Her anne baba bebeklerini büyütürken aşağı yukarı aynı şeyleri merak eder. Nasıl beslemeliyim, ne zaman yürüyecek, dişi ne zaman çıkacak? Sorular, sorular... Oysa sorulara yanıt bulmak kolay. Önemli olan sabırlı ve huzurlu olmak. Ona bakarken gözleriniz gülsün, ne de olsa sevginiz her sorununun çözümü. Bebek, ne zamana kadar anne sütü ve sütle beslenmek zorunda? Eğer bebeğinizi dördüncü ayda katı besinlerle beslemeye kalkışırsanız, ilerde onun şişmanlık sorunu yaşamasına neden olabilirsiniz. Bebekler ancak altıncı ayın sonrasında anne sütünün dışında başka besinlere ihtiyaç gösterirler. Çok az miktarda pirinci haşlayıp, az miktarda anne sütüyle karıştırarak bulamaç haline getirdikten sonra, bunu kaşıkla bebeğe yedirmeye çalışın. Bebeğin demir ihtiyacı bu sayede karşılanır. Bebek bir yaşına gelinceye kadar katı besinler, anne sütüne ilave olarak verilmeli. Daha sonraki aylarda meyve püreleri, yoğurt ve muhallebi gibi besinler minik yavruya verilebilir.
Çalışan anne, bebeğine nasıl davranmalı?
Doğum izninin süresi dolunca, anne iş yerine geri dönmek isteyebilir. Çocuk sahibi olmanın bir kadını mesleğinden ayırmasına izin verilmemeli. Çalışan anne, sabahları evden çıkarken bebeğiyle birkaç dakika baş başa kalmalı. Onu kucağına alıp sevmeli, okşamalı. Anne evden çıkmaya hazırlanırken, telaşlı olmamalı. Annenin oradan oraya telaşla koşuşturması bebeği endişelendirir.
Bebeklerin düzenli yaşamaktan hoşlandıkları unutulmamalı. Her sabah annenin işine gitmesini bir gösteriye dönüştürüp, her gün aynı program uygulanmalı.
11 aylık bir bebek hálá diş çıkarmamışsa ne yapılmalı?
Normal koşullarda bebeklerin 5- 7'nci aylarda dişleri çıkmaya başlayabilir. Fakat bazı bebeklerde diş çıkarma işlemi gecikebilir. Hemen paniğe kapılmaya gerek yok. Eğer bebek, bir yaşını geçtikten sonra bir ay içinde diş çıkarmazsa, o zaman bir gecikme söz konusu olabilir. Uzmanlar, dişlerin çıkma döneminin de kalıtsal olduğunu belirtiyorlar.
Bebeğin doğduğu zaman uzun boylu ve iri yapılı olması, onun büyüdüğü zaman da uzun boylu ve iri olacağına işaret midir?
Hayır. Bebeğin iri olması, annenin hamilelik döneminde iyi beslenmesinin ve plasentanın sağlıklı olmasının bir sonucudur. Çok küçük görünen bebeklerin daha sonra uzun boylu ve iri yapılı olmalarına da sık rastlanır. Bebeğin durumu, daha çok anneyle babanın genleriyle ilgilidir. Bebeğin gelecekteki durumu hakkında bir tahminde bulunabilmek için onun iki yaşına gelmesini beklemelisiniz.
Bebeğin duygusal durumu ile büyümesi arasında bir bağlantı var mıdır?
Bebekler, sevgi dolu bir ortamda normal ve sağlıklı bir şekilde büyürler. Bebeğin ihmal edildiğini kolayca sezinleyebildiğini hatırlatalım. Duygusal ihmal, bebekler için kötü ve yetersiz beslenme kadar zararlıdır.
Bebeğin sürekli acıkması, onun ilerde obez olacağına işaret midir?
Hayır. Bebeğin acıkması, aslında onun normal bir büyüme sürecinde olduğuna işarettir. Bebeğin aşırı iştahlı olduğunu düşünüp endişelenmek yersizdir.
Bebeği ne zaman beşikten alıp normal bebek karyolasında yatırmaya başlamalıyız?
Bebek hareketlenip, beşiğin kenarlarına tutunarak aşağıya inmeye çalışmaya başlayabilir. O zaman bebeği bebek karyolasında yatırmalı. Beşikten düşmek çok tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Ama karyoladan düşmek, bebek için çok da tehlikeli olmaz. Ayrıca bebek, bir süre sonra beşikte yatmaktan sıkılmaya başlayabilir.
Sürekli baş parmağını emen bebeği bu huyundan nasıl vazgeçirmeli?
Bebekler, parmaklarını emmekten büyük zevk alırlar. Onları bu zevkten mahrum bırakmanın bir anlamı yoktur. Ancak bebek diş çıkarmaya başladıktan sonra da parmak emme alışkanlığını devam ettirirse, o zaman önlem almak gerekir. Çünkü parmak emmek, dişlere zarar verebilir. Zaten bebekler de dişleri çıkarken parmak emmeyi genellikle unuturlar.
Bebeğin anne sütüyle ya da biberonla beslenmesine son verilirken, kaşıkla beslenmeye alışması kolay olur mu?
Ne yazık ki hayır! Bebekler alışkanlıklarına çok bağlı olurlar. Biberonla beslenmeye alışan çocuğa ilk gün kaşıkla su bile içiremeyebilirsiniz. Ama bebeğin inadını kırmak için biraz da sabırlı olmak gerekir. Bebeği biberonla beslerken biberonu ağzından çekip sütünü kaşıkla vermeyi deneyin. Bebek, yavaş yavaş kaşıkla beslenmeye alışacaktır. Burada önemli olan annenin sabırsızlanmaması ve ümitsizliğe kapılmamasıdır.