Türkiye İnsani Yardımda Dünya Birincisi

Son güncelleme: 07.12.2014 21:19
  • İnsai Yardım - Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporu - Gayri Safi Milli Hasıla
    Türkiye, insani yardımda dünya birincisi
    Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporu'na göre, Türkiye, GSMH bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke oldu

    noimage


    Türkiye, 2013 yılında dünya genelinde resmi yollardan ve sivil toplum kuruluşları (STK) aracılığıyla ulaştırdığı 4 milyar 347 milyon dolarlık yardımla gayri safi milli hasıla (GSMH) bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke oldu.
    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hazırlanan Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporu'na göre, 2013 yılında Turkiye'nin resmi ve ozel yollardan ulaştırdığı toplam kalkınma yardımları 4 milyar 347 milyon dolara ulaştı.
    Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Kalkınma Komitesince (DAC) 2013 yılında yayımlanan verilere göre, Turkiye; ABD, Avrupa Birligi kurumları ve ¡ngiltere'nin ardından en fazla insani yardım saglayan 4. donor olurken insani yardım/GSMH'de ulaştığı yüzde 0,21 oranla dunyada birinci sırada yer aldı.

    CogÌâ€-(Terbiyeden-Yoksunum)-rafi dagısından 2013 yılında kalkınma is projelerinin yüzde 55,9'u Ortadogu'da, yüzde 24,7'si Afrika'da, yüzde 15,3'(ney ve Orta Asya'da, yüzde 3,1'i ise Balkanlar ve Dogu Avrupa'da hayata gecirildi.
    Turkiye 2013 yılında Afganistan'dan Yemen'e, Haiti'den Filipinler'e kadar 120 ulkeye yardım elini uzattı. Bu çerçevede raporda TI¡KA'nın, Türk dıspolitikasında uygulayıcı yumusak guç olması bakımından onemli roller üstlenmeye devam ettiği belirtildi.

    En çok yardım Suriye, Mısır ve Kırgızistan'a yapıldı
    Türkiye'nin en çok yardım ettiği ilk üç ülke sırasıyla Suriye, Mısır ve Kırgızistan oldu. Türkiye'nin yardımlarından en cok yararlanan ilk 10 ulke ise sırasıyla Suriye, Mısır, Kırgızistan, Somali, Afganistan, Filistin, Pakistan, Kazakistan, Tunus ve Azerbaycan oldu. Turk STK'ların yardım yaptıgı ülkeler arasında Suriye, Somali ve Nijer başta geldi.
    Rapora göre, 2013 yılında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler sıralamasında ise Türkiye, ABD ve İngiltere'nin ardından üçüncü oldu. Türkiye'yi Japonya ve Almanya takip etti.

    haber
#07.12.2014 21:19 0 0 0