası vardır. Babasından başkasına nesep iddia eden soysuz yahut efendisinden başkasına uymaya kalkan nankör, Allahın gazabına, meleklerin lanetine ve bütün Müslümanların düşmanlığına uğrasın. Cenabı Hak bu insanların ne tevbelerini ne de şehadetlerini kabul eder.

    * Ey insanlar !
    - Yarın beni sizden soracaklar. Ne dersiniz?
    Ashabı Kiram cevap verdi:
    - Allahın risaletini tebliğ ettin görevini yerine getirdin, bize vasiyet ve nasihatte bulundun diye şehadet ederiz.
    Resulullah şehadet parmağını göğe kaldırarak üç kez:
    - Ya Rab şahid ol ! Ya Rab şahid ol ! Ya Rab şahid ol !

    * Ey insanlar !
    Sizi Allahın kitabına bağlayan peygamberinizin sözlerini iyi dinleyiniz, ona itaat ediniz. Hac ibadetinizin bütün hareketlerini benden gördüğünüz gibi ifa ediniz. Öyle sanıyorum ki, ben bu seneden sonra bir daha haccedemem.

    * Ey insanlar !
    Ayların yerini değiştirerek geri bırakmak inkarda aşırı gitmektir. Kafirler böyle yapmakla doğru yoldan saptılar. Allahın haram haram kıldığı ayların sayısını uygun yapmak için, bir yıl haram ayını helal, diğer yıl onu haram sayarlar. Böylece Allahın haram kıldığını helal kabul ederler. Zaman Allahın gökleri ve yeri yarattığı gibi aynı duruma döndü. Allahın katında aylar on ikidir. Bunların dördü mukaddes haram aylardır ki üçü arka arkaya gelen Zilkade, Zilhicce ve Muharrem, dördüncüsü de Cemaziyelahir ile Şaban'ın arasındaki Receptir.

    * Ey müminler !
    Bu ay hangi aydır?
    - Allah ve Resulü daha iyi bilir.
    - Zilhicce ayı değil midir?
    - Evet, Zilhiccedir.
    Bu içinde bulunduğumuz belde hangi beldedir?
    - Allah ve Resulü daha iyi bilir.
    - Mekke şehri değilmidir?
    - Evet Mekkedir.
    - Bugün hangi gündür?
    - Allah ve Resulü daha iyi bilir.
    - Yevmünahrdır. Kurban kesme günü değilmidir.?
    - Evet yevmünahrdır.
    Şu halde iyi bilinizki bu şehrinizde, bu beldenizde, bu gününüzün mukaddes haram olduğu gibi birbirinize kanlarınızı dökmek, mallarınızı haksız yere almak, namuslarınızı kirletmek de haramdır, her türlü saldırıdan masumdur. Muhakkak ki siz Rabbinize kavuşacaksınız, o zaman bütün bu işlerden sorulacaksınız.

    * Ey insanlar !
    Aklınızı başınıza alında benden sonra birbirinizin boynunu vuracak şekilde dalalete, vahşete düşerek cahiliye devrine dönmeyin.

    * Ey insanlar !
    Bu nasihatlerime kulak verip bunları burada hazır bulunanlarınız bulunmayanlara tebliğ etsin. Olabilir ki, kendisine tebliğ edilen kimse burada bulunup işiten bir kısım kimseden daha iyi anlayıp bellemiş olur.Ardından Resulullah iki kez:
    - Tebliğ ettim mi? buyurdu.
    Sahabiler:
    - Evet ettin, deyince Resulullah Şahit ol Ya Rab! dedi ve tekrar hatırlattı:
    Burada bulunanlar bulunmayanlara tebliğ etsin.
#02.02.2007 00:04 0 0 0
  • kardes ALLAH razi olsun
#26.03.2007 14:25 0 0 0
  • Allah razı olsun abi..
#26.03.2007 14:53 0 0 0
  • Allah senden razı olsun ......
#26.03.2007 15:27 0 0 0