Sakarya Taraklı ilçesi

Son güncelleme: 19.06.2011 21:41
  • Sakarya Taraklı ilçesi

    Taraklı, Sakarya ilinin güneydoğusunda, merkeze 65, İstanbul'a 200 ve Ankara'ya 200 kilometre mesafede bir ilçedir. Geyve ilçesine bağlı kasaba iken 27 Haziran 1987 tarihinde ilçe olmuştur.

    Bulunduğu konum itibariyle doğusunda Bolu'nun Göynük ilçesine 28 km, batısında Geyve ilçesine 34 km , güneyinde Bilecik'in Gölpazarı ilçesine 30 km olmak üzere konuşlanmış bir ilçesidir.
#14.08.2007 15:33 0 0 0
  • Reklam ismiyle "Mümkünlü Köyü" diye bildiğimiz Taraklı Köyü Sapanca Gölü'ne yakınlığıyla tatilde uğrak yerlerinizden biri olmaya aday.

    Başrollerini Şener Şen ve Olgun Şimşek'in paylaştığı TTNET'in yeni reklam filminde kasabaya gelen internetin köylülerin hayatını nasıl kolaylaştırdığı anlatılıyor. Yaklaşık iki haftadır ekranlarda dönen reklamda verilen mesajın yanı sıra reklama ev sahipliği yapan mekân da sıkça muhabbetlere konu oldu.
    Reklamdaki adıyla Mümkünlü Köyü, gerçekte de Sakarya'nın Taraklı İlçesi gerçek hayatta tarihi dokusu bozulmamış bir Osmanlı kasabası olarak karşımıza çıkıyor.

    OSMANLI'NIN KURULUŞUNDAN BERİ
    Eski adı Dablar olan Taraklı'nın Helenestik dönemde Bytinia adını alan bölge içinde olduğu biliniyor. Hisartepe'de bulunan iki sarnıca göre buranın geçmişinin Milattan Önce 2 binli yıllara kadar uzandığı sanılıyor.
    Taraklı'nın geçmişi taa Osmanlı'nın ilk yıllarına kadar gidiyor. Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan önce henüz Ertuğrul Gazi zamanında Osman Bey'in komutanı Samsa Çavuş tarafından bölgeye akınlar düzenlenmiş, bu topraklar
    Bizanslılardan alınarak Osmanlı Beyliği'nin topraklarına katılmış. Bu tarihten itibaren Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi'ne çıkarken Taraklı'da
    konaklayarak Veziri Yunus Paşa'ya yaptırdığı ve şu anda kendi adıyla anılan
    Yunuspaşa Camii diğer adıyla kubbelerindeki kurşunlarla ünlenen Kurşunlu camii 1517 yılında tamamlanmış.
    Evliya Çelebi ünlü Seyahatnamesi'nde ilçede halkın şimşir kaşık ve tarak yapması nedeniyle adının Yenice Tarakçı olarak anıldığını belirtiyor. Yenice Tarakçı ismi zamanla halk dilinde Taraklı olarak değişip şimdiki kullanıldığı halini almış.

    Ziyaretçi sayısının artması bekleniyor
    Denizden 800 metre yüksekliğinde bulunan Taraklı tertemiz havasıyla ve koruma altındaki yıllara meydan okuyan cumbalı evleriyle misafirlerini bekliyor. İlçede bulunan 300 adet binadan 91 tanesi tescilli durumda bulunuyor.
    Tarihi Osmanlı evleriyle ünlü ilçede özellikle reklam filminden sonra turizm hareketliliği yaşanması bekleniyor. Taraklı Belediye Başkanı
    Tacettin Özkahraman'a göre reklam filminin ilk bölümlerinin televizyonlarda dönmeye başlamasından itibaren daha şimdiden Taraklı'yı merak edip
    görmeye gelenlerin sayısı hiç de az değil. Taraklı'da hafta sonu tatilini değerlendirmek isteyenlere buraya en yakın Sapanca'daki göl
    kenarındaki turistik tesislerde konaklamalarını öneriyoruz.
    Böylece hem tarih hem de doğa tatili geçirmek mümkün.

    NASIL GİDİLİR?
    Taraklı'ya İstanbul'dan Ankara istikametine giden TEM gişelerinden
    girerek, otobandan Adapazarı-Bilecik sapağından çıkış yaptıktan sonra Bilecik istikametini takip ederek, 30 kilometre sonra Ali Fuat Paşa Kasabası'na varmadan yeni
    Göynük-Taraklı yol ayrımından ulaşmak mümkün. Yol yaklaşık 2 saat sürüyor.

    NE YENİR?
    Sakarya'nın Taraklı İlçesi'nde lokantaların birinde durup yörenin Nohutlu Mantı'sını yemek uzun yoldan
    gelenler için bir zevk olacaktır. Bunun yanı sıra Taraklı'nın kendisine özgü bir tatlısı olan Uhut da damaklarda farklı
    bir tat bırakabilir. Bunun yanı sıra bölgede Anadolu yemeklerini ustaca yapabilen birkaç restoran da mevcut.

    NE YAPILIR?
    Özellikle treking için birçok elverişli güzergâha sahip olan Taraklı tam anlamıyla bir açık hava müzesi görünümünde. Burada yürüyüş yaparken kendinizden geçmek, fotoğraf çekmek mümkün olacaktır.
    Güzel bir kanyonu, kanyonun altında bir mağarası var. Özellikle reklamdan sonra gelen ziyaretçilerin arttığını gören bölge halkı sevecenlikle yerleşim hakkında bilgi verecektir.


    COĞRAFİ KONUM

    Coğrafi durum olarak 40.4 enlem30.5 boylam üzerinde bulunmaktadır. Civarla olan tek irtibatı karayolu ile olup İstanbul Adapazarı, Beypazarı, Ankara transit yolu üzerindedir. En yakın demiryolu 37 Km'e doğusunda Ali Fuat Paşa' dan geçmektedir.

    TARİHİ ESERLER

    Taraklı Evleri

    En az Safranbolu evleri kadar ayakta kalabilmiştir. Üstelik Taraklı konakları Safranbolu'dan farklı olarak yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı'ya, Göynük cihetinden gelen dere de ayrı bir güzellik katmaktadır. Tarihi evlerin bazılarının 3 asrın üzerindedir. Bu evlerin genel karakteristiği Osmanlı şehir dokusunu oluşturan üç katlı ev biçimidir.

    Yunus Paşa Camii

    Yavuz Sultan Selim'in Mısır Seferi sırasında Vezir-i Azamı Yunus Paşa tarafından 1517 yılında yaptırılan Yunus Paşa Camii, kubbesi kurşun kaplı olduğundan, halk arasında "Kurşunlu Camii" diye anılır. Yunus Paşa Camii, kare planlı, tek minareli klasik uslupta inşa edilmiş, güzel bir Mimar Sinan eseridir. Cephe duvarları, ince yontu küfeki taşından inşa edilmiş olup, yine küfeki taşından işlenmiş saçak kornişleri ile sonuçlanmaktadır

    Tarihi Han

    Taraklı, Bağdat Yolu üzerinde olduğundan kervanların Taraklı'da konakladığı ve yılların hiçbir zaman eskitemediği tarihi han yerli ve yabancı turistlere ben buradayım gelin misafirim olun , dercesine ihtişamıyla Taraklı'nın tarihini anlatır.

    Taraklı Sokakları

    Tarihi mekanlarımız arasında kalan ve buram buram tarih kokan daracık sokaklar Arnavut Kaldırımı mimarisinde yapılmıştır. Sokaklarda yük taşıyanların dinlenmeleri için dinlenme taşları bulunmaktadır.

    Tarihi Hamam

    Hamam, ilçe merkezinde, Yunus Paşa Cami'ne yakın bir yerdedir. Hamamın ilk yapıldığı yıllarda, hamamdan çıkan buhar, yakınındaki Yunus Paşa Camii'ni merkezi sistemle alttan ısıtılmasında kullanılmıştır. Osmanlı döneminden kalma tarihi bir hamamdır. Ayrı bölümlerde eski ve yeni iki havuzu var. Huzur dolu ortamında, doğanın içinde şifalı sularla yapılan kürlerden sonra kendinizi iyi hissetmemek imkânsız.

    Çınar Ağacı

    İlçenin Yusuf Bey Mahallesi'nde 7 asırlık çınar ağacı Osmanlı Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktadır. Osmanlı devleti topraklarına kattığı her yerleşim yerine çınar ağacı dikme geleneğinin Taraklı'da da sürdürmüştür. Asırlık çınar ağacı büyük bir yangın tehlikesi geçirmiş, ancak çok büyük bir zarar görmeden kurtarılmıştır.

    Hisar

    İlçenin savunulmasında stratejik öneme sahip olan "Hisar Tepesi " tarihi kalıntılar olan su sarnıçları ile ilçenin kalesi görünümündedir. Hisar tepesi'ndeki iki su sarnıcı MÖ..1000- MÖ..2000 yılları arasını tarihlemektedir.

    Su Değirmeni

    Akarsuların başında kurulmuş, su enerjisini dönel hareket enerjisine çeviren çark sisteminden güç alarak dönerek öğütmeye yarayan; halk dilinde "kara değirmen" olarak anılan, beş taşlı veya iki taşlı su değirmeni köylüler tarafından günümüzde de kullanılmaktadır.
#19.06.2011 21:41 0 0 0