Kedi Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Son güncelleme: 29.07.2015 07:43
  • kedi alerjisi nedir - kedi alerjisi nasıl oluşur - kedi alerjisinin belirtileri - kedi alerjisi nasol tedavi edilir
    Alerji; bağışıklık sisteminin alerjenler olarak bilinen maddelere karşı oluşturduğu bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük, kaşınma, astım krizleri gibi şikayetlere neden olan alerjenlerin, vücutta oluşturduğu tepkiler kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

    Kedi alerjisi nedir?

    Birçok kişi, kedi alerjisinin kedinin tüylerinden kaynaklandığını düşünür. Ancak, yaygın kanının aksine alerjinin asıl nedeni kedinin tüyleri değildir. Salya, derideki yağ ve idrar gibi vücut salgılarının yanı sıra tüylerine yapışmış çeşitli maddeler de alerjiye neden olur. Salgıların tüyler üzerinde kuruması ve daha sonra küçük partiküller halinde hava dolaşımına girmesi sonucunda, alerji için uygun ortam oluşur.

    Havaya karışan maddeler solunum yoluyla alındığında, alerjik bünyelerde bağışıklık sisteminin alarma geçmesine neden olur. Alerji, çoğu zaman kedi tüyüne yapışan alerjen maddelerden kaynaklanır. Ancak kedi beslenmesinde kullanılan yem ve su kapları da alerjiye neden olabilir. Kaplarda oluşan küf mantarları, havaya karışıp solunum yoluyla vücuda girdiğinde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

    Kedi alerjisi nasıl oluşur?

    Kedi alerjisinin sıklıkla görünmesinin nedeni ev ortamında en çok beslenen evcil hayvanın kedi olmasından kaynaklanır. Kediler temizlenmek için dillerini kullanır. Pütürlü dil yapıları ve tükürüklerindeki özel maddeler yardımıyla vücutlarını temizlerler. Yalanma esnasında tüylere yapışan tükürük ve derideki diğer salgılar kuruduktan sonra partiküller halinde havaya karışır. Çok küçük taneciklere sahip bu partiküller, havada uzun süreli olarak asılı kalır. Solunum yoluyla çok kolay bir şekilde akciğere ulaşır.

    Yavru kediler küçük olmaları ve derilerinin yumuşak olması nedeniyle daha az döküntüye ve doğal olarak daha az alerjiye neden olurlar. Erişkin özellikle kısırlaştırılmış erkek kedilerde derinin nem tutma kabiliyeti azalır ve alerjen miktarı da buna bağlı olarak artar.

    Kedi alerjisinin belirtileri nelerdir?

    Alerjenler, her bünyede farklı reaksiyonlara neden olabilir. Belirtiler alerjenle ilk temas sonrasında, kısa sürede oluşabileceği gibi ilk temastan çok sonra da meydana gelebilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte kedi alerjisinin en tipik belirtileri kaşınma, deride kızarıklık, hapşırma, öksürük, solunum güçlüğü, burun tıkanıklığı gözlerde yanma ve kızarmadır.

    Alıntı
#29.07.2015 07:43 0 0 0