Günümüz çocuklarındaki sorunlar

Son güncelleme: 21.11.2022 16:16
  • Psikolog ve pedagog Nükhet Filiz Şenyuva günümüz çocuklarının sorunlarını çok fazla olduğuna dikkat çekiyor. Sorunların, ailelerin çocuklarıyla fazla ilgilenememeleri, boşanmaların artmasıyla doğru orantılı olduğunu vurgulayan Şenyuva çocuklardaki sorunları ve anne-babaların nasıl davranması gerektiğini şöyle sıralıyor:

    TİK'LER BAŞ GÖSTEREBİLİR

    "Günümüz çocuklarında sorunlar kendini tiklerle gösteriyor. 2-3 ve 4 yaşlarda tikler yer değiştirir. Önce kaşını gözünü oynatmaya başlar, kafasını oynatır, bir şey sorarsınız çocuk tutulur, kelime bulmakta zorlanır. Bazen aynı kelimeyi tekrarlar. 2 yaşında çok güzel konuşan çocuk, 3 yaşında konuşurken tutulur.


    TUVALETİNİ SÖYLEMEKTEN VAZGEÇEBİLİR

    Çocuk tuvaletini söylerken, geri döner tuvaletini altına yapmaya başlar. Seyrek de olsa bunu yapabilir. Anneye bir tepki olarak büyük aptestini ulu orta bir yere yapabilir.


    HIRÇIN ÇOCUKLAR

    Çok zeki bir çocuğu alın, herşeyi mükemmel olsun ama stresli, hırçın. Bu hırçınlık anlaşılamamanın yarattığı bir gerginlik söz konusu. Çünkü anlaşılabilmiş değil. Zeki olduğunu biliyor ama çocuğun ruh sağlığında birtakım pürüzler var. Bunu uyumsuzluğu ile ortaya çıkarıyor. 'Yapmayacağım, gitmeyeceğim, yemeyeceğim."


    "HAYIR" KELİMESİNİ DOĞRU YERDE KULLANMALI

    Çocuğunuz bir hareket öğrenirken ona 'yapma' demek güçsüzlük, güvensizlik yaratır. Mesela bir çocuk sürekli basamak atlamak istiyor ama elinden tutan annesi hayır diyor. Bir başka yerde ise çocuk sürekli kanepeden atlıyor ve anne dizlerini kırarak atla ki düşerken bir yerin acımasın diyor. Aradaki fark, annesinin atla dediği çocuk zihinsel yönden hızlı gelişiyor. Ailenin 'yapma-etme'yi nerede kullanması gerektiğini bilmesi lazım. Aile stres ile ya herşeye kızıyor ya da umursamıyor. Yanlışın en büyüğü çocuklara 2 yaşından itibaren 'hayır' demeyi öğretmemek. Bu çocuğun kişiliğini bozmaz. Tam tersine nerede, nasıl davranmayı öğrendiğinde çocuk toplumda daha mutlu olacaktır. Çocuk cep telefonunu alıp atmamayı öğrenecektir. Çocuk bazı şeylere dokunmamayı öğrenecektir.


    ÇOCUĞU ÖVMEK, ONU GÜVENSİZ YAPAR

    Eğitim sisteminde övgü yok. Teşvik var. Ne kadar çok çocuğunuzu överseniz, o çocuk o kadar çok güvensiz olur. Çünkü sizin övdüğünüz çocuğunuz, yeri gelecek ve bir şeyi beceremeyebilecek. Karşı taraf onu övmeyecek. Bunu doğru yap diyecek ve çocuk hemen küsecek, darılacak ve arkasını dönecek. Ama güzel yaptığı bir resim için 'daha iyisini yapabilecek misin bir bakalım' demek teşviktir.


    Ne yazık ki, bizim eskiye dayalı metodlarımızın çoğu yanlış. Sürekli övdüğünüz bir çocuğu okulda öğretmeni övmezse, çocuk sık sık okula gitmeyeceğim diye isyan etmeye başlar.
#27.10.2004 09:31 1 0 0
  • :razi: faydali bilgiler icin
#27.10.2004 09:50 0 0 0
  • sagol mechull bilgiler icin
#29.10.2004 17:31 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler...........
#06.12.2004 13:47 0 0 0
  • EMEKLERİNE SAĞLIK PAYLAŞIM İÇİN TEŞEKKÜRLER
    HERKESE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM
    :cubuk:
#27.12.2005 22:11 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Emeğine Sağlık
#21.11.2022 16:16 0 0 0