Sivilce tedavisi

Son güncelleme: 09.05.2010 23:45
  • Sivilce neden tedavi edilmelidir? Sivilce cildimizde ve psikolojimizde izler bırakabilir. En önemli tedavi nedeni bu izleri önlemektir. Sivilcenin cildimizdeki izlerinin tedavisi Sivilce tedavisinden daha zordur ve yüzde yüz sonuç alındığı söylenemez. Tedavi sonucunda kişinin Sivilceli geçireceği dönem kısalmış olur. Çünkü genelde ergenlik yüzündendir ve geçer denilen bu durumun ne kadar zamanda geçeceğini tahmin etmek zordur. Bazen yıllarca devam eder. Sivilce neden iz bırakır? Sivilcenin derinliği ne kadar fazla ve Sivilce ne kadar
    büyükse iz bırakma eğilimi o kadar yüksektir. İzler çok çeşitli büyüklükte olabilir. Genelde çöküklükler şeklindedir ama kabarıklıklar da olabilir. Bu hastalar gerçekten acilen tedavi edilmelidir çünkü Sivilce devam ettikçe izler artacaktır. Derinin yüzeyini bozmayan izler ise genelde kızarıklık, kahverengilik şeklinde renk değişiklikleridir, aylarca sürebilir.
    Sivilcede deriye sürülen ilaçlar ne zaman ve nasıl kullanılır?
    Hafif ve orta şiddetteki Sivilce tedavisinde çoğunlukla bu tür ilaçları kullanırız. Antibiyotik tedavisiyle birlikte de kullanılabilir. Kullanılan ilaçlar krem, jel, losyon, temizlik ürünleri şeklinde olabilirler.

    Sivilcede sürülen krem veya losyonlar sadece Sivilce üzerine değil, tüm Sivilceli bölgeye sürülmelidir. Yoksa yeni Sivilce çıkışı engellenemez.
    Krem tedavilerinin bile günde kaç kez ve nasıl uygulanacağı önemlidir. Bazılarını akşamları kullanmak gerekir Ya da birkaç krem verildiyse bazı kremler aynı anda kullanılmaz. Çoğu sivilce kremi ciltte hafif kızarıklık, kuruma yapabilir.

    O yüzden çok fazla miktarda ve sıklıkta sürülmemelidir. Başlangıçta tahrişi önlemek için her gün sürülmeyebilir. Bu durum hastaya iyi anlatılmazsa hasta yan etkiler nedeniyle tedaviyi bırakabilir ya da tedaviden yeterli sonuç alınmaz. Bazı kremler de koyu renkli eşyaları beyazlatabilir. Hastalar bunu bilmezse birçok kıyafet ve çarşaf kullanılmaz hale gelebilir.

    Ağızdan ilaç tedavisi ne zaman verilir?
    Antibiyotik tedavisi harici tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda uzun süreli kullanılabilir. Özellikle adet bozukluğu ve tüylenme şikayeti olan bayan hastalar hormonal açıdan da incelenmelidir.

    Doğum kontrol hapı gibi ilaçlar bu durumlarda kullanılır. Retinoid tedavisi A vitaminine benzer bir ilaçtır. Diğer tedavi yöntemlerine cevap vermeyen veya hızla iz bırakan Sivilceleri olan hastalarda uygulanabilir.

    Retinoid tedavisi nasıl bir tedavidir?
    Retinoid tedavisi yalnızca cilt hastalıkları uzmanı tarafından uygulanabilen çok etkili bir tedavidir. Hastaya onay formu doldurularak verilir. Kadın hastaların tedavi süresince ve tedaviden sonraki 1 ay boyunca hamile kalmaması gerekir. Düzenli kan tahlilleri ve aylık muayenelerle hasta takip edilir.

    Sivilce izleri nasıl tedavi edilir?
    Sivilce izlerinde laser, dermabrazyon, kimyasal peeling, dolgu maddeleri, cerrahi yöntemler kullanılabilir. Hastaya göre kullanılacak yöntem değişir.

    Lazer tedavisi kime yapılır?
    Lazer tedavileri öncelikle izleri gidermeye yöneliktir. Sivilce tedavisinde kullanımıyla ilgili çalışmalar da vardır. Sivilce tedavi edildiğinde bazı hastalarda Sivilce yerlerinde kalan kızarıklıklar ve deri yüzeyini bozan izler hastalar için büyük kozmetik problem oluşturmaya devam eder.

    Lazerler nasıl etki eder?
    Lazer sistemlerinin bazıları deride soyma yaparak etkili olurlar. 5-10 gün içinde deri yara olup iyileşir. Bir süre hafif bir kızarıklık olabilir. Bu lazerler iz, lekelenme, enfeksiyon gibi riskler nedeniyle sınırlı hastalarda deneyimli doktorlar tarafından uygulandığında başarılı olabilir.

    Deriyi soyan lazerlerin uygulama zorluğu nedeniyle kullanımları çok sınırlıdır. Yeni lazer sistemleri bu açıdan çok avantajlıdır. Aslında uzun yıllardır kılcal damar tedavisinde kullanılan Pulse-dye lazer artık hafif ve orta şiddette sivilce ile birlikte olan kızarıklığın tedavisinde kullanılıyor.

    Ben de bu lazerle hastanın günlük yaşamını etkilemeden çok başarılı sonuçlar aldım. Bu lazerin ayrıca kollajen üretimini arttırıcı etkisi bulunuyor. Çöküklükler kabarıklıklar şeklinde oluşan izlerde de faydalı olabiliyor. Bu lazer FDA onaylı yurtdışında da çok kullanılan bir lazer çeşidi.

    Pulse dye lazer tedavisi kolay mıdır?
    Pulse-dye lazer tedavisi hastayı kısa sürede etkili ve güvenli bir şekilde görünüm açısından da memnun eden bir tedavidir. Tedavi süreci hastanın normal yaşamını sürdürmesini kısıtlamaz. Deri yüzeyini etkilemez. Birkaç gün sürebilen kızarıklık, morluklar olabilir. Kapatıcıyla kapatılabilirler. İşe, okula devam edebilirler.

    Kaç tedavi seansı gerekir?
    Sonuçlar 3-4 haftada alınmaya başlar. Genel olarak bir kaç seans tavsiye edilir. Her tedavi seansı 15-20 dakika kadar kısa sürer.

    Tedavi ağrılı mıdır?
    Hayır. Tedavi sırasında hafif bir rahatsızlık duyulabilir. Bu genelde bir lastiğin deri yüzeyine çarpması şeklinde bir histir.

    Sivilce Tedavisinde yapılan yanlışlar nelerdir?
    En önemli eksiklik hasta doktor iletişimidir. Hastanın Sivilce hakkında fazla bilgiye sahip olmaması, hastalara yoğunluk içinde

    Sivilce ve tedavi hakkında fazla bilgi verilememesi bir müddet sonra tedavinin yan etkiler nedeniyle ya da işe yaramıyor diye bırakılmasına neden olabilir. Bazı hastalar da ilaçları düzensiz kullanmakta bu yüzden de başarılı sonuç alamamaktadır.

    Sivilce tedavisi ne kadar zamanda biter?
    Hastaların bazıları kısa sürede sonuç bekler, Her hasta için uygun bir tedavi yöntemi mutlaka vardır.

    Ancak kişiden kişiye değişmekle birlikte tedavi nispeten uzun sürer. Sivilce tedavisi basamaklar halinde uygulanır. Mevcut tedaviye cevap alınamıyorsa bir üst basamağa geçilir. Bunun içinde genelde 4-8 hafta kadar beklemek gerekir.

    Tedavi sonrası Sivilce tekrarlarsa ne yapmalı?
    Öncelikle Sivilce geçse bile doktorla konuşmadan ilaçların bırakılmaması gerekir. Bu gibi durumlarda hastalığın tekrarlama riski daha fazladır. Bazı hastalarda Sivilceler inatçıdır ve gerekirse tedaviler doktor kontrolünde tekrarlanabilir ve sonuç alınır.

    Güneşlenmek Sivilceye iyi gelir mi?
    Güneş banyosu genelde Sivilce için yararlıdır. Ancak hastaların yüzde 20'sinde kötüleşme gözlenir, bunun nedeni rutubetli bölgelerde bulunma ve fazla terleme dolayısıyla cildin gözeneklerinin daha çok kapanmasıdır.

    Bronzlaşmak Sivilceyi baskılar, fakat bu durum da geçicidir. Güneş deri kanseri riskinin artmasına neden olduğundan ve Sivilcede etkili birçok tedavi varken güneşte ve solaryumda yanmak önerilmez. Ayrıca Sivilce tedavisinde kullanılan birçok ilaç güneşe karşı duyarlılık yapar ve yan etkiler gelişebilir.

    Tıraş olurken nelere dikkat etmelidir?
    Sakalların büyüdüğü yönde, sakalların yumuşamasını sağlamak için duş alırken ya da duştan hemen sonra ve cilde hasar vermeden traş olmak gerekir. Tedavi esnasında cilt hassaslaşır ve kullanılacak ürünlerin doktora danışılmasında fayda vardır.

    Makyaj yaparken ve kozmetik kullanımında nelere dikkat etmelidir?
    Makyajda yağsız ürünler kullanılmalıdır. Ağır makyaj, gözenekleri tıkar ve Sivilcenin daha kötü olmasına neden olur. Mümkün olduğunca fazla makyaj yapılmamalıdır.

    Bazı Sivilce ilaçları deride tahriş ve kurumaya neden olurlar ve normalde kullandığınız temizleyiciler, tonikler cildinizin daha da kötüleşmesine neden olur. Bu çok sık yapılan bir hatadır ve çoğu hasta ilaçların alerji yaptığını düşünerek tedaviyi bırakır.
#15.02.2008 11:25 0 0 0
  • Allaha cok sukur sivilce sorunum yok, cok nadir bir iki tane cikar, oda kalici iz birakmadan gecer hemen
    bilgiler icin tesekkurler SU-PERISI
#17.02.2008 10:52 0 0 0
  • çook teşekkürler sindy bu konu tam benlik
#22.02.2008 13:13 0 0 0
  • Benimde cok sukur sivilce sorunum yok
#24.02.2008 00:41 0 0 0
  • ERGENLK SİVİLCESİ İÇİN TEDAVİ SÖZ KONUSU OLMUYOMŞ DUYDĞMA GÖRE Bİ BİLGİSİ OLAN VARSA PAYLAŞRSA SEVNRM.
#21.04.2008 21:19 0 0 0
  • @TUANNAC@SPER adlı üyeden alıntı:
    ERGENLK SİVİLCESİ İÇİN TEDAVİ SÖZ KONUSU OLMUYOMŞ DUYDĞMA GÖRE Bİ BİLGİSİ OLAN VARSA PAYLAŞRSA SEVNRM.
    Orijinali Göster...


    Ergenlik sivilceleri : Ergenlik yaşındakilerin yüz, omuz, sırt ve karınlarında görülürler. Siyah noktalar, beyaz benekler, kırmızı veya mor lekeler halindedirler. İçleri cerahat dolu bu sivilcelere; akne de denir. nedeni; yağ bezlerinin tıkanmış olmasıdır. Ergenlik sivilceleri kendiliğinden kaybolur. Sıkmamak, oynamamak gerekir. Tedavinin ilk şartı sabırdır. Yüzü günde 3-4 kere kükürtlü sabunla yıkamakta fayda vardır. Bu arada baharatlı yiyecekleri ve çikolatayı terketmek gerekir.

    bu konuda belki biraz yardimci olur sana
    ayrica forum icerisinde buyuk harfle yazmak yasak
#22.04.2008 08:52 0 0 0
  • Sivilcelerinizden kurtulmak çok kolay
    - Sivilcelerden Kurtulmak Kolay
    Ergenlik döneminde başa bela olan sivilcelerinizle başa çıkmak aslında o kadar da zor değil.



    Özellikle ergenlik çağındaki gençler için büyük bir sorun olan sivilcelerden kurtulmak için doktora gitmenize gerek olmayabilir.

    Evde uygulayacağınız yöntemlerle, oğlunuzun ya da kızınızın moralini bozan, onları bıktıran sivilcelerden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Reader's Digest dergisinde yayınlanan habere göre, yaygın kullanılan bu ürünler, sivilcelerinizi kontrol altına almanıza yardımcı olacak.

    1. Aspirin:
    Çoğumuzun ergenlik çağında tek tük sivilcesi olmuştur. Bir aspirini ezerek ve çok az suyla bunu ıslatarak, sizi bıktıran sivilceler üzerine sürün. Ve sivilcenin üzerinde birkaç dakika kalmasını sağlayın, sonra sabun ve suyla yıkayın. Bu kızarıklığı azaltacak ve ağrısını hafifletecektir. Eğer, sivilceniz halen geçmezse, bu uygulamayı sivilceniz tamamen iyileşene kadar her gün tekrarlayın.

    2. Zeytinyağı:
    Akneyi tedavi etmek için yüzünüze zeytinyağı sürmek biraz saçma gibi gelebilir. Ancak birçok insan bunun işe yaradığını söylüyor. 3 çorba kaşığı zeytinyağı ile 4 çorba kaşığı tuzu karıştırın ve macun hazırlayın. Karışımı elinize ve parmaklarınıza sürün ve yüzünüze yayın. Bir iki dakika bekledikten sonra, ılık ve sabunlu suyla yüzünüzü durulayın. Bir hafta boyunca bunu her gün uygulayın, daha sonra ise bu uygulamayı haftada 2 ya da 3 kez yapın. Yüzünüzde farkedilir bir iyileşme göreceksiniz. Zeytinyağı cildin doğal nemini iyileştirirken, tuz da gözenekleri temizliyor.

    3. Diş macunu:
    Yüzünüzün ortasında kocaman duran sivilcenizden şikayetçiyseniz, sivilcenin üzerine jel ve beyazlatıcı olmayan diş macunu sürün. Sabaha kadar sivilceniz kurumuş olacak. Diş macunu sivilcenin suyunu alır ve yağı içine çeker. Bu yöntem çok işe yarar. Ancak, hassas ciltler için tahriş edici olabilir.

    Alıntı
#17.03.2010 14:27 0 0 0
  • Benimde yok çok şükür
    çok acıyormuş sanırım
    korkarım ben
#22.03.2010 13:06 0 0 0
  • Allahtan hiç sivilcem lekem fln yok :)
#10.04.2010 18:58 0 0 0
  • benimde sivilce sorunum yokk ama arada çıkıoo iki üç tanee bu nedenle kullansam ii olur...paylaşım için teşekkürlerr...eline emeğine sağlıkk..:)
#19.04.2010 14:00 0 0 0
  • İyi hazırlanmış bir çalışma...kutluyorum..
#04.05.2010 12:48 0 0 0
  • ayy amaann sivilcemi benden uzak olsunda yok Allaha şükür
#09.05.2010 23:45 0 0 0