Çakma makam otosu olan yandı!

Son güncelleme: 28.01.2008 08:34
  • Çakma makam otosu olan yandı!
    2005 yılında İstanbul- Anadolu yakasındaki araç sahipleriyle başlatılan vergi operasyonu devam ediyor.
    noimage
    Bugüne kadar aralarında bazı ünlü sanatçıların, eski milletvekillerinin ve AKP il başkanlarının da bulunduğu araç sahiplerine 100 bin YTL'yi bulan vergi cezaları gelmeye başladı. Bu arada Ankara'da 563 araç sahibine de tebligat yapıldı. Ticari araç alıp, bunu lüks iç donanımla makam aracı haline getirenlerin yanı sıra halıcı, çiçekçi gibi KOBİ'lerin de kullandığı bu araçlara, kendi fiyatı kadar ceza isteniyor.

    İŞLER 2005'TE KARIŞTI

    Türkiye, bir süre öncesine kadar tüm ticari araçlara yüzde 4 vergi uygulayan bir ülkeydi. 2004 yılında bu pazardaki satışların patlama yapması ve lüks araçların da ticari araç adıyla satılması, Maliye'yi harekete geçirmişti. Maliye Bakanlığı bir karar alarak, ticari araç olarak satın alınıp, daha sonra binek oto çevrim işlemine tabi tutulan araçların, ruhsatına bunun işlenmesini şart koştu. Maliye Bakanlığı, daha sonra ticari araçları, minibüs, binek araç ve kamyonet adlarıyla sınıflandırarak, farklı vergilere tabi tuttu.

    ÖNCE 'BORCU YOK' DENDİ

    Araçlarını çevirenler, yeni ruhsat için trafik müdürlüklerine gittiler. Trafik, vergi dairelerinden borcu yoktur yazısı istedi. Onlar da gidip, bu yazıyı aldılar. Trafik müdürlükleri de bu işlemi yapan 12 bin kişiye yeni ruhsatını verdi. 2005'te bu tür araçların vergileri yeniden düzenlendi. Vergi daireleri düzenlemenin ardından, bu tür araç sahiplerine 36 bin YTL'yi bulan ek Özel Tüketim Vergisi ve buna ek olarak 2.5 yıllık vergi cezaları kesmeye başladı.
#28.01.2008 08:34 0 0 0