Bademciğin Şiştiği Nasıl Anlaşılır?

Son güncelleme: 09.09.2022 18:59
  • bademcik nedir - bademciklerin görevleri - bademcik iltihabı - boğaz enfeksiyonuBademciklerin görevi solunum yollarına giren mikroplara karşı savunma mekanizması oluşturmaktır. Boğazda yerleşmiş şekilde bir çift olarak bulunan bademciklerin enfeksiyon kapması durumunda bademcikler şişer ve boğaza ağrı verir. Bazı durumlarda ufak boğaz ağrıları önemsenmez ya da boğaz ağrısına sebep olabilecek şeylere dikkat edilmez. Bu tarz sağlığa dikkat edilmeksizin yapılan her şey bademcikler üstünde olumsuz etki yaratabilir. Bu yüzden bademciğin şişmesini tetikleyen durumlar ve de bademciğin şiştiğini anlama yolları hakkında bilgi edinilmesi gerekecektir.

    Vücudu mikrop ve virüslere karşı koruyan bademciklerin neden iltihaplandığının veya enfeksiyon kaptığının anlatılması gerekir. Bademciklerin enfeksiyona maruz kalmasına yol açan en büyük etken virüs, bakteri ve mantarlardır. Özellikle bakteriler daha sık görülmekte ve daha sancılı bir etki gösterebilmektedir.

    Bademcik iltihabının belirtileri ve nasıl şiştiği ise oldukça belirgin ve sancılı bir şekilde yaşanabilecektir. Bu yüzden anlamak da zorluk çekilmeyecek bademcik enfeksiyonu teşhisi çok kolay konabilecektir. Örneğin vücutta kırgınlık ve halsizlik var ise, baş ağrıları yaşanırken hafiften de boğaz ağrısı çekiliyorsa, burun tıkanıklığına yüksek ateşe ve de en önemlisi şiddetli yutma güçlüğüne maruz kalınmış ise bademcik iltihabı yaşandığı kesinlikle söylenebilir.

    Bademciğin enfeksiyon kapması bağışıklık sistemi üzerinde bulunan bu bademciklerin şişmesine neden olacaktır. Bu iltihap belirtilerinin yanı sıra bademcikler üzerinde görülebilecek beyaz benekler de bademciğin şiştiğini gösterecektir. Yoğun boğaz ağrısı, üşüme ya da titreme de bademciğin şiştiğini anlamak için önemli belirtilerdir. Bademciğin çok ileri safhalarında boyun bölgesinde abseleşme dahi oluşabilir. Bu artık işin tehlikeli kısma geldiğini gösterecektir. Bir uzman tavsiyesi ve kontrolü altında tıbbi bir müdahale ile alınması gerekebilir.

    Bademciğin iltihap kapması ve zamanla şişmesi başlangıçta uygulanacak belirli tedavi yöntemleriyle geçirilebilir. Ancak ileriki safhalarda ameliyata gerek duyulabilir. Bu tamamen alanında uzman hekimin kontrolü altında karar verilmeli, tedavi süreci bir hekim kontrolüyle geçmelidir.

    alıntı
#11.09.2015 16:22 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#09.09.2022 18:59 0 0 0