o an(gunluk ekliyoruz)

Son güncelleme: 07.05.2007 16:22
  • o an 5 martnoimage
    Türkiye Fotomuhabirleri Derneği, Zaman Gazetesi'nden Kürşat Bayhan'ın çektiği 'Mavi Emzikli Bebek' adlı fotoğrafı Yılın Basın Fotoğrafı seçti. Lübnan'da bombalanan bir evin enkazından çıkarılan ölmüş bir bebek. Bu olayda çok fotoğraf çekildi ve o fotoğraflar günlerce gazetelerde yayımlandı. Bildiğimiz halde hala inanası gelmiyor insanın. Bebeğin uykusunun derinliği ve o'nu heykele çeviren bedenine bulanmış toz buna yardımcı oluyor.
    noimage
    Konu yine Lübnan'da geçen yaz yaşananlar. Anadolu Ajansı'ndan Rıza Özel'in 'Lübnan vuruldu' adlı seri çalışması övgüye değer bulundu. O günlerde acı adına gövdesinde ve ruhunda ne varsa dışarı vuran kadının Lübnan'ın karanlığından uzanan çığlığı bu seri çalışmalardan biriydi.
    noimage
    Fotomuhabirleri Derneği tarafından 'Yılın Siyaset Fotoğrafı' ödülünü kazanan çalışma. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in çoraplarındaki ayrıntıyı yakalayan Takvim Gazetesi'nden Alper Yurtsever, fotoğrafa verdiği isimle bu 'o' andaki hoşluğu kelimelere dökecek sunucuyu da yormuyor. Fotoğrafın adı : 'Kartvizit Çorap...'
    noimage
    Serbest dalda yılın fotoğrafı. Bir gösteri yürüyüşü sırasında çerçevelenmiş Atatürk fotoğrafının camından yürüyüşe katılanlar yansıyor. Bu çalışmasıyla ödül alan Reuters'dan Ümit Bektaş'ın fotoğrafının adı 'Düş...'
    noimage
    Orman yangını yerleşim yerini tehdit etmeye başlamış. Doğan Haber Ajansı'ndan fotomuhabir Göksel Yapar, felaketlerde ölen çaresiz canlıların vedası gibi agaçların adeta son hareketini yakalamış. Yeniden toparlanacağını bilen ama yine de olanlardan yakınan toprağın olanları izleyişini kayda geçirmiş. Fotoğraf, Çevre Fotoğrafı Dalı Birincisi... Çalışmayı kotaran meslektaşımız 'o' ana isim verirken kadına odaklanmış: 'Yetişin Komşular!'
#18.04.2007 12:52 0 0 0
  • emeğine sağlık teşekkürler
#18.04.2007 16:21 0 0 0
  • paylaşımların için teşekkürler
#18.04.2007 19:47 0 0 0
  • hay Allah keşke açmasaydım bu sayfayı yaa
#18.04.2007 19:52 0 0 0
  • Güzel paylaşım

    teşekkürler...
#19.04.2007 10:32 0 0 0
  • Paylaşım için sağol
#20.04.2007 22:47 0 0 0
  • paylaşımın için sağol
#21.04.2007 16:49 0 0 0
  • Emegine Saglik
#21.04.2007 23:48 0 0 0
  • yorumsuz
#23.04.2007 12:12 0 0 0
  • noimage
    Sudan Darfur'da Türk Kızılay'ının kurduğu hastanenin dışında bekleyenler arasında bulunan çocuğa annesi, bir çaydanlık kapağından su içiriyor. Star Gazetesi'nden Arif Akdoğan, karşısında yaşananı yakından fotoğraflayınca çoğumuzu rahatsız eden ama oralarda çok yaygın bir durumun düşündürtmek istediği 'o' anı yakalıyor. Sinekler... Sudan'da 3 milyona yakın insanın yerinden yurdundan olduğu, 200 bin kişinin öldürüldüğü insani kriz, bölgede petrol bulunmasından sonra patlak verdi. Çocuğun ağlamasından ve gözyaşlarından beslenen sineklerin oluşturduğu ayrıntı, belki de o defa darfur krizinin bu boyutunu akla getirmek istedi.
    noimage
    Filistin'de Ramallah Kenti yakınlarında İsrail'in ördüğü duvar çevresinde yaşanan çatışma sırasında bir genç duvarı aşmaya çalışıyor. AP Photo'dan Oded Balilty, duvara tırmanan gençle bir başka ayrıntıyı biraraya getirince hayallerin bazen gerçeklerden üstün olduğunu anlatan anlardan birini gösteriyor. Duvarın güçlü soğukluğundan dışa vuran zihniyet 'o' anda zorlanan gençten değil de balonlarla duvarı aşmaya çalışan kız resminden rahatsız oluyor.
    noimage
    Birleşik Devletler'in Pennsylvania Eyaleti'ndeki Philadephia Kenti'nin kaldırımlarından birinde bir evsiz ızgaradan çıkan ılık havayla ısınıyor. Ne kadar sade bir fotoğraf. Ama ışık zerrelerinde ne çok ayrıntı var. AP'den Matt Rourke, muhtemelen taşa ve betona çağın koşullarının duyarsızlığını anlatma görevi vermiş ama sanki ışık araya girip 'o' anın dekorunda, duvarda, sorunu ifşa eden bir yakınma seprintisi oluşturmuş.
    noimage
    Irak'ın başkenti Bağdat'ın Kuzey'indeki Muqdadiyah Kenti'ne bağlı köylerden biri... Çocuklar karenin geneline hakim olan doku içinde pek ayıredilemiyorlar. 'O' anda karenin içindeki terk edilmişlik, unutulmuşluk ve derbederlikle, çocukların görünmeyen halleri arasında gizli bir uyum vardı da ondandır belki.
    noimage
    Brezilya'nın Sao Paolu kenti... Birleşik Devletler Başkanı'nın ülkeyi ziyareti sırasında bir yaya, Bush karşıtı sokak sanatı ürününün önünden geçiyor. Resimde Bush'un başına Mickey Mouse karakterinin simgesi yerleştirilmiş. Kendisi de Drakula kılığı ve görünümüne büründürülmüş. Foto-muhabir Victor Caivano, her nasılsa, ölçülemez zaman diliminde oluşup kayboluveren tedirginlik ve ürperme anını yakalamış.
    noimage
    Orta Amerika ülkelerinden Panama'da yeni eğitim ve öğretim dönemi başladı. Arnulfo Franco okulların açıldığı gün bu fotoğrafı çekti. Fotoğraf için de Panama'da çok ciddi boyutlarda öğretmen açığı ve eğitim malzemesi sorunu olduğunu yazdı. Belki de oradaki parlaklıkta gölgelerin çocuğun yüzüne yığıldığı anı bu bilgiye yakıştırdı.
    noimage
    Afganistan'da Kandahar Bölgesi... NATO ve Afgan askerleri bölgede Taliban'a karşı büyük bir operasyon yürütüyor. Amerikalı askerler sığınaklarının çıkışında nöbet tutuyor. AP fotoğrafçısı Rafiq Maqbool ise sisin ışıkla işbirliği yaparak çetin doğa koşullarına teselli renklerinden dokunmuş tüller indirdiği geçici huzur anlarından birini fotoğraflıyor.
#26.04.2007 10:48 0 0 0
  • beni yine darmadağın etti bu resimler
#26.04.2007 10:53 0 0 0
  • niye
#26.04.2007 12:07 0 0 0
  • ilk resim
#26.04.2007 12:49 0 0 0
  • emegine saglık
#26.04.2007 12:52 0 0 0
  • noimage
    Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Khost adlı bölgede bir intihar eylemcisi polis konvoyu, yanından geçerken üzerindeki bombayı patlattı. 4 sivil öldü, 35 kişi de yaralandı. Ölenler arasında bulunan bir gencin ayakkabılarından biri ve takkesi, onları giyenin dile getiremediği bir yakınma gibi, onları giyenin söyleyemediği erken biten hayat yolculuğuna bir ağıt gibi yol üzerindeydi.
    noimage
    Irak'ta Amerikan ve Irak ordularından birlikler, başkent Bağdat yakınlarındaki Sadr City'de operasyonlar yaptılar. Bu operasyonlardan birinde AP Photo'dan Maya Alleruzo, dışarıdaki Amerikalı askerleri seyreden kız çocuğunu fotoğrafladı. Askerlerin, içerdeki karanlıkla bütünleşen camdaki yansımaları korkulu bir rüyanın figürleri gibi, 'o' anda kız çocuğunun bakışlarını haklı çıkarmaktaydı. Ya da foto-muhabir bilmeden kız çocuğunun bulanık zihnindeki korkuya tercüman olmak isteyen bir 'o' anı, zamanın akıl ermez gizli sırlarından birini yakalamıştı.
    noimage
    İspanya'nın başkenti Madrit'teki Atocha İstasyonu. Bu fotoğraf 11 Mart günü çekildi. Burası tam da 11 mart 2004 günü meydana gelen 191 kişinin öldüğü el kaide bağlantılı bombalı saldırının meydana geldiği yerdi. O saldırı yolcuların kalabalık olduğu saatte olmuştu. AP Photo'dan Daniel Ochoa de Olza, gecenin sakin saatlerinden birinde kamerasının örtücüsünü uygun ayarlayınca gündelik hayatın perona tutunmaya çalıştığı, ölenlerin güçsüz isyanlarınınsa ışıksız alanlarda inlediği anlardan birini yakaladı.
    noimage
    Avustralya'nın Sydney kentinde Kanada Konsolosluğu önünde fok avını protesto eyleminden bir enstantane. Bir hayvan hakları eylemcisi avlanan bir foku canlandırıyor. Geride gerçek manzara olunca berideki modelin üzerindeki boyaya düşen ışık taklide yüz vermiyor ve kompozisyondaki etkileme görevini yerine getirmiyor. Ama 'o' ana biraz bakınca farkedilmeyi bekleyen gözlerdeki duru samimiyet bu sorunu gideriyor.
    noimage
    Almanya, Berlin... Bir görevli tarih müzesinin camdan tavanını temizliyor.
    noimage
    Modacı Faruk Saraç, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı mehteran bölüğü'nün giysilerini yeniledi. Bu olayın tanımını amacıyla modacının İstanbul Levent'teki mağazası önünde bir gösteri de yapıldı. Sabah Gazetesi'nden Mehmet Çalışkan bölüğün bir borazana yansımasını fotoğralarken fiziğin ya da optiğin adeta kıkırdayarak eğlendiği anlardan birini yakaladı. Bir şeylerin, aklımıza yatmayan ama bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz sahneyi hatırlatan görüntünün birinin farketmesini istediği anı... İnsanların moleküllerine ayrılarak geçmiş tarafından emildiği anı.
#26.04.2007 13:44 0 0 0
  • ben foklarla ilgili bu katliamın canlı görüntülerini izlemiştim
    son fotoğraf müthiş
    eskitoprak emeklerine sağlık senin
#26.04.2007 13:51 0 0 0
  • ay içim bi hoş oldu
    paylaşım için sağol
#26.04.2007 23:52 0 0 0
  • Aman Allahim
#29.04.2007 22:38 0 0 0
  • noimage
    Sudan Darfur'da Niyala'da hastane önünde bekleyenler arasında bu insanlar... Annesi su içiriyor. Şişe kapağıyla... Zaman Gazetesi'nden Kürşad Bayhan'ın fotoğrafı... Darfur'da arap kökenli militanların saldırıları üzerine göçetmek zorunda kalan 3 milyona yakın insanın yaşadığı büyük krizde, kriz içinde kriz yaşanıyor. Birleşmiş Milletler, hali vakti yerinde dünyayı yardım için sürekli uyarıyor. Zira yardımların düzeyi böyle giderse, göz göre göre bir felaketin kapıda olduğu belirtiliyor. Belki de 'o' an, dünyanın ilgisinin düzeyini söylüyor. Belki de 'o' an oradaki su yokluğunu değil, hali vakti yerinde dünyadaki duyarlılık yokluğunu gösteriyor. (Kürşad Bayhan - Zaman Gazetesi)
    noimage
    Bu 'o' ana bakınca haber fotoğrafında sorunlu bölgelerdeki meseleleri, sadece insanlar, bakışlar, koşullar değil, oralardaki tabiat ve ışık da mı anlatmaya çalışıyor diye düşünmeden edemiyor insan... Yine aynı bölge... Darfur... Bu kez bir mülteci kampı objektifin arkasında aynı isim; Kürşad Bayhan... Ve sanki yine aynı mesaj... 'O' an, Darfurluların yalnızlığını çağrıştırıyor. İnsani krizin mağdurları ve bu insanların altına sığındığı kurumuş, duyarsız görünen dev ağaçlar. (Kürşad Bayhan - Zaman Gazetesi)
    noimage
    Bahar ekinoksunda yani güneşin dünyaya en uzak mesafede bulunduğu günde veya başka bir deyişle geceyle gündüzün eşit olduğu günde Meksika'da Teoti-hua-kan'daki Güneş Piramiti'nde çekildi fotoğraf. Kadının yaptığı antik Aztek uygarlığından gelen bir inanıştan kaynaklanıyor... Güneş nazlı... İlk solgun ışıklarıyla adeta o özel anı şöyle bir yokluyor. O sırada piramitin tepesinde bulunan diğerleri gibi bu kadın da Ekinoks gününde ilk güneş ışıklarını almanın ayrı bir enerji vereceğine inanıyor. Bedeni çekilmiş aradan sanki. Parmak uçlarından saçının tellerine kadar geride kalan izi yani silueti, bütün ruhuyla umduğunu gösteriyor.
    noimage
    Hindistan'da Siliguri de kız çocuğu, delik bir borunun altında damlalarla susuzluğunu gidermeye çalışıyor. 'O' anda içinden geçen ama farkında olmadığı uhrevi şükran duygusu gözlerinden dışa vuruyor.
    noimage
    Avustralya'nın Melbourne kentinde düzenlenen dünya yüzme şampiyonası... AP photo'dan Mark Baker senkronize, eşgüdümlü yüzme dalında Japonya takımının yüzücüsü Saho Harada'ya odaklanmış. Yüzücü duygularını bir yerlere tıkıştırıp konsantrasyonuna, dikkat yoğunlaşmasına gömülmüş. Suyun dalgasındaki tesadüf de, yüzünün orada açtığı küçük aralıktan bunu gösterirken deklanşöre basılmış.
    noimage
    Birleşik Devletler New Mexico eyaletindeki Santa Fe kentinin şanslı çocuklarından 13 yaşındaki Tummy okul dönüşü evinin arka bahçesindeki trambolinde oynuyor. Yerel New Mexican gazetesinden Luis Sanchez Saturno trambolinin altından ışığa karşı fotoğraflayınca oyunun, hareketin, eşyanın ve ağaçların boşluğa işlediği siyah beyaz baskıyı elde ediyor.
#03.05.2007 16:41 0 0 0