Turuncu çulha

Son güncelleme: 17.12.2007 12:22
  • Turuncu çulha
    noimage
    Turuncu çulha



    Diğer Adları: Euplectes Orix, Kırmızı PiskoposOrtalama Boy: 12.5 cm
    Ortalama Ömür: 7 yıl
    Cinsiyet: Dişilerde erkeklerdeki ne siyah tüyler ne de turuncu tüyler yoktur.
    Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 15 gün sonra olur.
    Genç Kuşlar: Tüyler erişkinden daha mattır.
    Ayırt Edici Özellikleri: Gaga: Erkek kuşlarda üreme durumunda gaga siyahlaşır. Göğüs: Turuncu tüyün koyuluğu tüylenmeden önce renk beslenmesi ile kuvvetlendirilir.



    Temel Özellikleri
    Afrika anakarasında yaygın olarak bulunur. Sahra'nın güneyinden, Güney Afrika'ya kadar de---gıs---ik renk formları olan turuncu çulhalar mevcuutur. Erkek kuşlar üreme mevsiminin başlangıcında göğüsleri ve başları çok parlak bir turuncuya dönüşerek olağanüstü bir dönüşüm gösterirler. Bu kuş avikültürde iyi bilinir, fakat üretme sonuçları ---cög---unlukla başarısız olmuştur. Erkek kuş özenle yuvasını kuru ot tellerinden dokur. Hatta kendi başına bırakılırsa, atılmış akdarı döküntüleri gibi uygun malzemelerle kendi yuvasını yapabilir.

    Beslenme ve Barınma
    Küçük tahıl tohumları ve bunu bütünleyen yeşil gıda, özellikle yavruları varsa, canlı gıda verilmesi önerilir. Bu çulhalar kolay idare edilir. Düzgün bir şekilde iklime alıştırıldığında, ısıtma olmadan kış aylarını geçirebilir. Doğal yaşamda çok gürültülüdür, bundan dolayı mumgagalar gibi küçük ispinozlarla barındırmayın. Kakatiyeller arkadaşlık için uygundur.

    üreme
    üreme için, bir erkek kuş bir çok dişi ile barındırılmalıdır; çünkü doğal yaşamda çok eşlidir. Erkek kuş, kuru otlardan yuvayı yapar. Sürüden başka bir eşe gitmeden önce üreme prosesinin tamamını idare eden bir dişi ile çiftleşir. Erkek kuş kuluçka periyoduna katılmaz ve dişi kuşları yavrularını yetiştirmesi için terk eder. Eğer erkek kuşu tek bir dişi kuş ile bırakırsanız, biricik eşine eziyet edebilir. üreme şansı en az olan durum budur.
#17.12.2007 12:22 0 0 0