Bu ağrıya can dayanmaz

Son güncelleme: 21.04.2008 02:34
fLy fLy foto



  • Öyle ki doğum sancısından da beter...

    İdrar yollarınızdan taş düşürmeye çalıştıysanız çok ağrılı bir durum olduğunu biliyorsunuzdur. Doğum sancısından bile kötü olabilen bu durum ancak taş idrar yollarını tıkadığı dönemde yaşanır. Çoğu böbrek taşları hastalar tarafından az ya da çok ağrılı bir şekilde tıbbi yardım olmadan düşürülebilir.

    Tedavilerin süresi var mı?

    Belli bir süre içerisinde düşürülemeyen taşların ağrı yanında enfeksiyon, idrarda kanama, böbrek fonksiyonlarının bozulması gibi riskler taşıması nedeniyle üroloji uzmanı tarafından görülerek uygun tedavilerin planlanması gerekir.

    Taşlar nasıl sinyal verir?

    Aşağıdaki durumlar böbrek taşlarının erken bulguları olabilir. Mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşülmesi gerekir:

    - Böbrek bölgelerinde (yan ve sırta doğru) şiddetli ağrı

    - Bulantı-kusma

    - İdrarın kanlı çıkması

    - Ateş-titreme

    - Bulanık idrar

    - İdrar yaparken yanma İdrar yollarını tıkamayan veya kısmi tıkayan taşlar hiç rahatsızlık vermeyebilir ve tanı konamadan çok iri boyutlara ulaşabilir. 5 mm çapındaki taşın düşme olasılığı yaklaşık %50'dir. 10mm.den büyük taşlar ise düşmez kabul edilir.

    Günümüzde artık idrar yolu taşları uygun tedavi yöntemleri planlanarak - açık cerrahilere gerek kalmadan - hızlı ve emniyetli bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Geçirilen girişimsel tedaviler sonrası böbrek ve aşağı idrar yolları mümkün olduğunca taşsız hale gelmelidir. Kalan taş parçaları yeni taş oluşumları için nüve oluştururlar.

    Böbrek taşı nedir?

    Böbrekler tarafından kandan süzülen vücut için gereksiz fazla sıvı idrar şeklinde atılırken beraberinde atılan bazı katı maddeler bazen idrar yollarının içinde çökerek böbrek taşlarını oluşturur. İdrarı oluşturan suyun az, beraberinde atılan maddelerin fazla olması idrar içinde bulunan taş oluşumunu engelleyici bazı maddelerin azlığı da farklı kristallerin idrarda çökmesine neden olur. Çok değişik sayı, büyüklük ve yapıda taşlar görülmektedir.

    Küçük bir böbrek taşı bir erkeği ağlatacak kadar ağrı yapabilir mi?

    İdrar yollarında oluşan taşlar böbreğin içini tamamen doldursa bile hiç ağrı yapmayabilir. Bunun yanında 3-4mm.lik bir taş böbrekten çıkıp mesaneye doğru inerken idrar kanalı (üreter) içinde sıkışarak hastaya çok şiddetli ağrılar yaşatabilir. Tıkalı yolun gerisindeki idrar yolu içinde basıncın artmasıyla oluşan şiddetli taş sancısı sırasında sıklıkla bulantı ve kusma da görülür. Ağrının nedeninin taş olduğu tanısı hızlı bir şekilde konularak dayanılması çok zor olan böyle bir durumdan hastanın uygun ilaçlarla bir an evvel kurtarılması gerekir.
#18.04.2008 16:50 0 0 0
  • Yararlı paylaşımın için saol fly,eline saglık.
#19.04.2008 01:41 0 0 0
  • paylaşımın için saol fly
#19.04.2008 03:40 0 0 0
  • ben böbrek taşı değil ama safra kesemde taş buldular malesef o da düşürülemiyomuş amaliyatla aldılar
#19.04.2008 19:42 0 0 0
  • tskler
#20.04.2008 23:19 0 0 0
  • evet gercektende dogum sancisindan bin kez daha beter
#21.04.2008 02:34 0 0 0