Midilli Adası (Fatma Hanım)

Son güncelleme: 23.12.2007 19:04
  • 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sonrasında Osmanlı topraklarının üçte biri Rusya'nın işgaline uğramıştır. Kıbrıs'ta Ruslara gözdağı olsun diye İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Kurtlar puslu havayı severmiş. Ne kadar doğruBu ağır bunalım ortamında iki Fransız banker Abdülaziz'e verdikleri borçları geri alamayınca Fransa Hükümetini harekete geçirirler. Fransa da Midilli adasına el koyar ve Osmanlı Devleti bu iki bankere olan borcunu ödeyinceye kadar da adayı boşaltmayacağını bildirir.

    Fransanın verdiği süre 1901 Kasımında bitiyordur. Bu tarihe kadar Osmanlı hazinesi 500 bin altın olan borcunu ödeyemediği takdirde Midilli kayıp topraklarımıza eklenecek, sınırlarımız bir adım daha geriye çekilmiş olacaktır. Vaktiyle hesapsız kitapsız alınan ve atıl yatırımlara giden borç, faizleriyle üstelik 750 bin altına yükselmiş durumdadır.

    Sultan Abdülhamit işte bu dağlaşan borcu ödeyememenin sıkıntısı içerisinde kıvranmaktadır. Onun bu sıkıntısı, haremdeki kadınlar arasındaki fısıltı trafiğine dahil olmuştur. Abdülhamit'in hanımı, Fatma Pesend Hanım zengin bir ailenin kızıydı. Babasından kalma hatırı sayılır bir mirasa konmuştu. Abdülhamit hanımın parasını devlet işlerine karıştırmak istemez. Ama Fatma Hanım ısrarlıdır ve der ki;'Bu devlete benim borcum yok mu, dersiniz! ve parayı asla geri istemiyorum.'

    Sultan Abdülhamit parayı alır. Faizleriyle birlikte 750 bin altına yükselmiş olan borcu pazarlıklar sonucu 502 bin altına indirtir.Büyük bölümünü hanımından aldığı parayla tamamladığı bu borcu ödüyerek Midilli adasını Fransız işgalinden kurtarmayı başarır.

    Şahsi servetiyle devlete olan borcunu ödediğini düşünen ve bundan gurur duyan bir saraylı olarak hayırla yad edilmeyi hak ediyor Fatma Pesend Hanım..

    Maalesef topraklarımız inde olmayan Midilli Adası tarihi;

    Osmanlı zamanında Midilli

    1462'de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katıldı ve Kaptanpaşa eyaletine bağlı bir sancak olarak yönetildi.

    Balkan Savaşları ve Midilli

    Balkan Savaşı sırasında da Yunanlılar'ın bir kurşun dahi atmadan işgâl ettiği (Ocak 1913) ada, Londra Antlaşması (30 Mayıs 1913) ile Yunanistan'a bırakıldı. 1922 yılında yapılan mübadelede adadaki Türk nüfus Anadolu'daki Rum nüfus ile yer değiştirdi.
#23.12.2007 19:04 0 0 0