Kul hakki yemiyen varmi ???

Son güncelleme: 06.03.2006 18:48
  • Arkadaslar dinimizde cok önemli bir konu olan kul hakki konusunda sizlerin fikirlerini burada paylasmanizi istiyorum bu konudaki hadis ve ayetler yada günümüzden örneklerle buyrun kul hakkini tartisalim. Bilmeden nasil kul hakki yiyiyoruz ???
#03.11.2004 22:08 0 0 0
  • Selam Öncelik le Böyle bir Konu acttigin icin Tesekkür ederim Düsünüyorum da Kul Hakki yemiyen varmi Acaba Mesela bizim Burada Indirmeye calistigimiz Müzik Program Silinmesi gerekiyor dinlemeden sonra fakat HAngi Birimiz siliyoruz Bunu sormak istedim Ve Kul Hakki Icin bir yazi Sunayim

    İslâm dini bütün yönleriyle insan haklarına son derece de önem vermiş ve bu hakların gözetilmesini emretmiştir. Allah (c.c.), Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurmaktadır: "Mallarınızı, aranızda haksız sebeplerle yemeyin. Kendiniz bilip dururken insanların mallarından bir kısmını, yalan yemin ve şahitlikle yemeniz için o mallan hakimlere (reislere, yetkili idarecilere veya mahkeme hakimlerine el altından rüşvet olarak) vermeyin" (el-Bakara, 2/188); "Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakınınız. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin (aleyhinde konuşmasın). Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah'tan korkun. şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyendir" (el-Hucurât, 49/12).
#03.11.2004 23:50 0 0 0
  • Bu konuda gercekten biz müslümanlara büyük azap vardir ancak ne yazikki bilmeden yada bilerek altindan kalkamiyacagimiz kadar büyük günahlara giriyoruz.

    Bir cogumuz ben kul hakki yemem desede en basiz örnek ferdifon arkadasin dedigi gibi bu cekilen müziklerde onca insanin emegi hakki var.

    Mesela kullandigimiz windowslar kacimiz para ile satin aliyor yada programlar ??? Burada biri birsey sundumu ALLAH razi olsun diyoruz acaba ALLAH razi olurmu bu kul hakkini yemeye ALLAH razi olsa hakkini yedigimiz kul buna razi olurmu ???Kafir hakkindan kurtulmak müslüman hakkindan kurtulmaktan daha güctür.


    Allah Teâlâ tevbe ettikleri takdirde insanların yaptıkları çeşitli günahları, affettiği halde kul hakkını, hak sahibi affetmedikçe affetmemektedir.



    "Menedildikleri halde fâizi almaları ve haksız yollarla insanların mallarını yemeleri yüzünden ve içlerinden inkara sapanlara acı bir azap hazırladık." (Nisa/161)
#04.11.2004 00:57 0 0 0
  • Bir kaynakta kul hakki ile ilgili bir konidaki soru ve cevap cok ilgimi cekti

    Soru su; Bende, mâli, nefsi, ırzi ve mahremi hakkı olan bir kişi, bu hakları bilmeden, (bütün haklarımı sana helal ettim) dese, haktan kurtulur muyum?

    CEVAP; Evet.


    Yani ne bileyim buradaki evet cevabi hangi kaynaga istinaden verildi bilmiyorum ama yinede böyle bir durumda insan kendi vicdanini rahatlatabilirmi. Herhalde hep bir rahatsizlik duyar diye düsünüyorum...
#04.11.2004 01:11 0 0 0
  • Orijinalin yazari LEVIS-501
    Bir kaynakta kul hakki ile ilgili bir konidaki soru ve cevap cok ilgimi cekti

    Soru su; Bende, mâli, nefsi, ırzi ve mahremi hakkı olan bir kişi, bu hakları bilmeden, (bütün haklarımı sana helal ettim) dese, haktan kurtulur muyum?

    CEVAP; Evet.


    Yani ne bileyim buradaki evet cevabi hangi kaynaga istinaden verildi bilmiyorum ama yinede böyle bir durumda insan kendi vicdanini rahatlatabilirmi. Herhalde hep bir rahatsizlik duyar diye düsünüyorum...

    Bence Hak yiyen kisi hakkini yedigi kisiye ben senin su su haklarini gasp ettim sana söyle böyle hak borcum var demesine gerek yok Hakkini yedigi kisiden Helallik alsa yani haklarini toplu halde Sen de ne kadar hakkim var ise Onlarin Hepsini Helal ediyorum demesi yeter ((( Misal Diyelim Bizim en yakin arkadasimiz Gün geliyor ayriliyoruz(uzaga gitme) anlamain da Hakkini helal et dedigin de biz soruyormuyuz ki ona benim hangi haklarimi aldin diye sorulmuyor bence senin okudugun yazida böyle bir sey Kalben Karsisindaki kisiye Tüm Haklarimi Sana Helal ediyorum >Derse okeylenmistir Bu yazdiklarim Yoruma acik tabi
#04.11.2004 01:30 0 0 0
  • Tamam demesine gerek yok o ayri birsey ama burada bahsedilen o degil bence. Yani diyelimki biz iki arkadasiz aramizda alacak verecek olmustur helallesiriz tek rek demeye gerek yok. Ama yukarida demek istenenen diyelimki bir arkadasinin mahremine karsi bir hakkin gecti ve o bunu bilmiyor ve mesla sen bu arkadasinin altinlarinida caldin, yada ne bileyim onun hakkinda yapmadigi birseyi yapti gibi göstererek ona iftira ettin ama bu kiisnin senin bu yaptiklarindan hic haberi yok sen onun icin biricik can yoldasisin ve sen sorunca biliyorsunki o hakkimi helal ettim diyecek yani bu rahatlikla ona her türlü kötülügü yapmaya elinde senet olmazmi ???
#04.11.2004 01:36 0 0 0
  • Evet Arkadasim Ama Senin su son yazdiklarindan sonra Bunun kul hakki ile bir alakasi kalmiyor Sen nasil olsa helal eder diye onun hakkini devam yer isen bu arkadasin sana bilmedigi halde sana ne kadar hakkimi helal ediyorum desede Helallesmis olamaz inansa da kendini kandirmis olur bence.
#04.11.2004 02:02 0 0 0
  • Orijinalin yazari ferdifon5
    Evet Arkadasim Ama Senin su son yazdiklarindan sonra Bunun kul hakki ile bir alakasi kalmiyor Sen nasil olsa helal eder diye onun hakkini devam yer isen bu arkadasin sana bilmedigi halde sana ne kadar hakkimi helal ediyorum desede Helallesmis olamaz inansa da kendini kandirmis olur bence.


    Tamam ya iste benim takildigim noktada bu zaten bak asagida kirmizi ile isaretledigim kisimda ima edilen sey budur...

    Soru su; Bende, mâli, nefsi, ırzi ve mahremi hakkı olan bir kişi, bu hakları bilmeden, (bütün haklarımı sana helal ettim) dese, haktan kurtulur muyum?



    Tamam diyelimki kul hakkindan kurtuldu herhalde yaptiklarinin cezasini kul hakki olarak olmasada ödeyecektir. Dolayisiyla bu yüzden verilen evet cevabini yanlis buluyorum.


    KAYNAK
#04.11.2004 02:09 0 0 0
  • Qlevis501
    Tamam diyelimki kul hakkindan kurtuldu herhalde yaptiklarinin cezasini kul hakki olarak olmasada ödeyecektir. Dolayisiyla bu yüzden verilen evet cevabini yanlis buluyorum.


    Arkadasim Eger o kisi seni affetmis ise Bildigim Kadari ile Afolunmussun dur
    Ahiret günün de cekecegin ceza ise hakkini yedigin adama yaptigin kötülügün cezasidir.Eger Helal etmemis oplsaydi hem senden ahirette hakkini alacakti ki bu daha kötü ve islemis oldugun o kisiye karsi günah bedelini öderdin

    Vermis oldugun Kaynakta Bence cok Sacma sorularda var bunlardan birisi de bu


    Kâfirlerle güreşirken kasten kollarını kırmak caiz mi?

    CEVAP

    Hayır.
    Bunu Bu sekilde sormak da bence Aptallik neden dersen Allhu Taaala Hic bir zaman Ister Müslüman ister Gayri müslim olsun Kötülük yapmayi yasaklamistir
#04.11.2004 02:32 0 0 0
  • UsTa Bunun CezaSı BaYaĞı büyüK .... Elbette ki Her MüslüMaN EvlaDı.. bunu YaPaBiLiR... BelKi... Ama İnSaN elindeN geldiğinCe kul HakkıNı YememeSi LaZıM diye Dü$üNüYoRuM.....
#04.11.2004 09:32 0 0 0
  • Ben kul hakkı yemedim diyen yalan söyler.,
    Belki bilerek belki bilmeyerek hepimiz kul hakkı yemişizdir.
#03.03.2006 13:03 0 0 0
  • Bu konuyu actigin icin allah senden razi olsun Usta

    Vallah bu konu cok hassas
    Allah yardimcimiz olsun
#04.03.2006 23:24 0 0 0
  • her insan kul hakkı yer diyorum bu istekli veya istem dışı...bende yemişimdir..
#06.03.2006 18:48 0 0 0