Göğüs kanseri için umut ışığı

Son güncelleme: 31.05.2007 08:51
  • Cambridgeli uzmanlar, kadınların kabusu, göğüs kanseri konusunda son 12 yıllın buluşuna imza attı


    İngiliz bilim adamları, her yıl göğüs kanserine yakalanan 1.2 milyon kişiden biri olmaktan korkan kadınlar için çok önemli bir araştırmaya imza attı. Dünyanın en saygın eğitim kurumlarından Cambridge Üniversitesi uzmanları 1995 yılından bu yana, göğüs kanseri teşhisi konusunda en önemli ilerlemeyi kaydetti.

    Göğüs kanseri konusundaki en önemli çalışma 1993 ve 1995 te bu kanser türüne yol açan iki çok önemli genin (BRCA1 VE BRCA2) keşfedilmesiyle gerçekleşmişti. Şimdiye dek yapılan göğüs kanseri testleri de hep bu iki genin varlığına bakılarak yapılıyordu. Ancak bilim dünyası göğüs kanserinin oluşumunda başka genlerin de rol oynadığını biliyor fakat bunları tespit edemiyordu. Cambridge uzmanları tarafından yapılan araştırmada bu iki gene 4 tane daha çok önemli gen eklenmiş oldu.

    İki gazetede manşet

    Uzmanlar bu 4 genin göğüs kanserine yakalanan kadınların büyük çoğunluğunda bulunduğunu tespit etti. 5 inci bir gen için de tespit aşamasında olduklarını hatırlattı. Uzmanlar, bunların içinde FGFR2 ve TNRC9 adı verilen iki genden birine sahip olan kadınların göğüs kanseri risklerinin yüzde 20, her ikisine de sahip olan kadınların ise kanser riskinin yüzde 60 arttığını tespit etti.

    Yeni hazırlanacak olan testlerde bu genlerin de varlığına bakılarak kişinin göğüs kanseri riski taşıyıp taşımadığı belirlenerek erken teşhis olanağı güçlendirilecek. Bu araştırma The Times ve The Guardian gibi saygın İngiliz gazeteleri tarafından da manşetten duyuruldu.
#31.05.2007 08:27 0 0 0
  • bi arkadaşın eniştesinin kardeşi bu hastalıktan ölmüş
#31.05.2007 08:51 0 0 0