İNEBOLU tarihinden sayfalar

Son güncelleme: 23.02.2007 23:58
  • [youtube]SEWaFNz8aoI[/youtube]


    İnebolu Türkiyede İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş tek ilçedir.


    Cumhuriyetimizin kuruluşundan günümüze dek dünya sahnesinde ulusumuza kattığı değerleri büyük onurla taşıyor ve koruyoruz. Aynı duyarlılığı gelecek kuşakların da gösterilmesi için bizleri Cumhuriyete taşıyan şartların simgeleşmiş olanlarını canlı tutmak gereğine inanıyoruz. İnebolu bu önemli simgelerden biridir.

    Yurdumuzun işgal altında ve paylaşılmış olduğu bir dönemde cephanelere el konulmuş ve halkın silahları teslime zorlanmıştır.

    Tarih boyunca esaret yaşamamış olan bu halkın yüreğinde özgürlük ateşi yanmakta ne çare ki elinde silah bulunmamaktadır. İşte böyle bir anda İnebolu'nun yiğit kayıkçıları ve kağnılarla cefakar bacıları cepheye silah ve cephane ikmali görevini üstlenip başarı ile tamamlarlar.

    Anadolu'ya geçecek asker ve sivil gönüllüler, silah, cephane ve tüm malzemeler cepheye en yakın liman olan İnebolu?da toplanarak buradan sevkiyat yapılıyordu. Küre, Seydiler, Kastamonu ve Ilgaz'ın patika yollarında günlerce süren binbir cefa ile Ankara'ya (cepheye) ulaştırılıyordu. İnebolu İstiklal savaşının kilit noktası olmuştur. Bu nedenle de İnebolu kayıkçıları, İstiklal savaşı kazanıldıktan sonra T.B.M.M 16.05.1924 günü çıkardığı 66 numaralı kanunla İstiklal Madalyası ileödüllendirilmiştir.

    Mustafa Kemal'in "Gözüm Sakarya'da; kulağım İnebolu'da" sözleri Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu ve cephane ikmalinin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır.

    Tarihi gerçekleri simgelerle de olsa genç ve gelecek kuşaklara anlatmak,sahip olunan geçmişi bir kez daha anımsatmak ve önümüze koyduğumuz hedeflere doğru yol alırken geçmişimize bir kez daha sahip çıkmak için, ülkemizin düşman işgalinden kurtulması için vermiş olduğu mücadelede önemli bir yeri olan İnebolu'nun "YİĞİT İNEBOLU", İnebolu, Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz - Çankırı - Ankara karayolunun da "İSTİKLAL YOLU" olarak adlandırılmasını, Rahime Kaptan, Halime Çavuş, Şehit Şerife Bacı,Kahraman Denizciler ve İstiklal Savaşında en çok kayıp veren Kastamonu şehitleri anısına istiyoruz.
#13.02.2007 21:34 0 0 0
  • İnebolu kayıkçıları ve kağnılarıyla mücizeler yaratmış bir ilçedir..
    Kurtuluş savaşında rusyadan gelen cephaneleri kar kış demeden sırtlarında bebekleri ile günlerce aylarca aç susuz Ankaraya cephane taşıyan yiğit analarımızın bir ilçesidir..

    Kurt haberin için teşekkürler..
#14.02.2007 10:07 0 0 0
  • O yıllar
    Yiğit Aziz İneboluların Tek bir amacı vardı
    Al yıldızlı bayrağımızı göklerden indirmemek
#14.02.2007 19:16 0 0 0
  • Mükemmelsin kurtjara yüregine saglik Tesekkürler
#14.02.2007 20:03 0 0 0
  • tesekkurler paylasim icin sagol kardes
    gururlandim simdi
#17.02.2007 08:28 0 0 0
  • gurur verici gerçekten ama kurtjara bu senin için bambaşka bir duygu sanırım ellerine yüreğine sağlık
#23.02.2007 23:58 0 0 0