Çocuğunuz hangi mesleğe yatkın?

Son güncelleme: 30.10.2022 11:19
  • Son yıllarda eğitimde başarının artırılması için çok fazla araştırmalar yapılarak, öğrenmeyi etkileyen faktörler üzerinde durulup, iyileştirme sağlayacak çözümler üretilmeye ve meslek gruplarıyla bağlantılar kurulmaya çalışılıyor.

    Araştırmacılar, öğrenmeyi etkileyen faktörlere geçmeden önce insanoğlunun beyin yapısını ele alarak, sinir hücrelerini inceleme altına aldı. Uzun süren gözlem ve incelemeler sonucunda beyinde sinir hücrelerinin sayısından ziyade önemli olanın sinir hücrelerinin birbirleriyle olan bağlantıları olduğu ortaya çıktı. Bu gelişmenin ardından uzmanlar, beyindeki sinir hücrelerinin birbirleriyle olan bağlantılarını 0-12 yaş arasında kurmaları gerektiğini, sonrasında ise beynin elastikiyetini kaybetmesinden dolayı zayıf bağlantıların silinmeye başladığını tespit ettiler.

    Uzmanlar elde ettikleri bu bilgiler ışığında şu önemli sonuca ulaştılar:

    "Öğretimde en önemli yaş 0-12 yaş dönemidir. Bunun yanında öğrenme ögelerinin özellikleri de çok önemlidir". Çoklu Zeka konusunda araştırmalar yapan Horward Garner, çoklu zeka uygulamaları ile bütün öğrencilerin gelecekte başarı ile ve severek yapacakları mesleklere yönlendirileceklerini savunuyor. Çoklu zeka uygulaması ile çocuğun tek düzelikten tek yönlü düşünmeden alıkonulduğunu belirten Garner'e göre eğilimler ve bu eğilimler ışığındaki meslek tablosu şöyle:

    "Eğer çocuğunuz veya öğrenciniz,

    - Hikayelerden hoşlanıyor, konuşmayı, ezberlemeyi seviyorsa, "sözel-dil zekası" baskındır ve şair, yazar, gazeteci, hukukçu, öğretmen olmaya yaktındır.

    - Soyut düşünebiliyor ve formüllerle, hesap işlerini seviyorsa 'mantıksal zekası' baskındır ve matematikçi, bilim adamı, muhasebeci, bilgisayarcı olabilir.

    - Sese, notalara, ritmlere karşı ilgiliyse "müziksel zekası" baskındır ve şarkıcı, besteci, müzisyen olmaya yatkındır.

    - El becerileri gelişmişse, taklit yeteneği varsa 'bedensel zekası' baskındır ve atlet, dansçı, heykeltraş, cerrah, aktör, pandomim sanatçısı olabilir.

    - İnsanlarla kolay iletişim ve empati kurabiliyorsa ve insanlarla iletişiminde daha duyarlı davranıyorsa 'sosyal zekası' baskın ve psikolog, rehberlik uzmanı, öğretmen, siyasetçi olabilir.
    - Yoğun olarak içine kapanık düşünmeyi seviyor ve duygulara önem veriyorsa, 'İçsel zekası' baskındır ve sanatçı, din adamı, psikoterapist olabilir.

    - Çevreyle ilgileniyor, hayvanlara, bitkilere önem veriyor, toprakla oynamayı seviyorsa, 'doğa zekası' baskındır ve biyolog, jeolog, çiçekçi, arkeolog, meteorolog olabilir".
#05.11.2004 12:51 1 0 0
  • VaLLaHi BeN BiLGiSaYaR MühendisliğiNe... YatkınıMDa.. Ba$KaLarıNı BiLMeM...
#05.11.2004 13:02 0 0 0
  • COCUKLARIN ILGI ALANINI BILMEK VE ONU YÖNDE DESTEKLEMEK COK ÖNEMLI. BU KONUDA ANNE BABALAR DOGRUDANDA COK DIKATLI OLALARI GEREK.
#05.11.2004 18:12 0 0 0
  • bizim cocukta ezber iyi yapar, hikayeleri sever, toprakla otla böcekle oynamayi sever vesayre. yani bi kac ilgi alani var, acaba hangi ilgi alanini desteklemek lazim, yada kendi haline mi birakmak lazim
#05.11.2004 20:23 1 0 0
  • Orijinalin yazari mollycan
    bizim cocukta ezber iyi yapar, hikayeleri sever, toprakla otla böcekle oynamayi sever vesayre. yani bi kac ilgi alani var, acaba hangi ilgi alanini desteklemek lazim, yada kendi haline mi birakmak lazim

    YENGE ANLADIGIM KADARIYLA COCUGUN YASI DAHA KÜCÜK. KÜCÜK YASDAKI COCUKLARDA BELLI BIR KONUDA SABIT KALMAMAK GEREK. KÜCÜK YASLARDA BIR COK KONUYA ILGI DUYARLAR VE BU ZAMANLARDA ANNE VE BABA ELLERINDEN GELDIGI KADAR COCUKLARIN SEVDIGI ISLERLE UGRASA BILMESINI SAGLAMASI GEREKIR. BELLI BIR YASDAN SONRA COCUK TEK BIR KONUYA MERAK SARAR. BU ZAMNDAN SONRADA ASIL DESTEK BASLAMASI GEREKIR.
#05.11.2004 21:52 0 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#30.10.2022 11:19 0 0 0